Byråkjemper svarer utslitte ansatte: - Man kan fort bli sliten og overarbeidet uten at timeantallet skulle tilsi det

I forrige uke etterlyste Camilla Elise Berg stemmer fra de største byråene i debatten om slitne byråfolk. Dette svarer de store nettverkene.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Forrige uke var det duket for et bransjemøte om slitne byråfolk på Share i Oslo. Byråleder i Awake, Camilla Elise Berg, hadde invitert flere byråledere til møtet, men de fleste glimret med sitt fravær. Kun to av de inviterte, henholdsvis Therese Becke i Pol og Camilla Kim Kielland i Morgenstern, møtte opp, og Berg etterlyste dermed flere stemmer fra de største byråene.

Administrerende direktør i Carat, Stian Jansen, applauderer Berg for å ha satt i gang debatten. Han sier han fulgte bransjemøtet på nettet på grunn av covid 19-isolasjon. Han beskriver diskusjonen som «fin med mange kloke innspill».

- Vi jobber ofte med store og krevende prosesser og prosjekter for kundene våre, og det er deadlines som skal overholdes. Da betyr det at man i perioder har et høyere arbeidstrykk enn i andre perioder, sier han til Kampanje.

Jansen tror alle er enige om at det til tider er et høyt arbeidspress i byråbransjen, og innrømmer samtidig at også de har ansatte som i perioder kan bli slitne av et for høyt arbeidstrykk, Han mener utfordringene oppstår når man ikke har ledere som klarer å følge opp sine ansatte godt nok, hjelpe dem med å prioritere og sette inn mer ressurser når det er behov.

- Men vi er ikke feilfrie, og vi har også hatt ansatte som har hatt et for høyt trykk uten at vi har vært gode nok til å balansere og hjelpe, innrømmer han.

Les også:  Tar et oppgjør med «rovdrift» på byråfolk: - Savner stemmer fra de største byråene

Hos oss får du ikke «kred» hvis du fører masse overtid eller sender Slack-meldinger langt ut på kveld og natt. Tvert imot. Beth Stensen, Netlife Design

- Arbeidstaker har også et ansvar

Dentsu-toppen, Stian Jansen, poengterer han at det er viktig å huske på at en ting er timeantallet man jobber, mens en annen ting er følelsen man sitter igjen med etter endt arbeidsdag.

- Man kan fort bli sliten og overarbeidet uten at timeantallet skulle tilsi det. Hvis det er for mange oppgaver på en gang, dårlig struktur og manglende ledelse vil et slikt problem oppstå, sier han og understreker at dette er både arbeidstakers og leders ansvar, sier han.

- Arbeidstaker har også et ansvar for å si ifra hvis det oppstår utfordringer. Mange kan ha problemer med å strukturere arbeidet godt nok, være for ambisiøse og vil løse alt selv, eller av andre grunner ikke klare å si ifra at de trenger hjelp. Da vil det være enda vanskeligere for ledere å oppdage utfordringene og hjelpe til, legger han til.

- Hva tenker du kan være et godt tiltak for å fange opp folk som tøyer strikken for langt på jobb?

- God ledelse handler mye om å være tett på sine ansatte. Lederen skal være den som har oversikt over arbeidsmengde, stemning i gruppa, hvordan den enkelte har det og hjelpe dem med å prioritere og håndtere oppgavene, sier Jansen og beskriver oppgaven som både stor og vanskelig.

Han trekker også frem mellomlederne sin jobb som vanskelig, og forteller at de er avhengige av å ha rammebetingelser fra toppledelsen for å løse jobben på en god måte. 

Les også: - Uansett innfallsvinkel er vi enige om at utslitte bransjefolk er et ledelsesproblem

- Lederne har ansvaret:

- Utfordringene oppstår vel når man ikke har ledere som klarer å følge opp sine ansatte godt nok, hjelpe dem med å prioritere og sette inn mer ressurser når det er behov, sier Stian Jansen i Carat om debatten rundt slitne byråfolk.

