Flyr-utviklerne om den «vanvittige» reisen: - Dette kunne vi gjort annerledes

- Vi har lært veldig mye, sier Andeas Ziener i Unfold.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag forrige uke stod Andreas Ziener og Max Berg fra Unfold på scenen på Kundeopplevelsesdagen for å fortelle om hvordan de har skapt digitale opplevelser og merkevarer som står ut i markedet for blant andre Flyr og Mestergruppen. Bakteppet for presentasjonen ble litt annerledes enn de hadde sett for seg da de takket ja til oppdraget. Bare én uke tidligere måtte Flyr gå inn for landing og slå seg selv konkurs.

- Det har skjedd litt siden vi ble plukket ut til å snakke med dere i dag, sa Ziener til latter fra salen.

Selv om arbeidet med Flyr fikk en brå slutt, understreker han at det er en satsing de er veldig stolte av å ha vært med på og som de har lært masse av.

- Det var gøy å få komme hit og snakke om dette en siste gang. Jeg er glad det ikke var en måned unna, men én uke etter konkursen er det på sin plass å oppsummere og reflektere litt, sier han til Kampanje etter konferansen som ble arrangert av Kampanje.

Les også: Flyrs byråpartnere om konkursen: - Virkelig trist

- Undervurderte kompleksiteten

Unfold, som er en del av The North Alliance, ble hentet inn tidlig i prosessen for å utvikle både navn, merkevare og digitale tjenester for det som desember 2020 ble presentert som Flyr. Ifølge Andreas Ziener tok det i underkant av et halvt år fra de begynte å jobbe med Flyr før billettsalget startet og de første flyene var i luften.

- Vi så et enormt potensial i digitale og mobile flater til å bygge en unik opplevelse som kunne bidra til å bygge preferanse og lojalitet blant passasjerene på sikt, sier han.

Navnet Flyr ble valgt fordi det var norsk og enkelt. Den visuelle identiteten skulle bygge opp under navnet og baserte seg derfor på en tydelig F-form der buene i bokstaven skulle gi assosiasjoner til å fly over himmelen på vei fra et sted til et annet.

Det var likevel bestillingsløpet som var «gullet» for teamet i Unfold. De satte seg som mål å lage noe som var substansielt annerledes enn det som allerede fantes i markedet. Målet var å lage et bestillingsløp med kun tre steg. Det skulle etter vært vise seg å være i overkant ambisiøst.

- Vi undervurderte kompleksiteten og nådde ikke målet om å begrense oss til tre steg. Men det at i hadde dette målet gjorde at vi lyktes å lage enklere bestillingsløp som er optimalisert for små mobilskjermer, noe som var avgjørende for strategien til selskapet.

Les også: Flyr avgårde med Unfold: - Skreddersydd for digitale flater

- Blir fort mange generiske reisekliseer

Under presentasjonen på Kundeopplevelsesdagen trakk Unfold-duoen frem to ting de gjerne skulle gjort annerledes dersom de hadde hatt mulighet.

- Vi tenker nok at vi kanskje burde ha utfordret den etablerte forretningsmodellen innen luftfarten i enda større grad for å skape flere sterke, reelle differensiatorer å spille på utover pris. Hvis du setter de store flyselskapene opp mot hverandre, er mye likt i hvordan produktet presenteres, og det koker i litt for stor grad ned til hvem som selger de billigste billettene.

Andreas Ziener tror også kommunikasjonen fra flyselskapet kunne vært skarpere.

- Det blir fort mange generiske reiseklisjeer som blir for likt hverandre. Her kunne vi dratt det lengre, sier han.

Overfor Kampanje understreker Ziener at refleksjonene gjøres i lys av konkursen.

- Når det gikk som det gjorde er det i ettertid lett å si at man burde ha dratt til enda mer, men hvis det hadde gått bra kunne man ha sagt at det var bra man ikke gikk for langt.

Han legger til at det til syvende og sist var eksterne faktorer utenfor deres kontroll som ble utslagsgivende for Flyrs fremtid, blant dem et utfordrende kapitalmarked og en pandemi som varte lengre enn man hadde håpet.

- Har vært en vanvittig reise

Nå har både den tekniske løsningen Unfold har utviklet og merkevarearbeidet tilfalt konkursboet i Flyr.

- For vår del er det erfaringen vi kommer til å ta med oss videre. Vi har lært veldig mye, spesielt om flybransjen, sier Ziener.

- Dere har ned mange timer i dette. Er det trist at løsningen ikke lenger skal brukes?

- Ja, det er veldig trist. Vi står sammen med Flyr om det. Det har vært en vanvittig reise å være med på, fra vi bunkret oss inne og tegnet ut de store linjene, til å se at det ble noe ekte, og til at det fikk den slutten som det gjorde nå, sier Ziener.

Konkursen har imidlertid ikke dempet lysten på å jobbe med andre flyselskap.

- Vi er veldig interessert i denne bransjen nå som vi har opparbeidet oss en spesialistkompetanse. For et annet flyselskap vil det være en annen posisjonering, men enkelhet og brukervennlighet er ganske generelle prinsipper. Vi har lært at det er mulig å utfordre den etablerte måten å gjøre ting på, som er veldig satt i den bransjen der, og gjort oss noen interessante erfaringer om hva som er mulig å få til.

Flyr-utviklerne om den «vanvittige» reisen: - Dette kunne vi gjort annerledes