Spent stemning før tallslipp i Polaris: - Folk er bekymret

Polaris-sjefen har varslet nye tiltak dersom gavepensjonene ikke har «særlig effekt».

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag morgen fremlegger Polaris Media kvartalsrapporten for 2022s siste kvartal. I forbindelse med presentasjonen av rapporten vil mediekonsernet gå ut med hvor mange som har takket ja til gavepensjon.

- Vi er ute med tilbudet i en god del av selskapene vi eier, men det er ikke et konserntilbud. Tilbudet gjelder kun i Norge og det er enkelt datterselskaper som har fått anledning til å bruke dette. Polaris har ikke hatt dette tilbudet ute på en stund så det er en del folk som har fylt 62 år siden forrige gang, sa Per Axel Koch, konsernsjef i Polaris Media, til Kampanje i desember.

Tilbudet hadde svarfrist til ut januar og gjaldt folk i alderen 62 år eller eldre.

- Men vi er tydelige på at vi må ha effekt av dette. Uten særlig effekt må vi vurdere andre tiltak, men det må vi ta når den tid kommer. Vi har brukt gavepensjon tidligere med hell, sa Koch. 

Les mer: Polaris-aviser med nye sparetiltak: - Mange er bekymret

- Noen var fornøyd

Journalist i Fosna-Folket og klubbleder i NJ i Polaris Media, Jakob Ellingsen, forteller til Kampanje at stemningen før fremleggelsen av rapporten er avventende og spent.

- Jeg tror det er en ganske todelt stemning i mediehusene. Disse gavepensjonspakkene var noe jeg ble kontaktet av flere om før de kom. Det var både ønsket og etterspurt. Og da tilbudet kom ble jeg også kontaktet av personer som ikke hadde forespurt dette, men som mente det var en grei ordning for dem. Andre syns også det har vært krevende å ta stilling til tilbudet de fikk, sier Ellingsen og fortsetter: 

- Så er det en stor gruppe som er usikre på de økonomiske utsiktene. Folk er bekymret, og man blir ikke mindre bekymret av å se andre mediekonsern raskt innføre mer inngripende tiltak enn det vi har sett i Polaris. Mange sitter med en forventing om at det kan komme mer.

Ellingsen forteller videre at mediehus i Polaris-konsernet i stor grad har operert autonomt og at det er de enkelte bedriftene som må se på sine egne kostnader. Dette har gjort at det er store forskjeller på hvordan mediehusene opererer og tiltakene de har gjennomført ut ifra egen økonomi. 

- Det viktigste er at vi blir forsynt med god informasjon. Hva kan vi vente i tiden fremover? Det forventer folk å få vite. Mange har forståelse og synes det er bra konsernet angriper dette steg for steg, og at det ikke blir for mye på en gang.

- Men jeg og andre er spente på tallene og kursen videre. Det blir spennende å se hvordan vi ligger an og veien videre, sier Ellingsen.

Les også: Tillitsvalgt om Schibsted-kuttene: - Mange er usikre på jobben sin

Vil ikke spekulere i papirtiltak

- Er det noen sparetiltak du forventer å se?

- Jeg tror det kommer til å variere fra bedrift til bedrift og fra nasjonale til regionale og lokale mediehus. Men vi venter innsparingstiltak i en eller annen form i tiden fremover, det gjør vi. Det gjør man alltid når det ser ut til å bli stor prisvekst og strammere økonomiske tider, sier Ellingsen.

- Det blir helt sikkert et fokus på kostnadskontroll fremover. Og man må helt sikkert vurdere å redusere kostnader knyttet til papiravisene ettersom kostnadene på blant annet papir har økt så mye i det siste, uten at jeg tør å spekulere i hva det er. Vi har jo lest om aviser utenfor Polaris som går ned i antall utgivelser. Det kan kanskje passe noen mediehus hos oss, mens for andre er det helt utelukket, legger han til. 

Han forteller at det har kommet signaler om at mediehusene må samarbeidet mer på tvers innad i konsernet. 

- Når vi jobber mer sammen, kan vi utnytte ressursene bedre. Uavhengig av den økonomiske situasjonen også, sier han.

Ikke redd for oppsigelser

Klubblederen forteller at han foreløpig tror det er et godt stykke frem til skrittet å måtte si opp folk som følge av dårlig økonomi.

- Det er mange andre ting som vurderes og blir gjennomført før vi eventuelt kommer dit. Vi vil fortette å ha fokus på kostnadskontroll. Jeg tror ikke oppsigelser blir et tiltak, men at man fra mediehus til mediehus vurderer om man skal erstatte noen som går ut eller ikke. Likevel kan man aldri utelukke det. Det er et tiltak alle ønsker å unngå det i det lengste. 

- Men vi får se, det er mange ting å se på først. Jeg har i hvert fall ikke hørt at det jobbes med ting rundt oppsigelser nå, sier Ellingsen.

Les mer: Amedia-sjefen tråkker på bremsen: - Vet ikke om det blir brattere nå

Spent stemning før tallslipp i Polaris: - Folk er bekymret