Nok en markedsdirektør forsvinner ut døren i XXL: - Her har vi en utfordring som vi tar på alvor

Denne gangen er det Kjersti Jamne som kaster inn håndkleet etter under to år i jobben som øverste ansvarlig for markedsarbeidet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag denne uken la sportskjeden XXL frem sine regnskapstall for driftsåret 2021 (se tabell i bunn av saken) og fjorårets fjerdekvartal, og de viste at selskapet fikk en kraftig resultatvekst og sterk julehandel. Fasiten viser et resultat før skatt på snaue 200 millioner av en omsetning på over ti milliarder kroner. Omsetningen i fjerde kvartal endte på 2,73 milliarder kroner. Til sammenligning fikk XXL en omsetning på 2,57 milliarder kroner i fjerde kvartal 2020.

- Vi spiller vår Champions League-finale i desember og presterte veldig bra, sier konsernsjef i XXL, Pål Wibe, i en pressemelding.

Men helt fornøyd med laget kan ikke Wibe være. For nå er det klart for nye endringer på salgs- og markedssiden til sportskjeden. Ut går kommersiell direktør Kjersti Jamne etter under to år i stillingen.

- Er det ikke lenger plass til Kjersti Jamne på Champions League-laget til XXL?

- Vi besluttet i fjor høst å styrke satsingen vår på e-handel. Kjersti Jamne var sterkt delaktig i prosessen og hun tok også initiativ til å diskutere kommersiell avdelingsmandat og rolle i kjølvannet av dette. Prosessen endte med at hun valgte å tre til side, sier kommunikasjonsdirektør i XXL, Andreas Nyheim, til Kampanje.

Les også: XXL finner OL-formen igjen - drar på rosa kaninjakt i skibakken

Haren hopper:

Ingen vet hvor haren hopper, men nå er det Kjersti Jamnes tur til å hoppe videre. Hun rakk akkurat å lansere den nye reklamefilmen til XXL i forkant av OL før nyheten om at Jamne slutter ble sluppet.

Henter tilbake ny e-handelsdirektør

I kvartalsrapporten til XXL som ble publisert onsdag ble det kjent at XXL har hentet tilbake Sebastian Blom som leder for et nytt virksomhetsområde. Ettersom direktesalget via XXLs egen nettbutikk og egne digitale kanaler blir stadig viktigere for XXL, skiller nå selskapet ut e-handelsvirksomheten i et eget område ledet av Blom. Blom kommer tilbake til XXL etter noen år som digitalsjef i Espresso House.

- Når dere skiller ut ehandel som et eget forretningsområde, betyr det at dere har vært misfornøyd med resultatene til kommersiell direktør Kjersti Jamne på dette området?

- Nei. Vi etablerer e-com som et eget forretningsområde for å styrke satsingen på netthandel ytterligere, sier Nyheim.

- Hvor stor andel av omsetningen er i dag fra digitale kanaler og XXLs egen nettbutikk og hva er målet her på litt sikt?

- Vi har Nordens største nettbutikk og denne utgjør omtrent en fjerdedel av omsetningen i XXL. Veksten har vært sterk de siste årene, og kommer til å fortsette i årene som kommer, sier han.

XXL-konsernet hadde en omsetning på hele ti milliarder kroner for hele 2021, viser den ferske resultatrapporten. Selskapet verdsettes til 3,2 milliarder kroner på Oslo Børs, men aksjen hadde i forkant av dagens tall falt 45 prosent det siste året. Sterke tall for fjorårets fjerdekvartal sendte imidlertid kursen opp med nesten 20 prosent. 

Fjerner stillingen som kommersiell direktør

Endringene som XXL i dag kommuniserer, innebærer at rollen som kommersiell direktør forsvinner ut av konsernledelsen. Det betyr at stillingen Jamne har hatt det siste halvannet året fordeles på nevnte Blom og Andre Sjåsæt som får utvidede ansvarsområder i kraft av sin nye stilling som direktør for marked og kategori. Begge går inn i konsernledelsen til konsernsjef Pål Wibe.

I tillegg hentet også XXL inn Jon E. Fornes, tidligere digitalsjef i Coop, til stillingen som ny markeds- og merkevaredirektør. Han skulle da rapportere til Kjersti Jamne.

