Amidays mistet sin viktigste kunde og styrte mot underskudd: - Måtte snu hver stein

Digitalbyrået startet fjoråret på bunnen. Nå har de snudd skuta, men det har kostet to ansatte jobben.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det siste året har bydd på flere lærepenger for det snart syv år gamle digitalbyrået Amidays. Etter å ha kommet seg helskinnet gjennom en pandemi, hadde gründerne klokketro på videre vekst. Så takket byråets største kunde, Techstep, for seg i september 2022 og tok med seg en tredjedel av omsetningen i byrået ut døra.

- De satset skikkelig på oss i starten og godt arbeid ble belønnet med mer arbeid. De vokste og vi vokste. Det var et supertett samarbeid i fem år, sier daglig leder Jakob Skåltveit til Kampanje.

Derfor ble det spesielt vemodig og trist da samarbeidet tok slutt, forteller han. Det var heller ikke en situasjon byrået hadde erfaring med å være i.

Tapet av Techstep svekket resultatet betydelig i 2022, men gründerne var innstilt på å snu seg raskt.

- Vi var nok veldig optimistiske og tenkte at vi veldig raskt ville erstatte den kunden med nye kunder. Samtidig ble det tøffere i markedet. Med fasit i hånd var vi optimistiske for lenge, sier operasjonelt ansvarlig Arvid Cedergren.

- Vi er optimister på grensen til det naive, og det tror jeg entreprenører må være, for statistikken og oddsen tilsier at en startup går rett vest, legger Skåltveit til.

Styrte mot underskudd på fire millioner

Med sin største kunde i bakspeilet og en flunkende ny leiekontrakt midt på Solli plass i hånda, ble det raskt klart at Amidays måtte sette tæring etter næring.

- Pilene pekte rakt nedover og vi satt og stirret på et budsjettert underskudd på over fire millioner kroner i 2023. Da var det bare å begynne arbeidet med å snu hver stein.

Snuoperasjonen innebar et lønnskutt for ledergruppen, men konsekvensene ble langt mer dramatiske for to av de ansatte som mistet jobben.

- Hensynet til flertallet måtte veie tyngre enn hensynet til de to, men det var «all time low» i Amidays sin historie, uten sidestykke. Vi er et lite miljø og en verdi- og kulturdrevet gjeng. Det gjorde at det fikk en veldig stor påvirkning på oss, sier Skåltveit.

Deretter begynte arbeidet med å bygge opp moralen og lønnsomheten i byrået, i den rekkefølgen. 

- Det viktigste vi gjorde var å passe på kulturen vår og lappe sammen støtten og tryggheten i hverandre. Så ble det en runde hvor vi prøvde å lytte mye mer til hvilke behov kundene våre hadde på kort og mellomlang sikt, og prøve å tilpasse oss dem.

Høyrevind ble medvind

Taktskiftet kom rett før sommeren i fjor. Da opplevde byrået at den ledige kapasiteten ble spist opp av eksisterende kunder som Deloitte, Eidsiva og Bavaria, og nye kunder som Elvia, 24SevenOffice og Com4. 

- Våre kollegaer viste en fantastisk evne til å holde hodet kaldt, snu seg raskt og levere i praksis. Denne svært raske omstillingen har både våre oppdragsgivere og vi som miljø vært tjent med, sier Trine Kvam Hviding, kundeansvarlig og leder for rådgiverne i Amidays.

For kulturen i Amidays, ble også fjorårets valgkamp for Høyre et høydepunkt. Det er tredje gang byrået jobber for Høyre under en valgkamp.

- Høyre er en ultrakompetent innkjøper og de brukte makspotensialet i Amidays med tanke på faglige interessante oppdrag og bredden av kompetansen vår. Det er også en egen nerve i en valgkamp. Vi satt her til alle døgnets tider og det ble kjempesterk fellesfølelse, sier Skåltveit.

Resultatet gikk som kjent i Høyres favør.

- Det var fantastisk gøy å være på valgvake med Erna og se hvor stor grad av stolthet det bygde.

- Kommer dere til å jobbe med Høyre også til neste år?

- Det kan ikke vi si så mye om, men vi er kjempefornøyde med det vi har gjort for Høyre så langt.

Sikter mot ny vekst:

2022 brøt vekstkurven til Amidays, men nå sikter lederne mot nye rekorder. Samtidig må de meisle ut en ny strategi for digitalbyrået. Foto: Dag Robert Jerijervi

Setter nye rekorder

Med alle grepene som ble tatt, unngikk Amidays millionsmell i fjor. I stedet landet byrået på nye rekorder både på topplinjen og bunnlinjen.

Omsetningen ble på 59 millioner kroner og resultater før skatt på 4,8 millioner kroner. Det utgjør en vekst på henholdsvis 19 og 180 prosent.

- Hvordan ser 2024 ut?

- Det ser bra ut. Vi håper på fortsatt vekst og vi skal tilbake til langsiktige trendkurven vår.

Amidays teller i dag 17 ansatte og kan igjen ansette nye folk. De siste som har kommet inn døra i Bygdøy Allé 1 er Rebecca Økland, som går inn i rollen som leder for Paid Social, Karoline Sundbotten, ny Data & Analytics spesialist, Simen Kronvall, rådgiver, og Marte Økland, som er praktikant.

Skal legge nye planer

Fremover skal Amidays unngå å gjøre seg for avhengig av én kunde. Arvid Cedergren slår fast at byrået var «altfor sårbar» i situasjonen de befant seg i.

Han trekker også frem «en tilnærmet manisk positiv tro» på at ting ordner seg og en vegring for å ta tak i det vonde som feilgrep byrået gjorde.

- Vi fikk et par kloke råd fra erfarne venner av Amidays, som vi rådførte oss med når vi så de negative utviklingstrekkene. Vi burde fulgt disse enda raskere for å ta tak i våre utfordringer, snarere enn å håpe i det lengste på at ting ville løse seg, sier Cedergren.

På den andre siden mener han Amidays’ åpne bøker, samt åpenhet for endring og hybridkompetanse, er styrker som byrået skal fortsette å spille på.

- Alle vet hvordan det står til med økonomien vår til enhver tid. Det skapte tidlig en nødvendig kollektiv bevissthet rundt situasjonen og gjorde at alle forstod hvorfor vi måtte ta ulike grep for å komme oss tilbake til sunn drift, sier han.

Amidays er fremdeles eid av gründerne, med Skåltveit og Cedergren som de desidert største aksjonærene. I et marked med store bevegelser og flere konsolideringer, tror de fortsatt at finnes plass til mindre, uavhengige byråer. De holder likevel alle muligheter åpne for hva fremtiden vil bringe når de skal legge en ny langsiktig strategi for selskapet.

- Vi skal fortsatt gjøre det vi er gode på, men vi må også ha en tydeligere plan om hva slags byrå vi skal være fremover, sier Cedergren.

- Vi skal i sterk grad også involvere kundene våre i det retningsvalget. Mange av våre kunder har kommet hit nettopp fordi vi er et sterkt uavhengig alternativ. De får erfaringen fra de store byråene, men kan kombinere det med hastigheten til en mindre aktør, sier Skåltveit.

Her kan du se resultatene til Amidays i 2023. Alle tall i MNOK.Setter omsetnings- og resultatrekord

Amidays 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 59,6 50,1 + 19
Driftsresultat 4,4 1,7 + 159
Resultat før skatt 4,8 1,7 + 182

Amidays mistet sin viktigste kunde og styrte mot underskudd: - Måtte snu hver stein