Norwegian får ny logo: - Vi ønsker å synes godt og umiddelbart

Flyselskapet Norwegian har vært høyt og lavt de siste årene og selskapet har vært gjennom flere endringer. Nå kommer en stor og synlig en.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Vi har hatt mye medvind siden oppstarten, men også litt motvind en periode, men nå har vi gjenopprettet en solid posisjon i markedet, sier kreativ leder Camilla Aspen til Kampanje.

Etter mer enn 20 år i markedet har Norwegian flydd både høyt og lavt siden flyselskapet ble grunnlagt i 2002. Selskapet har vunnet «Markedslederprisen» fra Air Transport World, som er luftfartsindustriens Oscar, sølv og gull i Sky Trax Awards som ett av verdens beste lavprisselskap i 2010, før de gikk helt til topps som «Europas beste lavprisselskap» av Skytrax World Airline Awards i 2013 og igjen i 2019.

Så kom pandemien og en knalltøff tid for alle i reiselivsbransjen. Norwegian var intet unntak og måtte nedbemanne kraftig. I 2020 gikk selskapet inn i en rekonstruksjonsprosess for å bli et mer robust selskap og senere reddet fra konkurs ved to anledninger. Flyselskapet feiret en vellykket rekonstruksjonsprosess i mai 2021. I dag er Norwegian det største norske flyselskapet, og nylig leverte selskapet et sterkt kvartalresultat, og for hele året (2023) leverte Norwegian det høyeste driftsresultatet i selskapets historie.

Nylig slapp flyselskapet sin første konkurransedrevne realityserie i samarbeid med Schibsted Partnerstudio og neste uke lanserer de ny logo og en modernisert, visuell identitet.

- Vi skal fortsette å være en utfordrer, men etter mer enn 20 år er en fornyelse på sin plass. Vi har etablert en ny merkevareplatform og den nye logoen og visuelle profilen gir Norwegian et mer moderne, varmere og tydeligere uttrykk som enda bedre representerer den vi er i dag, tilføyer hun.

Les mer: Norwegian tar markedsføringen til nye høyder - slipper sin første realityserie

Ny og gammel logo:

Den gamle logoen (oppe til venstre) har blitt redesignet og er snart klar til å fylle alle de digitale flatene til Norwegian. Foto: Norwegian/Try Design

- En tydelig rød tråd

Den nye visuelle identiteten har i tillegg til logoen fått «en rikere fargepalett, et nytt typografisk uttrykk og bildestil og et mer fleksibelt layoutsystem.»

- Vi er strålende fornøyde med det nye utrykket, og så er det viktig å påpeke at dette ikke er en revolusjon, men en evolusjon, sier markedsdirektør Eirik Bryn.

Bryn forklarer at logo- og identitetsarbeidet har vært en prosess over lengre tid.

- Vi har fornyet oss som selskap og vært gjennom flere endringer, og derfor føles det riktig at selskapets uttrykk også får en fornyelse, sier han.

Kreativ leder Aspen kom fra Equinor i 2021. Bryn har hatt flere roller i Norwegian siden januar 2022 og fikk rollen som markedsdirektør i september i fjor. Den visuelle profilen er utarbeidet av Norwegians markedsavdeling sammen med Try Design, og Aspen forklarer at det har vært et meget godt samarbeid. Try har vært Norwegians kreative partner siden 2015.

- Try har høy spisskompetanse og kjenner oss godt. Sammen har vi utviklet en komplett visuell verktøykasse som vil gi oss en tydelig rød tråd i alt vi kommuniserer, sier Aspen.

Teamet hos byrået har bestått av leder for Try Design Tonje Jæger, prosjektleder Emilie Swahn Wedøe, brand designer Bendik Høibraaten, brand designer Andreas Bjørkeng Sogn, brand designer Håvard Bergo og brand og motion designer Bendik Ramm. Arbeidet er utført i tett samarbeid med kundeansvarlig for Norwegian i TRY, Hanan Jahr, og resten av Norwegian-teamet hos Try.

Vi ønsker å synes godt og umiddelbart og vi har kjent på at vi ikke har utnyttet potensialet vårt til det fulle Camilla Aspen, kreativ leder i Norwegian

- Har ikke utnyttet potensialet

Det viktigste for Norwegian har vært «å finne balansepunktet mellom fornyelse og gjenkjennbarhet.»

