Kite-partnere selger til ny eventkjempe: - Tror på størrelse som konkurransefaktor

Z Event og Kite slås sammen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Konsolideringen i eventmarkedet fortsetter med full styrke. Nå er det eventbyrået Kite som får ny eier i form av DSD Explore. Det familieeide norske investeringsselskapet kjøpte Z Event-gruppen i fjor høst, men fortsatte samtidig jakten på andre oppkjøpskandidater. Nå mener de at de har truffet blink med Kite.

Administrerende direktør i Z Event, Thomas Strandskogen, forteller at det ligger mange varme følelser bak det å få Kite med på laget.

- Jeg har vært forelsket i Kite i seks år. De har ekstremt mange kompetente mennesker som jeg har veldig respekt for, og da jeg ble kjent med Trude og Trine (Linge og Rygh-Johansen, red. anm.), så var det kjærlighet ved første blikk, sier han.

Byråleder i Kite, Trude Fjærli Linge, forteller at følelsene har vært gjensidige.

- Selv om vi er konkurrenter, har vi alltid sett opp til Z Event. Det har vært en gjensidig respekt, sier hun.

Les mer om eventsatsingen til DSD Explore her: Bygger ny eventkjempe: - Kommunikasjon er helt nytt for oss

- Tror på størrelse som konkurransefaktor

Kite så dagens lys som Tspoon i 2004, men fikk navnet Kite i 2017. Byrået har fem partnere, inkludert Trude Fjærli Linge og opprinnelig gründer Trine Rygh-Johansen. De har hatt god vind i seilene de siste årene.

- Vår plan har inntil nå vært organisk vekst, for vi tror på størrelse som en viktig konkurransefaktor. Det blir viktigere og viktigere, sier Linge.

- Men når den beste eventaktøren og DSD Explore banket på døren med et norsk eierskap og nasjonal strategi, ble vi overbevist.

Trude Fjærli Linge blir ny byråleder i Z Event. Dagens byråleder, Mona Øverengen, går over i en ny rolle i det sammenslåtte selskapet som partner i DSD Explore og rådgiver i Z Event.

- Jeg har skikkelig tro på at våre selskaper og menneskene vil lykkes sammen. Jeg har et stort hjerte for alle i Z Event og har tidligere vært kollega med flere i Kite. Det skal bli gøy å jobbe sammen igjen!

Du blir ikke med i DSD Explore for å pensjonere deg. Marit Høvik Hartmann, DSD Explore

Kjempet mot «hele» bransjen om Vinmonopolet

Kommunikasjons- og markedsdirektør i DSD Explore, Marit Høvik Hartmann, har stor tro på at dette er to kulturer som vil trives sammen.

- Syv av ti oppkjøp og fusjoner går galt, veldig ofte på grunn av folk og kulturer som ikke passer sammen. Her er det sammenfallende verdisett og kulturer, og lysten til å jobbe sammen er til stede. Begge har en høy grad av profesjonalitet, begge har godt omdømme og selskapene har vært lønnsomme over flere år, sier Hartmann.

- Hvordan utfyller Z Event og Kite hverandre?

- Det er veldig komplementære kundegrupper hvor Kite blant annet er sterke på offentlige kunder. Samtidig har Z Event, som et av de ledende eventbyråene i landet, et større kreativt miljø og en sterk kundeportefølje innenfor andre deler av norsk næringsliv, sier Hartmann.

- Det har vært en bevisst strategi fra vår side å ha en god balanse mellom private og offentlige kunder. Miksen av kunder gjør at vi blir utfordret på ulike måter, ikke minst når det gjelder vår strategiske kompetanse, sier Linge.

- Blir konkurransen om de offentlige kundene tøffere?

- Ja, da vi kjempet om Vinmonopolet konkurrerte vi med 19 byråer. Da er hele bransjen på banen.

I finalen kjempet Kite mot to andre eventbyråer. Ett av dem var nettopp Z Event. Kite gikk seirende ut.

- Det blir vin-vinn-vinn, ler Hartmann.

Les også: Holm og Hartmann går inn i ledelsen i ny eventkjempe

Samler troppene:

Fra venstre: Kommunikasjons- og markedsdirektør Marit Høvik Hartmann (til venstre) med Kite-partner Trude Fjærli Linge, administrerende direktør i Z Event, Thomas Strandskogen og partner i DSD Explore, Mona Øverengen. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Du blir ikke med i DSD Explore for å pensjonere deg

Alle dagens Kite-partnere fortsetter som aksjonærer i DSD Explore.

- Det er fordi vi har ståltro på dette prosjektet, sier Linge.