- Var det klart at Kjersti Jamne skulle slutte allerede da Jon Fornes ble ansatt?

- Nei. Det var Kjersti som ansatte Jon, og selvsagt forankret med Pål som konsernsjef.  

Det er ikke første gang en person med ansvaret for markedsføring slutter i XXL. På sommeren i 2020 ble det kjent at Kjersti Jamne ble pekt ut som den nye kommersielle direktøren i selskapet.

- Vi har ansatt Kjersti Jamne som kommersiell direktør, som er en av de tyngste kommersielle rollene i XXL. Hun kommer fra Telia Norge og skal ha ansvar for alle selskapets kundeflater. Det vil si alt fra markedsføring til kundeopplevelser både på nett og butikk, sa konsernsjef Pål Wibe i XXL den gang.

Les også: Tidligere Telia-topp tar ansvaret for markedsføringen i XXL

Får ny sjef:

Den nye markedsdirektøren i XXL, Jon E. Fornes, var den sjette markedsdiretøren XXL ansetter på under 12 år. Han skal ikke lenger rapportere til Kjersti Jamne, men til Andre Sjåsæt som sitter i konsernledelsen til XXL med nytt og utvidet ansvar for marked og kategorier. Jamne var den som hentet Fornes til sportsbutikken.

- Kortere opphold enn planlagt

Kjersti Jamne var den gang den femte markedsdirektøren i XXL på ti år. Når hun nå forsvinner ut døren etter halvannet år i XXL så blir hun også den femte personen med ansvar for markedsføringen som slutter på under 12 år.

- Ja, det ble et kortere opphold enn opprinnelig planlagt, men det ligger ingen dramatikk i det, sier Jamne i en kort kommentar til Kampanje.

Fremover blir det altså Jon Fornes som har fått ansvaret som markedsdirektør som ble ansatt i oktober i fjor.

- Kjersti har hatt en god overlevering med Jon E. Fornes og skal fortsatt være tilgjengelig som rådgiver en stund fremover. Vi takker Kjersti for solide bidrag til utviklingen av XXL, og ønsker henne hell og lykke fremover, sier Nyheim i XXL.

Les også: Bytter ut dagligvarer med sportsutstyr - blir ny markedsdirektør i XXL

- Levert solid:

Kommunikasjonsdirektør i XXL, Andreas Nyheim, sier Kjersti Jamne har levert solide bidrag til utviklingen av XXL. - Vi ønsker henne hell og lykke fremover, sier Nyheim i XXL.

Femte markedstoppen som slutter

Kjersti Jamne tok over som markedsdirektør etter Jakob Olsbø. Olsbø hadde da vært i stillingen i et års tid. Tidligere har XXL-veteran Tom Erik Kjønø og Øivind Tidemandsen-yndlingen Jarle Bråten fungert i stillingen. Kortest tid i stillingen ble det på Kine Bergseth, som kun var i jobben i et halvt år frem til 2016 før hun forsvant til Vipps og senere til Bookis.  

- Det er mange som de siste årene har hatt ansvaret for markedsføringen i XXL, hvorfor har markedstoppene så kort levetid i XXL og er det en utskiftningstakt dere mener kler XXL som selskap?

- Det er ulike årsaker til at folk slutter, og slik har det også vært i XXL, sier Nyheim.

Han sier kjeden har et ønske om å bygge opp et kompetansemiljø internt. 

- Da må vi også klare å holde på flinke folk. Her har vi en utfordring som vi tar på alvor. Vi synes at vi har fått til mye bra i fjerde kvartal, med smarte sesongplaner og solide kampanjer. Nå fortsetter vi arbeidet med å å styrke kampanjeprosessen og andre viktige prosesser i XXL, og lover at det skal skje mye gøy fremover, sier Nyheim.

Her kan du se alle tallene til XXL for regnskapsårets 2021. Alle tall i MNOK. Kraftig resultatvekst for sportsgiganten XXL

XXL 2021 2020 Endring i %
Omsetning 10.006,0 10.423,0 - 4
Driftsresultat 391,0 364,0 + 7
Resultat før skatt 194 126 + 54

Nok en markedsdirektør forsvinner ut døren i XXL: - Her har vi en utfordring som vi tar på alvor