Blir Audis globale reklamebyrå: - Markedet vårt er en dråpe i havet

Prrisbelønt reklamejobb ble gullbilletten til Audis aller innerste.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman Journalist

Kampanje har tatt turen til Pols lokaler i Oslo sentrum, og her er det mange brede glis å spore. For byrået kan fortelle om storkunden de har klart å hente hjem; nemlig at Pol nå er valgt ut i en eksklusiv «pool» av en håndfull kreative byråer som lager internasjonale kampanjer for den tyske bilprodusenten Audi.

- Ballen begynte å rulle i Cannes da jeg ble invitert til en prat med noen av de globale Audi-toppene, forteller strategisk rådgiver Kjetil Botten-Skogly til Kampanje.

For under Cannes Lions kunne Audi og Pol innkassere både gull, sølv og bronse med «Enter Sandbox» og stemningen var sikkert lystig der under palmene på Rivieraen.

Nylig ble nettopp «Sandbox» kåret til «verdens beste bilreklame» av reklamenettstedet Adforum. Jobben har vunnet utallige priser i inn- og utland, og har imponert de tyske Audi-toppene.

- Ja, Sandbox har nok banet vei, sier AD Thorbjørn Ruud i Pol.

Dette bekrefter den norske markedssjefen.

- Det var nok fordi Sandbox har gjort det såpass bra. Vi representerer et marked som er en dråpe i havet for Audi. Likevel får vi gjennom vår tolkning av «forspranget ligger i teknikken» være med og påvirke hvordan bilkommunikasjonen skal være for Audi i hele verden, sier Tommy Bækkevold Jensen stolt. Han er markedssjef i Audi Norge.

Vi representerer et marked som er en dråpe i havet for Audi Tommy Bækkevold Jensen

Ble «starstruck»:

Pol-teamet forteller at de nesten ble litt «starstruck» da de kunne spasere rett inn på kontoret til den globale markedsdirektøren i Audi.  

- Når vi har kommet til Audis hovedkvarter har vi fått litt stjerner i øynene av å få møte toppnivået av ledere der. Det er mye læring i å komme inn i et sånt system, sier Thorbjørn Ruud.

Ledersjiktet i det tyske bilkonsernet beskrives som «no nonsense»-ledere der man ikke går rundt grøten og der den gode ideen står i sentrum. Det er ikke mye «koseprat» eller «smalltalk» når man diskuterer mulige kreative konsepter, bekrefter Pol-teamet.

- De har en utålmodighet etter resultater og de kaster ikke bort tida. I disse møtene får du en «luke» og må overbevise på første forsøk. For Audi er det den gode ideen som betyr mest. Den første gangen vi var på hovedkontoret for å presentere Pol, ville de se alt vi hadde gjort for dem, og da viste vi blant annet konseptet «Electric Story». Det ble umiddelbart applaudert, bokstavelig talt, og det var jo lettere å få innpass når de på toppen hadde sagt at de likte det vi gjorde, forteller kreatør Petter Bryde.  

Berg- og dalbane:

Slik kan det se ut når man har lastet ned appen og tar et dypdykk inn i en «utvidet virkelighet».

Ville bruke «forspranget» på flere måter:

Slagordet til Audi er «Forspranget ligger i teknikken», og det er noe teamet i Pol tatt alvorlig.

- Det var jo noe av det som gikk hjem hos Audi-toppene. Vi sa at vi måtte bevise at «forspranget ligger i teknikken», ikke bare gjennom hva vi sier i kommunikasjonen, men også gjennom hvordan vi sier det. Det vil si at det teknologiske forspranget i større grad skapes gjennom nye måter å kommunisere på. «Enter Sandbox»- og «Electric Story»-konseptene er begge eksempler på dette. Det er denne strategien vi har utviklet sammen med Audi Norge. Da det ble sagt, så vi umiddelbart at vi hadde truffet en nerve. Dette er konsepter hvor vi driver teknologiutvikling, for dette har ikke blitt gjort før. Audi ønsket seg også et byrå inn i «poolen» som ikke var en del av de store internasjonale byrå-konstellasjonene. Som et lite byrå har vi ikke de samme føringene og beveger oss litt raskere sier Botten Skogly.

- Betyr dette mer penger i kassa for Pol?

- Eh… Selv om man gjør ting globalt i 200 markeder, betyr ikke det at vi tjener 200 ganger så mye penger. Men det er klart at det er veldig gøy å komme inn på den globale arenaen med en så stor merkevare.  Det vi lager skal jo fungere like godt langt utenfor Norges grenser, sier Botten-Skogly.

De bekrefter likevel at produksjonsbudsjettene økes noe i forhold til en norsk kampanje.

- Men det er de kreative mulighetene og ikke pengene som driver oss, altså, bedyrer Bryde.

Det var lettere å få innpass når de på toppen hadde sagt at de likte det vi gjorde Petter Bryde

Virtuell berg-og-dalbane:

Det aller siste konseptet, som altså er arvtakeren til Sandbox, heter «Audi Quattro coaster». Her har Audi kjøpt globale rettigheter til konseptet – med unntak av USA, som ifølge Bækkevold Jensen vurderer konseptet nøye.

Der man i Sandbox benyttet Virtual Reality (VR), er det i dette konseptet benyttet Augumented Reality (AR), som også betyr «utvidet virkelighet». Begrepet brukes om teknologi der data fra den fysiske verden kombineres med virtuell data.

- AR er teknologi som vil bli mer og mer brukt. Nå får kundene muligheten til å oppleve bilen hjemme i egen garasje eller på stuebordet før de eventuelt oppsøker forhandler for å prøvekjøre, sier Bryde.

- Dette er noe vi kommer til å se mer og mer av. Også i bilbransjen, sier Bækkevold Jensen.

- Er dette «nye» Sandbox?

- Nei, men det er en ny teknologi-drevet kampanje. Denne kampanjen er utviklet for et globalt marked. Som et resultat er teknologien mer tilgjengelig og også mer målbar, sier Bryde.

Inne i stua:

Kanskje du vil bygge en «bane» i stuen?

Ikke mistet troen på tv:

«Audi Quattro coaster»-kampanjen har akkurat startet å gå på tv i disse dager, og vil også bli spredd viralt. 

- Så Audi har fremdeles tro på tv-reklame?

- Tv-reklame er ikke død, nei. Det er klart at mediebransjen har vært i endring en stund og digitalt er viktig, men samspillet mellom mediekanalene er fortsatt det viktigste, sier Bækkevold Jensen. 

Blir Audis globale reklamebyrå: - Markedet vårt er en dråpe i havet