Vipps-sjef: - Vi leverer bedre tall, men går fremdeles med underskudd

La frem nye tall på kapitalmarkedsdag i London.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Torsdag kveld denne uken var Vipps den store vinneren på Anfo Effekt, da det norske selskapet vant selveste Grand Prix.  Men i går var også dagen da DNB, som er blant Vipps-eierne, la frem sine tall for fjerde kvartal 2018. En større kapitalsmarkeddag ble arrangert i London og med til finansfolkene og investorene i den engelske hovedstaden, hadde DNB-sjef Rune Bjerke tatt med seg Vipps-sjef Rune Garborg, som redegjorde for selskapets utvikling.

Da Kampanje fikk Garborg på tråden like etter DNBs resultatpresentasjon i London, er det en lettet Vipps-sjef som snakker.

- Hvordan gikk presentasjonen?

- Det er jo annerledes å snakke på engelsk, og de britiske analytikerne stiller litt andre spørsmål, men alt i alt er det morsomt å snakke om Vipps nå for tiden. Det er rett og slett så mange områder som er i god utvikling og potensialet er enormt, sier Garborg.

I mai fyller tjenesten fire år – og det som startet som en app for vennebetaling har siden den gang lansert betalingsløsninger for person til bedrift, netthandel, faktura og betaling i butikk. Og i 2018 fusjonerte Vipps med den norske bankkortløsningen BankAxept og den norske id-løsningen BankId.

Blant tallene som Garborg kunne vise frem på dagens presentasjon, var det faktum at det fra 2017 til 2018 var 152 prosents vekst i netthandel-transaksjoner med Vipps. Selskapet kan også vise til vekst når det gjelder fakturabetaling og betaling i butikk.

- Da nærmer vi oss det faktum at vi snart er overalt. Utbredelsen er enorm. Det ser vi blant annet på andelen som velger Vipps som betalingsløsning der det er tilgjengelig i netthandelen. Det sier alt om merkevarestyrken til Vipps, mener Garborg.

Vennebetaling står fremdeles for majoriteten av transaksjonene hos Vipps – med 75 prosent av transaksjonene.

Når vi kan presentere svarte tall, er avhengig av investeringene. Vi kunne hatt svarte tall i 2019, men vi trenger å investere mer i forenklinger og ny teknologi. Rune Garborg

Vil ikke avsløre nye markeder

I fjor høst ble det kjent at Vipps hadde kapret tidligere Telenor-topp Berit Svendsen til å lede arbeidet med å lansere Vipps internasjonalt. Men selskapet er ikke klare til å slippe navn på nye Vipps-markeder.

- Det er jo veldig spennende å konkurrere mot internasjonale aktører. Men det vi ser, er at Id-biten og wallet er mer modent i Norden enn det er i resten av Europa. Da blir spørsmålet om man ser for seg den samme løsningen i alle markedene. Men vi er godt i gang med å eksportere teknologi, markedskompetanse og wallet, kan han avsløre overfor Kampanje.

Men Garborg vil ikke komme med «name-dropping» av hvilke land utenfor Norden der Vipps skal starte opp.

- Vi har ikke noe konkret land å kommunisere nå, men er i dialog med flere. Vi har mange muligheter for eksport både for Vipps, BankAxept og BankAxept.

Selv om dagens presentasjon ikke inneholdt konkrete omsetnings- eller resultattall for Vipps, kan Garborg lette litt på sløret om hvordan fjoråret ble.

- Vel, vi tjener jo mye penger, og andelen betalte transaksjoner i Vipps er sterkt økende. Og selv om vi leverer bedre tall, går vi fremdeles med underskudd. Det er et resultat av at vi investerer såpass mye på teknologi, forteller Garborg.

Han kan ikke si akkurat når tallene endrer farge fra rød til svart.

- Når vi kan presentere svarte tall, er avhengig av investeringene. Vi kunne hatt svarte tall i 2019, men vi trenger å investere mer i forenklinger og ny teknologi. Veksten er det aller viktigste, sier han.

- Hvilke av de tallene du har lagt frem i dag, er du mest stolt av?

- Det er nok totalveksten på 130 prosent på betalte transaksjoner. Hvis man holder en vekstkurve på over 100 prosent, blir markedsandelen vår raskt hyggelig. Vi ser jo at Vipps brukes stadig mer på andre områder enn vennebetaling, og fremover er det viktig å øke spesielt på områdene som ikke er vennebetaling, forteller han.

Vipps-sjef: - Vi leverer bedre tall, men går fremdeles med underskudd