«Rema fra år 1000» endrer reklame etter likestillingsrefs - nå skjerper de rutinene

- Fremover handler det om kvalitetssikring av partnere, sier markedsdirektør i Rema 1000.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

«Begge bidrar: Med enkle retter er det uproblematisk for far og sønn å ta ansvar for middagen.»

Slik lød bildeteksten i en annonse for Rema 1000, produsert av Schibsted Partnerstudio, som ifølge Aftenpostens kommentator Joacim Lund har fått flere til å se rødt.

- Denne setningen fra en ny Rema-reklame sirkulerte i sosiale medier i helgen, sammen med et bilde av en mann og et barn som samarbeider om å åpne en pose frosne grønnsaker. Det høres unektelig ut som noe som kunne vært lest raskt og med lys herrestemme i Filmavisen en gang på 1950-tallet. I kommentarfeltene var folk opprørt, skriver Lund.

«Enda en grunn til ikke å handle på Rema» og «Rema fra år 1000», er blant kommentarene annonsen skal ha fått. 

- Dette var aldri vår intensjon, og det ble tatt ut av kontekst. Leser man artikkelen skjønner man at dette ikke er budskapet, sier Pia Mellbye, direktør for salg og marked i Rema 1000 til Kampanje.

- Skal hindre at det skjer igjen

Rema 1000s markedsdirektør forteller at det var hos Schibsted Partnerstudio at feilen oppstod.

- Det ble laget en vanlig content-reportasje som vi godkjente, og så ble det i etterkant lagt på en bildetekst som vi i Rema 1000 aldri så. Den bildeteksten kan vi forstå at kan tolkes feil. Vi har hatt dialog med partneren i etterkant, som beklager det hele, og som skjønner at det kan misforstås, forklarer Mellbye videre. 

Hun sier at de nå har «gått opp rutinene». 

- Vi har sørget for at det ikke kan skje endringer etter at vi har godkjent en tekst. Det er den eneste måten vi kan hindre at noe lignende skjer igjen, og det har vi fått full beklagelse for. 

- Kritiserer egentlig Joacim Lund Schibsted Partnerstudio, og ikke Rema 1000? 

- Indirekte kan du si det, sier Mellbye. 

- Problemet er jo at det etterlatte inntrykket er at dette er Rema 1000. Det er en partner som har gjort en endring, slik at noe kan tolkes feil, og som aldri var vår mening. Fremover handler det om kvalitetssikring av partnere og for å være trygge på at det ikke kan skje endringer, fortsetter hun.

Les også: Rema 1000 bytter ut ikonisk slagord: - Skal mye til å forlate et av Norges mest likte reklamekonsepter

- Så reaksjonene

Leder for Schibsted Partnerstudio, Jonas Ibsen Brynhildsrud, sier til Kampanje at de valgte å endre bildeteksten fordi de ikke syntes den representerte formålet med reklamen og at de har lagt inn en forklaring nederst i saken som beskriver endringen de har gjort.

- Gjorde dere det som følge av kommentaren til Joacim Lund i Aftenposten?

- Vi så reaksjonene som kom, og ble oppmerksom på hvordan den ble oppfattet. Deretter endret vi til en bedre bildetekst. Og dokumenterte endringen nederst i saken for å være transparent.

Tar grep:

- Problemet er jo at det etterlatte inntrykket er at dette er Rema 1000, sier markedsdirektør Pia Mellbye og innfører nye rutiner for samarbeidet med innholdsprsodusenter.

«Rema fra år 1000» endrer reklame etter likestillingsrefs - nå skjerper de rutinene