Hvor mye DSD Explore blar opp for å sikre seg Kite, vil ikke partene gå ut med, men Kite-partnerne vil reinvestere «en betydelig del» av salgssummen i sin nye eier.

- Vi er ikke private equity, så et av kravene våre er at eierne blir med og reinvesterer, ellers blir det ikke noen avtale. Vi investerer jo like mye i mennesker som i selskaper. Du blir ikke med i DSD Explore for å pensjonere deg, sier Hartmann.

Når de to selskapene etter hvert slår seg sammen vil de telle nær 60 ansatte og nærme seg en omsetning på 400 millioner kroner.

Noen av deres største konkurrenter er finske Liwlig Group. De stiller i samme vektklasse på det norske markedet etter oppkjøpet av Gyro og 6. Sans.

Les mer: Eventrivaler får samme eier etter Gyro-oppkjøpet: - Vi har konkurrert lenge

Vi har veldig stor tillit til at vi blir tatt godt imot av folkene i Z Event og at vi kommer til å smelte sammen på en veldig fin måte. Trude F. Linge

Kite-navnet forsvinner

Kites 20 ansatte leverte en omsetningsvekst på 40 prosent i 2022. Da endte topplinjen på over 60 millioner kroner. Veksten fortsatte i fjor, ifølge Linge.

- Vi opplever en fortsatt omsetningsvekst i 2023 og ender på 80 millioner, og avsluttet også året med å vinne Vinmonopolet og Telenor. Og nå har vi landet en rammeavtale med Digitaliseringsdirektoratet, så det ligger mye spennende i «pipeline», sier Linge.

Z Event har på sin side smakt på et mer utfordrende marked.

- Vi hadde ikke samme omsetning i fjor som i 2022. Markedet var tøft og kundene var litt mer forsiktige, men vi har hatt en veldig god inngang på det nye året og kan med sikkerhet si at vi vil vokse, sier Thomas Strandskogen.

Når byråene flytter sammen i begynnelsen av april, blir det under Z Event-navnet. Dermed er Kite-merkevaren historie. Det er det en praktisk årsak til, ifølge Hartmann.

- Vi kjøpte Z Event først og har begynt å bygge merkevaren som en riksdekkende kjede. Da er det naturlig for oss å fortsette med det navnet, men begge organisasjoner skal skape et nytt «vi» sammen. Vi skal sammen jobbe med ny merkevareplattform, visjonene våre, hva vi drømmer om, hva kundeløftene våre er og hvilken posisjon vi skal ta.

Trude Fjærli Linge erkjenner at det blir litt vemodig å gi slipp på Kite-navnet.

- Men det viktigste er hva vi har klart å skape under Kite-navnet. Vi har veldig stor tillit til at vi blir tatt godt imot av folkene i Z Event og at vi kommer til å smelte sammen på en veldig fin måte. Det gjør det verdt å gi slipp på navnet. Kundene kommer til å beholde sine team som før, og vi blir sterkere sammen enn hver for oss

- Treffer best når du skal bygge kultur

Z Event-gruppen teller også selskapene Y Story og Reisverket. DSD Explore består i tillegg av reiselivsselskapene Fjord Travel Norway, Go Fjords, XXLofoten og Crazy Coyote.

Dette gir konsernet en helt unik posisjon i det norske markedet, mener Hartmann.

- Det er ingen andre i Norge som har funnet på å sette event, reiseliv, aktivitetsselskaper og kommunikasjon i samme familie. Ja, vi konkurrerer individuelt på de ulike markedene, men totalfamilien er noe helt nytt, sier hun og fortsetter:

- Mange snakker om helårsturisme. Vi har tenkt til å gjøre noe med det. Samfunnsoppdraget vårt er å skape flere lokale helårige, robuste arbeidsplasser, og det tar vi med oss også når vi investerer i selskaper, sier Hartmann.

I fjor høst la Sponsor Insight frem ferske tall for eventmarkedet som viste at de 130 største byråene nå omsetter for rundt 4,6 milliarder kroner og prognosen for inneværende år er en vekst på ytterlige 17 prosent.

- Opplevelsesbasert kommunikasjon er helt klart det som treffer best når du skal bygge kultur og ikke minst merkevareopplevelse, sier Z Event-sjef Thomas Strandskogen.

Han ser store fordeler med å ha et bein innenfor reiselivsnæringen.

- Norge har utrolig mye vakkert å by på, og det vil vi presentere for næringslivet.

Les mer: Spår vekst på over 400 millioner i eventmarkedet: - Vi kommer til å levere vårt beste år

Kite-partnere selger til ny eventkjempe: - Tror på størrelse som konkurransefaktor