Disse korona-tallene kan ikke Schibsted-sjefen forklare: - Det er litt rart

Kristin Skogen Lund fikk en overraskende nedtur over grensen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Schibsted-sjefen presenterte i dag langt bedre tall for fjerde kvartal og hele 2020 enn man kunne ha fryktet da koronapandemien var i ferd med å sette klørne sine i markedet på samme tid i fjor.

Omsetningen for fjerde kvartal endte på 3,62 milliarder kroner, og av dette var 2,24 milliarder digitale inntekter. De digitale inntektene økte med hele 14 prosent i kvartalet og selskapet melder om en kraftig bedring i det viktige stillingsmarkedet for rubrikktjenesten Finn.no.

Kvartalet startet ikke like godt, med en nedgang på 12 prosent i antall stillingsannonser, men i desember hadde utviklingen snudd til en vekst på fem prosent, og i sum hadde rubrikkselskapet en positiv utvikling i fjerde kvartal.

I Sverige ser utviklingen helt annerledes ut med en nedgang i antall stillingsannonser på drøye 20 prosent gjennom hele kvartalet.

- For å være ærlig har vi ingen god forklaring på hvorfor utviklingen var så annerledes i Sverige i fjerde kvartal. Vi så en liten vekst mot slutten av tredje kvartal som vi hadde forventet skulle fortsette, men det flatet ut, sa konsernsjef Kristin Skogen Lund på dagens kvartalspresentasjon.

Hun mener makroøkonomiske forhold må være noe av årsaken.

- Det er litt rart, men oppturen i det norske markedet i desember var ekstraordinær. Likevel er utviklingen noe ulik i Sverige og Norge, og det har jeg ingen god forklaring på.

Les mer: Schibsted knaller til med bedre tall - nå lysner det i stillingsmarkedet

Tror oppturen i desember var et unntak

Men også i Norge er utviklingen i stillingsmarkedet uforutsigbar, medgir konsernsjefen overfor Kampanje.

- Det er litt tidlig å si, men det er klart at særlig desember var en veldig god måned, og det representerer nok ikke en normal, for å si det sånn. En så sterk vekst kan vi ikke ta for gitt, sier Skogen Lund.

Hun understreker imidlertid at de har sett en sakte, men sikker bedring i jobbmarkedet helt siden det knakk i mars. 

- Hvordan har utviklingen vært i starten av 2021, som begynte med nye strenge tiltak?

- Vi ser nok at desember-boosten var ekstraordinær og at vi er tilbake på et mer stabilt nivå, og det er viktig å huske på at januar og februar i fjor var sterke måneder. Men i sin allmennhet har jobbmarkedet kommet seg godt i gang.

- Har veldig hårete mål

Andre deler av virksomheten har fått et løft under koronapandemien, ikke minst gjelder det markedet for brukerbetaling. I 2020 passerte Schibsted én milliard kroner i digitale brukerinntekter og nå har Schibsted-sjefen nye mål i sikte.

- Vi har veldig hårete mål for digitale abonnement videre. Den veksten har holdt seg sterk veldig lenge med rundt og over 20 prosent i flere år. Det er ingen grunn til at ikke det skal fortsette, sier Skogen Lund til Kampanje.

Nøyaktig hvilke mål de har satt seg internt, vil Schibsted-sjefen ikke ut med.

- Vi ser stadig større potensial i å tilby mer verdi for brukerne og sette sammen bedre abonnementsprodukter.

- Forventer du 20 prosent vekst fremover?

- Ja, det er i hvert fall ambisjonen.

- Må ha god kostnadsdisiplin

- Det går veldig bra i Schibsted, nyhetsmediene går som en kule og de ansatte takkes for innsatsen de har lagt ned under koronapandemien. Frykter du et tøft lønnsoppgjør til våren?

Det blir stille fra konsernsjefen i noen sekunder.

- Nei, det vet jeg ikke… Alle fikk en ekstra fridag for den gode innsatsen de leverte i 2020 og det er klart at de ansatte skal ha all honnør for en helt ekstraordinær innsats i 2020, men faktum er at vi skal ha god kostnadsdisiplin hvis dette skal gå bra. Det blir å balansere det hensynet.

Schibsted har satt i gang et kostnadsprogram på 500 millioner kroner. 180 millioner kroner ble tatt i fjor, og resten skal tas i år.

- Hvor sparer dere penger?

- Vi har skjermet redaksjonene i stor grad og så er det jevnt fordelt, mye på trykk og distribusjon, noe på lesermarked og annonse. Når det gjelder merkevarer er det Aftonbladet som har tatt de største kuttene.

Disse korona-tallene kan ikke Schibsted-sjefen forklare: - Det er litt rart