Fete typer gjenoppstår etter konkurs: - Nå er vi slankere og lettere

Morten Ryen var med på å starte kommunikasjonsbyrået Fete typer i 2003. Etter konkursen i desember i fjor har han og tidligere ansatte kjøpt retten til å bruke navnet videre.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Like før jul i fjor føyde kommunikasjonsbyrået Fete typer seg inn i rekken blant selskaper som så seg nødt til å melde oppbud. Daværende styreleder i Fete typer, Åse Wiker, la mye av skylden på priskrigen i bransjen som utløsende årsak.

- Det er en priskrig i bransjen som er ren galskap med timespriser som vi hadde for 25 år siden. Da blir det vanskelig, uttalte Wiker til Kampanje.

Fete typer meldte oppbud 14. desember og hadde en gjeld på 2,2 millioner kroner. Selskapet hadde en aktiva på rundt 850.000 kroner og konkursen berørte totalt 14 ansatte.

Mye tydet på at kommunikasjonsbyrået som ble etablert i 2003 var historie – men allerede i romjulen begynte Morten Ryen, som var med på å etablere Fete typer, og tre kolleger å snuse på tanken om å kjøpe ut navnet.

- Vi hadde uansett snakket om å fortsette med noe sammen, så da muligheten til å kjøpe ut navnet bød seg, tenkte vi: hvorfor ikke? Byrånavnet Fete typer har vært med såpass lenge og er godt kjent i bransjen, så da gønnet vi på og sikret oss navnet, forteller Ryen til Kampanje.

- Men vi er en slankere og lettere utgave av Fete typer nå, ler han.

Les mer: Fete typer går mot konkurs: - Nå går det ikke lenger

- En fin «gentleman»-gest

Like etter at advokat Fredrik Sars Jørner ble oppnevnt som bostyrer for konkursboet i slutten av desember, meldte Ryen interesse for å kjøpe ut deler av boet. Det var han ikke alene om.

- Det var flere som viste interesse, men så fort de skjønte at noen tidligere ansatte ønsket å kjøpe deler av boet, trakk de seg. Det var en skikkelig fin «gentleman»-gest, sier han.

I dag består Fete typer av Ryen som er daglig leder, rådgiver og tekstforfatter, i tillegg til designer og rådgiver Tine Texmon, designer og illustratør Annette Holm Grøsland og designer Marit Svendberget, som har kjøpt ut retten til å bruke navnet og domenet for 30.000 kroner.

- Akkurat nå er dette så ferskt og vi må først jobbe for å skaffe oss et fotfeste. Det nye Fete typer har ikke funnet sin endelige form, og akkurat nå er vi i en fase der vi ser på ulike muligheter. Det er ennå litt tidlig å dele våre konkrete planer og ambisjoner. 

Les også: Tibe kjøper reklamebyrå etter konkurs: - Har sett etter muligheter for å starte opp i Oslo

- Vi må vi slutte å selge oss for billig

Nye Fete typer skal fortsatt tilby de samme tjenestene som før innen kommunikasjon, design og digital utvikling og vil fortsette samarbeidet med digitalbyrået Everyday.

- Hvor gikk det galt før jul?

- Det begynte lenge før konkursen ble offisiell. Vi merket særlig at offentlige kunder strammet igjen på jobbene, sikkert på bakgrunn av regjeringens signaler om å kutte i konsulent bruk, kombinert med dyrtid. I tillegg mistet vi noen større kunder som vi selvfølgelig merket godt, sier Ryen.

- Har du vurdert å forlate bransjen og begynne med noe helt annet?

- Nei, faktisk ikke. Det er dette jeg liker å gjøre og det er dette jeg er flink til. Og behovet for kommunikasjonstjenester blir heller ikke borte. Men vi må gjøre noe med priskrigen i bransjen, sier Ryen.

- Hvordan har prisutviklingen vært gjennom din karriere?

- Den har alltid gått litt opp og ned, men jeg kan forsikre deg om at det var mye bedre marginer i 2003 og det sier jo litt. Vi har absolutt ikke fulgt den generelle prisøkningen, sier han. 

Nå tar han til et bransjesamarbeid for å bremse den svake prisutviklingen som herjer i bransjen.  

- Jeg synes prisene har utviklet seg helt feil vei og at vi må vi slutte å selge oss for billig. Vi bør heller takke nei til jobber enn å selge oss så billig at det ikke lønner seg. Vi skal tross alt leve av dette. Jeg håper dette er noe bransjen kan gjøre sammen og at vi i stedet for å konkurrere om pris kan gå tilbake til å konkurrere om kvalitet, sier Ryen.

Les mer: Involve kjøper konkursrammet reklamebyrå: - En gledelig historie

Fete typer gjenoppstår etter konkurs: - Nå er vi slankere og lettere