- Krever mye i perioder

Sindre Beyer i Try Råd sier det er fint å være savnet, men kommer også med en forklaring på hvorfor han ikke har deltatt i debatten så langt:

- Grunnen til at jeg ikke har hatt noen stemme i debatten er at jeg ikke har blitt spurt før nå, sier han. 

Han svarer på vegne av hele Try-huset når Kampanje tar kontakt.

- De som søker seg mot byrålivet blir ofte tiltrukket av muligheten til å jobbe med mange ulike prosjekter, jobbe med kunder på tvers av fagdisipliner og jobbe sammen med mange spennende mennesker, sier han.

Men at det kan komme uforutsigbare topper er noe en som ansatt må forvente.

- En børsnotering, pandemihåndtering, krisekommunikasjon eller en større kampanje krever jo veldig mye i perioder og det er veldig spennende faglig, og etter slike perioder er det kanskje lurt å jobbe med andre prosjekter, fortsetter han.

Jeg har sett i debatten at folk må overnatte på kontoret på grunn av arbeidspress, det har jeg ikke opplevd hos oss. Sindre Beyer, Try-huset

- Kultur for å se og hjelpe hverandre

Sindre Beyer i Try tror ikke det finnes en fasit som gjelder alle når det kommer til håndtering av arbeidspress.

- Man må skape en kultur for at folk hjelper hverandre, og finne en fornuftig balanse mellom prosjekter gjennom året, sier han.

I Try-huset er de, ifølge Beyer, opptatt av å koble riktige folk til riktige prosjekter, være flinke til å dele trygghet i form av kunnskap, samt å se folk som trenger mer oppfølging.

- Vi som andre i debatten må hele tiden jobbe for å bli bedre. Jeg har sett i debatten at folk må overnatte på kontoret på grunn av arbeidspress, det har jeg ikke opplevd hos oss. I alle fall ikke på grunn av arbeidspress, sier han.

- Viktig og gøy:

Daglig leder i Try Råd men også partner på Try-huset, et av landets største byråmiljøer, Sindre Beyer, sier det også er mye bra med byrålivet. - For de fleste er byrålivet en viktig kunnskapsreise og veldig gøy, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- Kunne lært noe av oss

Daglig leder i Netlife, Beth Stensen, sier at problemet ligger hos ledelsen.

- Jeg tror hele problemstillingen bygger på en veldig maskulin og gammeldags måte å bygge og lede selskap på. Hos oss får du ikke «kred» hvis du fører masse overtid eller sender Slack-meldinger langt ut på kveld og natt. Tvert imot, sier hun.

På spørsmål om hva et godt tiltak for å fange opp folk som tøyer strikken for langt på jobb, svarer Stensen at det er viktig å ha personalledere som er tett på den enkelte og som ikke er redde for å vise sin egen sårbarhet.

- Og bransjen vår er stappfull av kjempeflinke og ambisiøse folk som kanskje trenger dyktige ledere som hjelper dem med å prioritere og si «nei» mer enn de sier «ja». Jeg tror også det er viktig at lederteamet er gode rollemodeller for den kulturen vi ønsker å bygge, sier hun og legger til:

- Det at vi gir insentiver som støtter kulturen og at vi legger vekt på at suksessen vår ikke avhenger av enkeltpersoner, men hvordan vi funker sammen som team og hva vi får til sammen.

I Netlife legger de all kompetanseheving og ikke-sosiale aktiviteter innenfor arbeidstiden.

- Det betyr ikke at vi ikke skal løse både ambisiøse, komplekse og til dels overveldende oppgaver, men at vi alltid forsøker å tilpasse oppgavens omfang til den tiden som er satt av, sier hun. 

- Maskulint og gammeldags:

- Jeg tror hele problemstillingen bygger på en veldig maskulin og gammeldags måte å bygge og lede selskap på. Hos oss får du ikke «kred» hvis du fører masse overtid eller sender Slack-meldinger langt ut på kveld og natt, sier Beth Stensen i Netlife.

Byråkjemper svarer utslitte ansatte: - Man kan fort bli sliten og overarbeidet uten at timeantallet skulle tilsi det