Avlysninger og usikkerhet preger NRK-sporten: - Vi gjør det beste vi kan

Verdenscupen i Holmenkollen er fortsatt planlagt å gå av stabelen i mars, men NRK har alternative planer dersom den avlyses.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det nærmer seg mars måned og skifest i Holmenkollen. Verdenscupen i skiskyting er planlagt 18. - 21. mars, mens langrenn, hopp og kombinert skal etter planen gjennomføres helgen før, 12. - 14. mars.

Det er NRK som skal vise verdenscupen neste måned. Sportsredaktør Egil Sundvor i NRK sier de helt siden koronaen kom, har planlagt for at arrangementer går som de skal.

- Inntil vi mottar motsatt beskjed. Det har jo vært noen slike tilfeller, sier Sundvor til Kampanje.

- Derfor har vi i tillegg lagt alternative planer dersom det blir avlysning eller flytting av arrangement. Det samme gjelder Holmenkollen. Den er ikke avlyst, og vi planlegger for at den blir gjennomført. Blir det endringer, har vi noen planer for det også, fortsetter han.

22. januar måned sakulturminister Abid Raja (V) ja til karanteneunntak for verdenscup på ski.

- Regjeringen er positiv til å holde verdenscup i nordiske grener, alpint og skiskyting, forutsatt at smittesituasjonen tillater det, sa kulturminister Raja.

Samme dag sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), at rennene i Oslo kan avlyses, hvis ikke smittesituasjon bedrer seg.

Ved å åpne for rundt 30 verdenscuprenn i Norge gikk regjeringen mot Helsedirektoratets anbefaling om å fjerne karanteneunntak til arrangementene, skriver Dagbladet og ifølge NTB har arrangørene av Holmenkollen-skifestival til 11. februar på å gi Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) et svar.

Det er nok ikke først og fremst utøvere de er bekymret for, men for Kollen-festen og store ansamlinger med folk. Egil Sundvor, sportsredaktør i NRK

- I år må du skru på NRK

Sundvor sier både arrangøren, Skiforbundet og NRK må forholde seg til bestemmelsene vedrørende innreisekarante.

- Når det ikke er unntak for innreisekarantene for toppidrettsutøvere, rekker de heller ikke å få deltatt før rennet går. Så det må et unntak til fra innreisekarantenen for toppidrettsutøvere for å få avviklet verdenscup i Norge. Regjeringens beslutningen står nå frem til cirka 10. februar, da er det ny utmelding fra regjeringen. Men Holmenkollen er altså ikke avlyst per nå, sier sportsredaktøren.

Raymond Johansen sa i januar at det var galskap at regjeringen åpner for verdenscup i Norge nå.

- Det vil sette oss i en krevende situasjon, og vi må vurdere å stenge kollektivtransporten til Holmenkollen, og områder i Marka for innbyggerne våre. Har ikke regjeringen lært noe på et år, sa byrådslederen.

NRKs sportssjef tror ikke det er utøvere, men en potensiell folkemengde byrådslederen frykter.

- Raymond Johansen har vært veldig tydelig på at han er kritisk til avvikling av verdenscup i Holmenkollen. Uavhengig om det blir et unntak fra innreisreisekarantene, så kan kommunen bestemme om de vil tillate et slikt arrangement. Det er nok ikke først og fremst utøvere de er bekymret for, de har levd isolert i en boble hele vinteren, men for Kollen-festen og store ansamlinger med folk som vil se på løperne, sier Sundvor.

arrangørenes hjemmeside står det at årets skifest arrangeres uten publikum på arenaen og i Marka, med en klar oppfordring til folk om å følge retningslinjene.

- Vi har et mål om å gjennomføre et verdig og trygt verdenscuprenn, og er derfor avhengig av at folk følger de retningslinjer som er satt. I år må du skru på NRK og være med på skifesten fra stua, skriver arrangørene.

Slunkent, men fortsatt folk:

Det var ikke helt folketomt da verdenscupen foregikk i Holmenkollen i mars 2020, til tross for at den store Kollen-festen ble avlyst for publikum som en konsekvens av koronaviruset. Foto: Vidar Ruud / NTB

- Med så mye usikkerhet har vi ikke plass til bekymringer

Sundvor sier det er leit om Kollen blir avlyst, samtidig som han understreker at de har tillit til smittevernsmyndighetene.

- Vi ønsker jo å lage best mulig tilbud for publikum, og blir noe avlyst får vi ikke gjort det. Det synes vi alltid er leit. Men avlysninger må sees i sammenheng med korona-situasjonen, og vi har stor tillit til at våre smittevernsmyndigheter gjør det som er best for deg og meg. Da må vi også tåle at arrangement blir avlyst.  

- Er du som sportssjef bekymret for tilbudet til TV-seerne?

- Nå går vi inn i tre VM den neste måneden, og der skal vi i hvert fall gi et topp tilbud til publikum. Så får vi se om det blir lov og mulig å avvikle verdenscup i Norge i mars. Med så mye usikkerhet har vi ikke plass til bekymringer. Vi gjør det beste vi kan, noe annet får vi ikke gjort.

På spørsmål om hvordan det blir å produsere TV under disse koronaforholdene, svarer sportsredaktøren at de har opparbeidet seg god erfaring med det og gode smittevernsretningslinjer på disse produksjonene. 

- Vil NRK spare penger hvis Holmenkollen blir avlyst?

- Vi kommer nok ikke ut med gevinst, og det er heller ikke målet. Planlagte produksjoner koster penger, også om de blir avlyst sent. Dessuten har vi levert nye produksjoner, som på Lillehammer i desember hvor verdenscupen ble avlyst. Da produserte vi Norgescup. Da nordmennene valgte ikke å delta på Tour de Ski på grunn av korona, produserte vi Norgescup med alle de norske profilene på Lygna. Dessuten koster det noe ekstra å opprettholde flere planer, og godt smittevern, sier Sundvor.

Stjerne med munnbind:

Johannes Høsflot Klæbo er en av stjernene folk håper å følge under verdenscupen i Holmenkollen neste måned. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Avlysninger og usikkerhet preger NRK-sporten: - Vi gjør det beste vi kan