Norsk Industri henter inn tungt PR-skyts i mediestorm - tidligere E24-redaktør topper laget

Per Valebrokk i Storm Communications bistår ledelsen i Norsk Industri etter E24s avsløringer. Samtidig har styret engasjert First House.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norsk Industri bekrefter i en e-post til Kampanje at de benytter seg av PR-byrået Storm Communications og rådgiver Per Valebrokk i saken om Stein Lier-Hansens representasjonsutgifter.

- Hva har PR-byrået hjulpet til med?

- Generell rådgivning i Lier-Hansen-saken, sier kommunikasjonssjef Cathrine Eidal i Norsk Industri til Kampanje.

Per Valebrokk er tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24. I 2018 meldte han overgang til PR-bransjen og han er i dag deleier og partner i Storm Communications, der Petter Stordalen er største eier.

Det var nettopp E24 som først avslørte at den tidligere Norsk Industri-direktøren mellom 2015 og 2023 brukte millioner av kroner på «relasjonsaktiviteter» på et jaktområde på Hardangervidda.

- Bekrefter at Norsk Industri er en kunde

Partner og rådgiver i Storm Communications, Per Valebrokk, sier til Kampanje at Norsk Industri er en kunde av PR-byrået, men utover det ønsker ikke Storm å si noe om oppdragets størrelse eller form.

- Jeg kan bekrefte at Norsk Industri er en kunde av Storm, men oppdragets karakter må eventuelt vår kunde svare på.

På generelt grunnlag sier Valebrokk at «Storm har mange kunder med ulike behov.»

- Ofte er det langsiktige samarbeid, der vi blir svært godt kjent med kundene og deres behov. I andre tilfeller er det mer midlertidige oppdrag eller hasteoppdrag som oppstår ved ulike typer kriser og andre kritiske kommunikasjonsanledninger. Fellesnevneren for alle våre oppdrag, er at vi hjelper kundene med å få kontroll på og eie sitt eget budskap på en klok måte, sier han.

- Hjelper det deg å kjenne til E24 i denne saken?

- Jeg kan ikke kommentere enkeltoppdrag. Men på generelt grunnlag hjelper det meg naturligvis som rådgiver å ha jobbet 20 år som journalist og redaktør. Jeg skjønner hvordan en redaksjon jobber og tenker. Der er det som regel smarte folk som vil det beste, men deres rolle er en annen enn den mine kunder har. Det kan være nyttig å bygge bro mellom to verdener som ofte ikke forstår hverandre veldig godt, sier Valebrokk.

Les mer: Bellona-sjef får kritikk for rolleblanding: - Jeg har ikke vært talsperson for Lier-Hansen

Styret kobler på First House-rådgiver

Men det er ikke bare ledelsen i Norsk Industri som har sett behovet for å koble på tung PR-kompetanse.

- I denne saken har styret i Norsk Industri i tillegg knyttet til seg egen rådgiver, Geir Arne Drangeid i First House, legger Eidal til.

Geir Arne Drangeid er tidligere konserndirektør for Aker ASA og har jobbet som rådgiver i First House siden 2012.

Utover å bekrefte oppdraget om å bistå styret i Norsk Industri er man i First House ikke særlig snakkesalige om kundeforholdet.

- Utover det Norsk Industri har sagt, så har ikke vi noe ytterligere å tilføye til dette, sier Drangeid, som i dag er partner og seniorrådgiver i First House, til Kampanje.

Styret i Norsk Industri ledes av Ståle Kyllingstad, men heller ikke han er særlig pratsom.

- Hvorfor ser styret på det som nødvendig å hyre inn egen rådgiver?

- Styret ser ikke at det skulle være nødvendig å begrunne dette nærmere i media, sier Kyllingstad.

Mandag denne uken møtte han opp hos Økokrim i forbindelse med saken. Både Norsk Industri og Lier-Hansen selv har koblet Økokrim inn i saken, skriver E24.

Stein Lier-Hansen selv har ikke engasjert egne kommunikasjonsrådgivere. Det forteller Stian Berger Røsland i advokatfirmaet Selmer, som representer Lier-Hansen.

Han forteller at de blant annet bistår Lier-Hansen med mediehåndtering, men at generell kommunikasjonsrådgivning ikke er blant tjenestene de tilbyr.

- Vi er advokater, ikke kommunikasjonsrådgivere, sier han.

Norsk Industri henter inn tungt PR-skyts i mediestorm - tidligere E24-redaktør topper laget