Han har vært med på Cutters-eventyret. Nå vil Martin Schütt knuse gründermyter

- Folk tror gjerne de må ha et eureka-øyeblikk.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Martin Schütt er McKinsey-konsulenten som sammen med syv andre har vært med å ta frisørkjeden Cutters fra 1 til 60 salonger. Det har fungert så bra at Schütt og fem andre partnere i Askeladden & Co har gjort det til sin forretningsmodell å gjenta suksessen – bransje for bransje

- Vi var seks stykker som var med på Cutters-reisen fra starten, sammen med Kristian og Andreas som er i front, og vi så at denne modellen fungerte bra. Vi tenkte «hm... kanskje vi kan bruke denne modellen i andre bransjer også?» Vi gjorde en god del analyser for å finne ut av andre bransjer man kan gjøre dette her i, og det viser seg at det er et hav av muligheter, sier han til Kampanje.

- Og hva er «dette her»?

- Det er på en eller annen måte å gjøre en betydelig forskjell for kundene på en lønnsom måte. Det høres kanskje ut som en klisjé, sier han.

Hittil har de blant annet gått inn i frisørbransjen med Cutters, legemarkedet med Dr Dropin, begravelsesbransjen med Verd begravelse og massørbransjen med Squeeze. Martin Schütt mener erfaring er overvurdert når man går inn i en ny bransje. Det var én av fem gründer-myter han ønsket å knuse da han gjestet startup-laben 657 i Oslo denne måneden.

- At det går an å tenke annerledes i de fleste bransjer, er jeg 100 prosent overbevist om. Alle selskaper hadde hatt godt av å ha en person med seg i en uke eller en dag som stilte dumme spørsmål hele tiden. Jeg tror man ville skjønt at det er mye man gjør uten å egentlig vite hvorfor, sier han, og bruker frisørenes hårvask som eksempel.

- Hvorfor skal frisørene vaske håret ditt? Du har antageligvis vasket håret på morgenen uansett. Det går fint an å klippe hår som ikke er nyvasket.

Fem gründermyter: Disse mytene mener Martin Schütt man kan sette en stor strek over

  • Du trenger et stort marked
  • Du trenger bransjeerfaring
  • Du må finne opp noe nytt
  • Du må bygge noe digitalt
  • Du må ha en bred produktportefølje

- Folk tror gjerne at de må ha et eureka-øyeblikk

Martin Schütt mener mange startup-bedrifter feiler nettopp fordi de forsøker å finne opp noe nytt som ingen egentlig vil ha.

- Folk tror gjerne at de må ha et eureka-øyeblikk, sa han til gründerne på 657.

- Men vi tror det er en forskjell på innovasjon og oppfinnelser. Hvis du ser på verdens 25 viktigste oppfinnelser som virkelig gjør en forskjell i de daglige livene våre, så er det ikke så mange.

Da de etablerte Cutters, handlet det om å redusere frisørbesøket til det strengt nødvendige. Ingen timebestillinger, ingen hårvask, 15 minutter og en fastpris på 299 kroner.

- Vi ser etter bransjer hvor det er en eller annen «pain point» som er betydelig nok, kjipt nok, dyrt nok eller vanskelig nok, som vi kan fikse. Bransjen må være etablert fra før, for skal du finne på noe helt nytt, må du være forberedt på å bruke mye tid og penger på å drive med forbrukeropplæring, sier Schütt.

Det er heller ikke tilfeldig at alle selskapene Askeladden & Co lanserer er tuftet på fysiske lokasjoner.

- Alle snakket om delingsøkonomi da dere lanserte Cutters?

- Det var veldig i vinden da vi startet.

- Hvorfor lagde dere ikke bare en Airbnb for frisører?

- Vi er åpne for alle slags modeller, men vi går kun inn i bransjer der vi tror vi kan gjøre det bedre for kunden og være lønnsomme. Jeg er overbevist om at det er mye mer lønnsomt med gode gammeldagse fysiske lokasjoner, enn å lage en app hvor man kobler sammen frisører og kunder. Da byr man på mye friksjon på begge sider, eksempelvis reisevei og planlegging, hvilket har en kostnad. Delingsøkonomikonsepter er ofte helt fantastisk for kundene, men er dessverre ofte avhengig av ikke-bærekraftige lave priser for å tiltrekke seg kunder. Det er ikke vanskelig å bli populær hos kundene hvis du tilbyr tjenesten din gratis. Men da er det vanskelig å tjene penger.

- Helt utrolig

Mediebransjen står foreløpig ikke på listen over bransjer Askeladden & Co sikter seg inn mot, men det betyr ikke at mediene ikke har signe egne «pain points», ifølge Schütt.

- Jeg synes det er helt utrolig at VG.no er helt lik for meg som for mormor. Jeg er logga inn med Spid hver enste dag, så at VG ikke serverer meg de nyhetene jeg vil klikke på, er jo litt rart. På den andre siden så vet jeg ikke om jeg har lyst på den funksjonen heller. Det er forskjell på hva man ubevisst har lyst på og hva man tror man har lyst på, og enkelte ting kan konsumeres uten å klikke. På toppen av dette kommer samfunnsansvaret som mediene har, sier han.

I stedet sikter Askeladden & Co seg inn mot skjønnhetsbransjen, tannlegebransjen, pizzamarkedet, og underholdningsbransjen. De har allerede lansert Paint'n Sip, et totimers malekurs med alkoholservering, og flere underholdningskonsepter er på vei.

- Vi ser at hvis man skal ut og gjøre noe gøy, enten med jobben, med dama eller med vennegjengen, så er det forholdsvis begrenset. Det er liksom shuffleboard, bowling og escape room, og ikke så voldsomt mye mer. Det finnes ekstremt mange kule konsepter man kan etablere forholdsvis fort. Vi skal både skalere Paint'n Sip og lansere nye konsepter.

- Lanserer dere nye selskaper for å tjene penger fra start?

- Vi har en filosofi om at det skal gå 100 dager fra vi har lansert frem til konseptet er bevist, altså og at kundene er happy og selskapet tjener penger. Alle våre selskaper er orientert rundt lokasjoner eller enheter. Som eksempel har Cutters vært lønnsomt på enhetsnivå hele veien, selv om regnskapet for gruppen ikke ble lønnsomt før i 2017.

- Hvor mange av konseptene deres tror du vil overleve de neste ti årene?

- Det er som med evolusjonen, «survival of the fittest». Vi overlever kun ved å starte selskaper som elskes av kundene. Fordelen med vår modell er at vi tar eksisterende produkter og tjenester og gjør det litt bedre, så sannsynligheten for at det går med smellkonkurs er nok ganske lav. Men går det ikke så går det ikke, da får vi legge ned og åpne et annet konsept i lokasjonen.

Utfordrer etablerte sannheter:

- Alle selskaper hadde hatt ekstremt godt av å ha en person med seg i en uke eller en dag som bare stilte spørsmål hele tiden, sier Martin Schütt.

Han har vært med på Cutters-eventyret. Nå vil Martin Schütt knuse gründermyter