- Vi har en stolt og sterk merkevare som vi skal fortsette å bygge videre på, og det kommer enda bedre frem i den nye logoen og profilen som gir oss et tydeligere visuelt uttrykk, sier Aspen.

- Vi har hatt noen utfordringer med logo og visuelle elementer, rent funksjonelt. I den digitale verden som vi lever i har den ikke tillatt oss å maksimere avsenderidentitet, og det har vært trøblete.

Den nye logoen er tydeligere, mer moderne og har et mindre detaljnivå.

- Den gamle logoen har vært gjenkjennbar og har tydelig kommunisert at vi er et norsketablert flyselskap, men med to farger og mange detaljer har den begrensninger med synlighet både på mørke og lyse, små og raske flater flater. Vi ønsker å synes godt og umiddelbart og vi har kjent på at vi ikke har utnyttet potensialet vårt til det fulle, sier Aspen.

Teamet bak:

Her kan du se den nye logoen til Norwegian og teamet som har jobbet med den. Fra venstre Eirik Bryn, Camilla Aspen, Karianne Haaland og Anette Myrseth Kristiansen. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Stått i samme drakt siden oppstarten

Navnetrekket i den nye logoen har fått en spesialdesignet font som ifølge Aspen «reflekterer både selskapet og bransjen.»

- Den er boldere og har mer egenart. Fonten har avrundede, luftige former som minner om aerodynamiske bevegelser. Vi synes den har fått et moderne løft som er tydelig og som fungerer optimalt i alle digitale flater. Vi bruker mye typografi I vår markedskommunikasjon, og det blir viktig for oss også fremover. Nå vil det også vise vår personlighet, forteller hun.

Logoendringen er en del av Norwegians ambisjoner for fremtiden med å ta en større bit av det europeiske markedet, og bli Europas mest likte og pålitelige flyselskap.

- Vi er i dag et godt etablert i det nordiske markedet, men vi ønsker å ta en enda sterkere posisjon i både Sverige, Danmark og Finland her i Norden. Og i de landene vi til nå ikke er veldig etablert i, er det enda viktigere å ha et tydelig uttrykk som den nye logoen og visuell identiteten kan hjelpe oss med, sier Bryn.

- Hvorfor lanseres den nye logoen akkurat nå?

- Vi har mer eller mindre stått i samme drakt siden oppstarten i 2003. Etter både pandemi og rekonstruksjon fokuserer vi i dag på våre nordiske hjemmemarkeder og fokuserer operasjonen på de mest attraktive destinasjonene i Europa, sier markedsdirektøren.

- Vi ønsker ikke å kommentere kostnader

Aspen jobbet i Equinor da selskapet byttet navn fra Statoil i 2018, og selskapet hyret inn Superunion i London for å utvikle nytt navn og visuell identitet. Den gang ble det anslått at kostnadene ville ligge på rundt 230 til 250 millioner kroner.

- Hva koster dette logobyttet for Norwegian? Er det i Equinor-klassen?

- Vi ønsker ikke å kommentere kostnader, men dette skal skje organisk og det vil skje over tid. De fleste oppdateringene skjer i digitale flater og her er det enklere å få oppdatert på kort sikt. Eksempelvis vil våre fly bli oppdatert i forhold til når de faktisk leveres fra fabrikk, vi setter med andre ord ingen fly på bakken for oppgraderinger av det visuelle, svarer Bryn.

- Alle oppdateringer skjer i forhold til det som er praktisk og økonomisk hensiktsmessig, lover markedsdirektøren.

Les også: Navneskiftet til Statoil vil koste nærmere 250 millioner kroner

De første flyene som får den nye logoen på flykroppen, blir først levert neste år.

- Vi må et stykke ut i 2025 før det vil skje. Det er i forbindelse med at vi mottar nye Boeing 737 Max-fly. Vi er, og har alltid vært et kostandsfokusert selskap og jeg kan forsikre om at dette ikke skal gå på bekostning av prisene eller tilbudene til våre reisende, avslutter Bryn.

I løpet av første halvår skal også appen og websiden gjennomgå en visuell oppgradering og det er ventet flere markedsaktiviteter. Norwegians nye logo blir synlig i digitale flater fra og med mandag morgen.

Norwegian får ny logo: - Vi ønsker å synes godt og umiddelbart