Etter 30 år i Schibsted og Adevinta varsler Ryssdal sin egen avgang: - Jeg har ikke lagt noen nye planer

Men Rolv Erik Ryssdal skal fortsatt sitte på toppen av Adevinta helt frem til februar neste år. – Det er ikke noen dramatikk i dette, sier han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rubrikkgiganten Adevinta kunne torsdag morgen slippe sine resultater for fjoråret og for fjerde kvartal i 2021 og de viste at selskapets markedsplasser i Frankrike, Italia og Spania hadde en omsetning på 395 millioner euro og et overskudd på driften på 124 millioner euro.

Det var litt svakere enn forventingene til aksjeanalytikerne, men aksjen fikk likevel en solid opptur på børsen torsdag og steg med 4,5 prosent. Selskapet klatrer dermed mot en markedsverdi på 100 milliarder kroner igjen etter å ha falt kraftig den siste tiden.

- Jeg mener det var et bra resultat tatt i betraktning de vanskeligheten man ser på bilmarkedet i Europa det er en mangel på datachipper som rammer bilmarkedet, sier administrerende direktør i Adevinta, Rolv Erik Ryssdal, til Kampanje.

Men den store nyheten var nok likevel at Ryssdal varsler sin egen avgang som toppsjef i Adevinta.

- Det er ikke noe dramatikk i dette, sier han.

Han sier beslutningen om å gå kommer som en følge av flere forhold. En av dem er en lang karriere i først Schibsted og deretter i Adevinta.

- Jeg har jobbet i Schibsted og Adevinta i 30 år og var i over 12 av dem konsernsjef i Schibsted før jeg tok over som sjef i Adevinta. Det har vært en utrolig spennende og morsom reise, og jeg føler meg utrolig privilegert som har fått være med på den, sier han. 

Det var i slutte av oktober i 2018 at konsernsjefen takket for seg i Schibsted for å ta på seg jobben som Adevinta-sjef. 

Les også: Ryssdal tar farvel som Schibsted-topp - fikk terningkast av styrelederen

Jeg har ikke lagt noen nye planer annet enn å gjøre det jeg kan for Adevinta, og stå på for selskapet det neste året. Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Adevinta

- Adevinta-tiden har vært spennende

På slutten av 2018 ga han seg som Schibsted-sjef og overlot ledelsen av det norske mediekonsernet til Kristin Skogen Lund. Det gjorde Ryssdal for å ta over den internasjonale rubrikkdelen som senere fikk navnet Adevinta gjennom både en børsintroduksjon og den store gigantfusjonen med amerikanske Ebay.

- Tiden i Adevinta har vært veldig spennende, og jeg stolt over det vi har fått til, sier han.

Helt ferdig i Adevinta er Ryssdal ikke, ettersom han fortsatt skal fungere som konsernsjef et helt år til og frem til februar neste år.

- Det er naturlig å planlegge for en neste fase for selskapet og da tenker jeg det kan være nyttig både for meg og Adevinta å gjøre dette på en strukturert og ordnet måte, slik at det ikke blir unødvendig uro og destabilisering av selskapet. Jeg har hatt en dialog med styret og dette er en god ordning for både selskapet og meg. Det er derfor vi kommuniserer dette så tidlig, sier han.

Les også: Adevinta sikrer seg Ebay-selskaper: - Blir verdens største digitale rubrikkselskap

Fyller 60 år i november

 I tillegg fyller Ryssdal 60 år i november i år og konsernsjefen sier han «føler det er riktig at selskapet begynner å planlegge for hans etterfølger.»

- Jeg fyller 60 i år og jeg mener dette er et riktig å starte planleggingen av min avgang i selskapet, sier han.

- Hva skal du gjøre etterpå?

- Det er heldigvis fortsatt god tid til å tenke på det, sier han.

- Du skal ikke pensjonere deg?

- Jeg har ikke lagt noen nye planer annet enn å gjøre det jeg kan for Adevinta, og stå på for selskapet det neste året, sier Ryssdal.

Har tapt store verdier på børsen

Det siste året har ikke vært noen dans på roser for det børsnoterte selskapet og aksjekursen har falt som en stein fra toppen på 188 kroner aksjen og til dagens kurs på 88 kroner. Det førte til at blant annet Schibsted, som fortsatt eier 35 prosent av Adevinta, måtte skrive ned sine verdier med 20 milliarder kroner i forbindelse med sitt resultatregnskap tidligere denne måneden.

- Børsene går opp og ned, men vi er godt fornøyde med den nye strategien vi presenterte for Adevinta på vår kapitalmarkedsdag i november i fjor, også er det mange eksterne faktorer som for eksempel inflasjon som vi ikke råder over, sier han.

 - Du opplever ikke at det er noe selskapsspesifikt, markedet reagerer negativt på?

- Vi holder oss til den planen som vi har presentert, og er godt fornøyd med den.

Les også: Tar milliardsmell på Adevinta-aksjer

Selskapets nye strategi går ut på å konsentrere porteføljen om fem kjernemarkeder. Selskapet skal oppskalere investeringene i Tyskland, Frankrike, Spania, Benelux og Italia og satse mer på sine posisjoner i motor og eiendom samt oppskalere innenfor forbrukersegmentet noe er ventet å gi ytterligere inntekter på over fire milliarder kroner i 2026, kunne selskapet fortelle i november i fjor.

- Det blir den nye sjefen som skal leverer på dette da?

- Den nye strategien stiller både styret og en samlet ledergruppe seg fullt og helt bak, sier han.

Les også: Adevinta lanserer ny strategi - trekker seg ut av flere land

- Blir enda mer spennende fremover

Med en fartstid på over 30 år i Schibsted hvorav over halvparten som konsernsjef i enten Schibsted eller Adevinta, er Ryssdal sterkt knyttet til det norske mediekonsernet.

Om det har vært utfordrende med tanke på partnerskapet med den nye Adevinta-eieren, Ebay, svarer han.

- Jeg har ikke noen mer å føye til utover at jeg snakket med styreleder og informerte styret om min beslutning, også ble vi enige om prosessen videre. Jeg er veldig glad for det vi har fått til, og er veldig begeistret for alle mulighetene jeg har fått og som Adevinta har foran seg. Det er et spennende selskap, men det blir enda mer spennende i årene som kommer, sier Rolv Erik Ryssdal til Kampanje.

Etter 30 år i Schibsted og Adevinta varsler Ryssdal sin egen avgang: - Jeg har ikke lagt noen nye planer