Vokser på nett med kongestoff og Farmen-kjendiser: - Før tenkte vi på bladet og penger først, i dag er digitalt først

Papirproduktet Se og Hør er ikke lenger fredet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Aller-konsernet leverte tidligere i år tall som viste at medievirksomheten til det danskeide selskapet går langt bedre i 2021 enn i 2020. Fjorårets driftsresultat endte på hele 175 millioner kroner, og det var en vekst på 100 millioner kroner sammenlignet med regnskapet fra året i forveien. Aller Media med sine datterselskaper følger et såkalt avvikende regnskapsår og lukket dermed bøkene 30. september.

Se og Hør var heller ikke noe unntak, og spesielt i digitale kanaler oppnår kjendisbladet nå en meget sterk vekst. Til Kampanje sier den gamle bladkjempen at nettsatsingen Seher.no hentet inn over 30 millioner kroner i digitale annonseinntekter, fem millioner kroner over det Aller Media hadde forventet. 

- Vi opplevde en fantastisk vekst i 2021 og satser enda hardere i 2022. Nå har vi ansatt fem nye medarbeidere og er rigget for ytterligere vekst, sier digitalredaktør i Se og Hør, Jonas Jørstad, til Kampanje.

I Aller Media ligger kjente magasin- og ukebladtitler som KK, Allers og Se og Hør. Sistnevnte er den desidert største forretningen. Omsetningen til Se og Hør på papir og digitalt endte på 279 millioner kroner i 2021, og har de siste årene stått for rundt halvparten av omsetningen til alle magasinene og ukebladene til Aller Media.

- Den digitale veksten kompenserer nå for fallet på papir. Det er høy risiko med en annonsefinansiert nettavis, men foreløpig går det bra. Samtidig jobber vi med å få opp nye inntektskilder som TV, brukerbetaling digitalt og event. Vi må ha flere ben å stå på, sier sjefredaktør Ulf André Andersen i Se og Hør.

Selv om omsetningen for perioden 1. oktober i 2020 og frem til 30. september i 2021 var svakt ned sammenlignet med året i forveien, er ikke Andersen bekymret. Det første koronaåret 2020 ble et svært godt år for norske medier, og det gjaldt også for papirutgaven til Se og Hør.

- Vi hadde vekst på papirutgaven vår og solgte mange blader blant annet etter at forholdet mellom kronprinsesse Märtha og Durek ble avslørt, sier Andersen og viser til at fjorårets omsetning likevel var større enn i 2019.

Les også: Aller Media øker overskuddet med 100 millioner kroner – kraftig vekst i digitale annonser

Vi kunne godt tenke oss å gå forbi Nettavisen. Da kan du hilse Gunnar Stavrum og si vi er best både på nett og papir. Ulf André Andersen, Se og Hør-redaktør

Vokser på nett

Se og Hør var i mange år en pengemaskin for det danske Aller-konsernet, men fallende papiropplag og sviktende annonseinntekter satte etter hvert omsetningen under et sterkt press. Kjendisbladet har derfor jobbet med å finne sin vei inn på det digitale markedet. Andersen kan nå fortelle om vekst både på trafikk, annonseomsetning og etter hvert også digitale brukerinntekter fra et kjendismarked mange trodde det var umulig å få betalt fra leserne.  

- Konkurransen om internasjonale kjendiser er stor og det er et stoffområde det er vanskelig å ta betalt for, men med eksklusive saker og eksklusive bilder finnes det en betalingsvilje også på nett. Vi har to-tre millioner kroner i brukerbetaling, og er over i en ny fase på dette området, sier Andersen.

Tidligere år har Se og Hør vært i konstant testmodus med brukerbetaling, men med et par tusen digitale abonnenter og en månedspris på 200 kroner per abonnement, er digitale abonnenter noe Andersen ser på som en ny inntektskilde. Gullet er ifølge Andersen de rundt 40.000 papirabonnentene av tirsdagsutgaven til Se og Hør på papir som nå skal konverteres til digitale abonnenter.

- Tidligere beskyttet vi printen, men det har vi sluttet med nå. Før hadde vi en strategi som het «penger først», men nå er «digitalt først» og vi går «all in» på det, sier Se og Hør-redaktøren.

- Hva er det som selger?

- Saker om de kongelige selger vi bra med abonnement på, men nå skal vi utvide både målgruppen vår og stoffområdene vi tar betalt for, sier han.

