Friele ruster opp i kampen om kaffekundene – peker ut nytt reklamebyrå

De siste årene har det vært stille fra kaffehuset Friele. Nå har en av landets eldste merkevarer begynt å røre på seg igjen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med mer enn 220 års historie, har Friele en unik posisjon som Norges eldste kaffehus, men det har vært stille fra en av landets eldste merkevarer de siste par årene. Kaffehuset, som kanskje mange husker stod bak de tre minutter lange reklamefilmene, har sittet rolig i kommunikasjonsbåten den siste tiden, men nå er det en mer taletrengt kaffebrenner som kommer det nye året i møte.

- Friele har vært en viktig del av nordmenns kaffevaner helt siden 1799. Nå gleder vi oss til å utvikle kommunikasjon som befester vår posisjon også for neste generasjon, sier nordisk merkevaresjef Mona Lindgren i Jacobs Douwe Egberts Norge, som er hovedansvarlig for Friele-merkevaren.

Det nederlandske kaffe-konsernet kjøpte Friele tilbake på midten av 2000-tallet og har tatt kampen om kaffekundene med kjedenes egne merkevarer, Kjeldsbergs (Rema 1000) og Ali Kaffe og Evergood (Norgesgruppen).

Den kampen ser ut til å ha gått bra for i 2021 hadde Friele eller Jacobs Douwe Egberts Norge en omsetning på 1,2 milliarder kroner, mens nærmeste utfordrer er Joh. Johansson Kaffe som står bak Ali Kaffe og Evergood landet på en omsetning på drøye milliarden i 2021.

- Kombinasjonen Bergen og nytraktet kaffe, det blir ikke bedre. Sindre Veseth Foss, Atyp

Friele velger Atyp

Nå kan Kampanje videre fortelle at kaffekonsernet har gjennomført en byråkonkurranse på det norske markedet der Atyp i tøff konkurranse med flere av landets ledende reklamebyråer har gått til topps og som til slutt fikk Friele på kundelisten. Tidligere har Friele jobbet med SMFB på reklame.

- Atyps forståelse av vår merkevarestrategi og respekt for vår historie, kombinert med gode kreative løsninger, ble avgjørende for valget, sier Lindgren.

I det hybride reklame og mediebyrået er gleden naturlig nok stor.

- Oppdraget for Norges eldste kaffehus inkluderer nytt kommunikasjonskonsept og utvikling av løsninger for hele markedsmiksen. Sammen skal vi lage løsninger som engasjerer og inspirerer kaffetørste nordmenn, og vi er allerede godt i gang, sier byråleder i Atyp, Hågen Pettersen.

Friele kaffe var i mange år ensbetydende med den tidligere Bergen-ordføreren Herman Friele. Friele bygget opp Kaffehuset Friele til å bli landets ledende kaffebrenneri og figurerte ofte i selskapets egne reklamefilmer. Nå har Friele vært ute i mange år og selskapet må fortelle en ny historien til kaffetørste nordmenn.-  

- Å få bidra til Frieles fremtidige historiefortelling er spennende på mange måter. Uten å røpe for mye så ligger det mange muligheter i nordmenns forhold til og lidenskap for kaffe, sier strategisk rådgiver i Atyp, Morten Micalsen.

Les også: SMFB får Friele på kundelisten - klar med ny app og film

Får ny kunde:

Atyp-partnerne Morten Micalsen og Hågen Pettersen skal fremover både brygge og drikke Friele-kaffe i sine kontorlokaler på Gründerløkka i Oslo.

- Det blir en viktig kunde for Atyp

Morten Micalsen, mener Friele er ett av de aller sterkeste kaffemerkene på markedet i dag, og gleder seg til å være med på å gi kommunikasjonen rundt Friele et løft.

- Det blir en viktig kunde for Atyp. Det er en ærverdig og autentisk merkevare som er i sterk konkurranse med andre aktører. Samtidig er kaffe også et produkt som mange kan oppfatte som litt likt generisk. Det blir en spennende utfordring å være med på å utvikle en kommunikasjon som forklarer folk at kaffe kan smake forskjellige og opprettholder det autentiske og det emosjonelle båndet til Friele-merkevaren og ikke minst produktet, sier Micalsen.

Sammen med makker Ulrik Solum Waagsether har eksil-bergenser og art director i Atyp, Sindre Veseth Foss utviklet kampanjen som skal rulles ut senere i år.

- Kombinasjonen Bergen og nytraktet kaffe, det blir ikke bedre, sier Foss.

Teamet hos Atyp som skal jobbe med Friele er byråleder Hågen Pettersen, strategisk rådgiver Morten Micalsen, prosjektleder Anja Kristiansen, og det kreative teamet Sindre Veseth Foss og Ulrik Solum Waagsether. Teamet hos Friele er Mona Lindgren (Nordic Brand Manager, Albena Koleva (Nordic Marketing Manager Multiserve og Anne Vignati (Nordic Marketing Director.

Friele ruster opp i kampen om kaffekundene – peker ut nytt reklamebyrå