Discovery får ikke målt nett-tv-seerne under OL - må ta i bruk nødløsning

Verdens mest avanserte tv-måling byr på utfordringer for OL-kanalen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag går startskuddet for Vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea og det som kan bli 14 dager med grytidlige morgener og søvnløse netter for mange nordmenn. Flere av de viktigste øvelsene sett med norske øyne går nemlig enten tidlig morgen, som langrenn, eller midt på natta, som alpint. Andre øvelser, som skiskyting, foregår i lunsjtider.

I tillegg har tv-vanene endret seg betydelig i løpet av de fire årene som har gått siden vinter-OL i Sotsji. I 2017 så nordmenn i snitt 24 minutter mindre tv hver dag enn de gjorde i 2014.

Discovery Networks Norge-sjef Tine Austvoll Jensen tror derfor at OL i Sør-Korea blir det første der enkelte øvelser er mer sett digitalt enn på tradisjonell tv. Hun håper selvfølgelig at så mange som mulig benytter seg av tilbudet om en gratis prøvemåned på Eurosport Player, som skal vise alt fra OL.

- OL i år går i norsk arbeidstid. Med bakgrunn i dette og alle de store endringene som skjer i medielandskapet, tror jeg dette blir det mest digitale OL-et noen gang. Og jeg tror faktisk at vi i år vil oppleve at flere av øvelsene er mer sette på digitale flater enn på tradisjonell tv, sier hun til Kampanje.

Kommer ikke i mål med ny måling før OL

Men seingen som foregår på Discoverys strømmetjeneste blir ikke fanget opp av den offisielle tv-målingen til Kantar Media, som ble lansert som «verdens mest avanserte tv-måling» 1. januar i år.

Tanken bak den nye tv-målingen har vært å fange opp all seing, både lineært og digitalt, overalt og til enhver til, men Kampanje vet at det har bydd på store utfordringer for tv-kanalene å integrere strømmetjenestene sine i målingen.

- De nye tv-målingene skal fange opp all tv-seing, både innhold via distributører og innhold distribuert direkte på våre digitale flater. Dette blir dermed en av de mest sofistikerte målingene i verden. Men vi får så langt ikke fanget opp den digitale seingen på Eurosport Player. Dette skyldes at vi ikke er helt i mål med å «tagge» opp sendinger som går via denne tjenesten, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge.

- Selve «tagge»-prosessen er krevende, og dessverre er vi ikke i mål med å tagge innholdet som sendes via Eurosport Player. Disse tallene er derfor ikke tilgjengelige for øyeblikket.

Nødløsningen er en separat måling som tar utgangspunkt i såkalte vannmerker i sendingene. Dette er en annen teknikk, som ifølge Discovery vil gi like presise data om antall seere, men som ikke inngår i de offisielle tallene.

- Vi har nå bestilt en tilleggsrapport fra Kantar, som gir oss tilgang på seingen på Eurosport Player, og som baserer seg på vannmerke-målingene. Vi vil rapportere disse i tillegg til de offisielle tv-tallene under OL, slik at vi også fanger opp all digital seing som skjer på Eurosport Player. Dette gjøres for å gi et mer reelt bilde på den totale OL-seingen.

Etter det Kampanje forstår, vil Discovery på den måten likevel være i stand til å selge reklame på de digitale seerne.

- Vi vil dele tallene med annonsører sammen med de offisielle tallene, sier Skoland.

Ingen av målingene vil imidlertid klare å fange opp tv-seingen på distributørenes egne apper, som det etter hvert er blitt mange av.

- Der kan det også fort være en del seing, sier Wiberg.

Skal til Sør-Korea:

Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen skal få med seg starten av OL fra kontoret i Nydalen. - Så reiser jeg til Pyeongchang og gleder meg veldig til å få et innblikk i den vanvittige store produksjonen, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.

Tror TVNorge blir størst for første gang

Tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat synes naturlig nok at det er leit at de offisielle tv-tallene ikke vil inkludere nett-tv-seingen under OL.

- Det vil være noen sorte hull og det er dumt akkurat nå som vi antar at veldig mye vil ses på den plattformen, sier han til Kampanje.

Wiberg er likevel sikker på at den offisielle tv-målingen vil vise at TVNorge for første gang lever opp til navnet sitt og er Norges største kanal de neste 14 dagene. Det har kanalen aldri tidligere vært over en lengre periode.

- Totalt sett blir de dominerende i løpet av de 14 dagene OL varer, og de kan fort vinne februar også, hvis vi tenker på de kommersielle kanalene, sier Wiberg.

Da TV 2 sendte Vinter-OL fra Sotsji i 2014 doblet de andelen sin, og la beslag på 41 prosent av all tv-seing i OL-måneden. Wiberg er usikker på hvor høyt Discovery vil klatre på tv-målingen for februar.

- Vi vet at NRK vil kjøre sendinger med OL-innslag og at TV 2 kjører sitt program som vanlig. TVNorge vil møte tøff konkurranse utover kvelden, og det er ikke sikkert reprisesendingene blir like store som tidligere. I dag kan du alltid gå inn på mobilen og holde deg oppdatert når du vil, sier han.

Bladde opp 12 milliarder kroner

Discovery bladde opp cirka 12 milliarder kroner for OL-rettighetene fra 2018 til 2024. For å være helt sikker på at OL-festen ikke skjemmes av synkende lineær-tv-tall, har Discovery også inngått et samarbeid med Publicis Media om en ny metode for å måle all videokonsum under OL, både på lineær-tv, strømmetjenester, apper og sosiale medier, så vel som antallet «likes», delinger og kommentarer.

Denne målingen er utviklet med støtte fra IOC og kommer på toppen av de offisielle tv-målingene i Discoverys europeiske markeder.

- Vi har en ambisjon om å engasjere unge seere i større grad enn før. Derfor er vi tilgjengelige på de fleste plattformer med våre livesendinger. Men vi har også alliert oss med nye partnere, som Snapchat og VG. Og vi vil dele store mengder klipp og innhold sosiale medier. Så dette gleder vi oss veldig til, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland.

Discovery får ikke målt nett-tv-seerne under OL - må ta i bruk nødløsning