Les også: Het flørt mellom Sophie Elise og Isak sender Farmen-tallene til værs: - Gir TV 2 god reklame

Har vært større enn E24 og Aftenposten

Ser en på trafikktallene, og da først og fremst fra mobil som står for over 80 prosent av totaltrafikken, klatrer Se og Hør på nettmålingene til MBL og Kantar. I januar registrerte Se og Hør stadig nye sidevisningsrekorder og høye brukertall, godt hjulpet av saken der «Farmen kjendis»-deltagerne Sophie Elise Isachsen og Isak Dreyer ble «tatt på fersken» gående arm i arm. De siste årene har Se og Hør ligger på rundt seks millioner visninger i uken, men den siste tiden har nettavisen vokst med 30 prosent enkelte uker. En foreløpig topp ble nådd tidligere i januar da Se og Hør på nett hadde hele 8,5 millioner sidevisninger.

- Vi breaket den saken om det romantiske forholdet mellom Sophie Elise og Isak og hadde eksklusive bilder både på stills og TV. Den saken la vi på pluss og så at det også konverterte abonnenter, sier Andersen.

De siste ukene har Se og Hør på nett vært oppe og luktet 400.000 unike brukere på mobil og har enkelte uker passert både E24 og Aftenposten på «Topp 10»-listen til MBL i år.

- Nå er vi større enn Aftenposten på mobil fire av fem uker hittil i 2022, så vi ser jo at vår oppskrift funker. Vi har breddet målgruppen vår og prøver å fange også de litt eldre papirleserne våre også på nett, sier han.

- Betyr det noe å gå forbi Aftenposten?

- Det er alltid morsomt å gå forbi noen og vi har klatret opp en to-tre plasser, men vårt hovedfokus er på egen virksomhet og det vi kan gjøre noe med selv, sier han.

Nå er målet for det nye året satt enda høyere og Se og Hør på nett skal vokse fra 8,5 millioner sidevisninger til hele ti millioner sidevisninger i uka for det nye regnskapsåret.

- Har dere pekt der ut noen nye nettaviser dere vil klatre forbi?

- Vi kunne godt tenke oss å gå forbi Nettavisen. Da kan du hilse Gunnar Stavrum og si vi er best både på nett og papir, sier Andersen som dermed gir Nettavisen-sjefen et lite stikk.

Nettavisen kommer som kjent kun ut som digitalavis og Se og Hør og Andersen mangler med sine trafikktall i dag drøye 100.000 mobillesere før de kan få kontakt med Amedia-avisen.

Tatt på fersken:

Se og Hør slo opp romansen med de to Farmen Kjendisen-deltagerne Sophie Elise og Isak både på nett og på papir, og solgte både blader og digitale abonnement. - Hadde vi hatt sånne saker hver dag hadde det ikke vært noe problem, sier Se og Hør-redaktør, Ulf André Andersen.

Gode på kostnader og satser på eventer

I tillegg har UIf André Andersen og resten av Se og Hør-gjengen bygget opp en eventvirksomhet som omsetter for rundt ti millioner kroner. I fjor arrangerte Aller Media-bladet showet «Bettanita» med Elisabeth «Bettan» Andreassen og Anita Skorgan og i år skal bladet på nytt ut på turné med Wenche Myhre i anledning artistens 75-årsdag.

- Er event noe dere skal satse mer på fremvoer?

- Ja, absolutt og her satser vi på en litt eldre målgruppe som ikke har et så stort tilbud. Det er fin måte å holde kontakten med målgruppene våre, sier Andersen.

Totalt så er det i dag rundt 35 ansatte i Se og Hør etter at det gamle kjendisbladet har begynt å ansette igjen. Selv om omsetningen falt noe sammenlignet med det første koronaåret, holder Se og Hør lønnsomheten oppe med et overskudd på driften på 65,7 millioner kroner. Tilsvarende overskudd var i 2020 på 65,1 millioner kroner.

- Vi er flinke på kostnader, sier Andersen.

Her kan du allene til Se og Hør for regnskapsåret 2020/2021. Alle tall i MNOK.Omsetningen faller - men kjendisbladet er mer lønnsomt

Se og Hør* 2021 2020 Endring i %
Omsetning 279,0 295,0 - 5,4
Driftsresultat 65,7 65,1 + 1
Driftsmargin + 23,5 + 22 -

*Aller Media med sine datterselskaper følger et såkalt avvikende regnskapsår og lukket dermed bøkene 30. september.

Vokser på nett med kongestoff og Farmen-kjendiser: - Før tenkte vi på bladet og penger først, i dag er digitalt først