Schibsted-ansatte kan tape på selskapssplitt: - Dette er sparepengene våre

Tillitsvalgte i Schibsted forhandler om kompensasjon når 2.500 ansatte kastes ut av konsernets aksjeprogram.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I løpet første halvår skal Schibsted etter planen deles i to selskaper. Rubrikkselskapene, inkludert norske Finn og svenske Blocket, skal drives videre som et børsnotert selskap med et nytt navn, mens mediehusene samles i Schibsted Media, tas av børs og blir heleid av Stiftelsen Tinius.

Det betyr at rundt 2500 Schibsted-ansatte kastes ut av konsernets aksjespareprogram. Dette programmet ble lansert i 2014 og fungerer sånn at alle ansatte har mulighet til å sette av fem prosent av årslønnen i bytte mot aksjer til gjeldende markedsverdi. Når de ansatte har eid aksjene i to år, får de ytterligere én aksje for hver andre aksje de har kjøpt.

HR-direktør Grethe Malkmus i Schibsted bekrefter at ansatte i Schibsted Media ikke lenger vil ha tilgang til aksjespareprogrammet etter selskapsslitten.

- Rent praktisk betyr dette at du ved oppdelingen mister retten til fremtidige matchende aksjer, men du beholder selvfølgelig aksjeposten kjøpt gjennom programmet, sier hun til Kampanje.

Malkmus forteller at de ser på løsninger for at de ansatte ikke skal bli skadelidende, men vil ikke gå i detalj på hvordan en løsning kan se ut.

- Fra selskapets side forstår vi at ansatte som har deltatt i programmet kan oppleve dette som negativt, og er opptatt av å finne gode løsninger. Neste steg er å forankre et forslag til løsning hos vårt styre for så å kunne kommunisere det til de berørte. Dette vil skje etter at vi har signert en endelig oppkjøpsavtale med stiftelsen. Vi kan dessverre ikke gi mer informasjon om saken på nåværende tidspunkt.

Les også: Slik blir ledelsen i nye Schibsted Media

- Dette er de ansattes sparepenger

Konserntillitsvalgt Ingunn Saltbones i Schibsted forventer at de ansatte blir kompensert for aksjer de mister retten til.

- Det er viktig for oss at ansatte får kompensert for tiden de har eid aksjer, selv om de ikke har rukket å eie dem i to år, sier hun til Kampanje.

Mange Schibsted-ansatte har investert mye penger i spareprogrammet og dette er et tema de er «ekstremt opptatte av», forteller hun.

- Dette er de ansattes sparepenger, og den eneste aksjen journalister i Schibsted har fått lov til å eie. Det har ikke vært lov å eie noen andre enkeltaksjer, sier hun.

Saltbones opplever at de en god dialog med ledelsen om problemstillingen, men understreker at ingenting er formelt før en avtale mellom Tinius Stiftelsen og Schibsted er underskrevet.

- Jeg er trygg på at vi finner en god løsning, sier hun.

Det kan for eksempel være at de ansatte blir kompensert i kontanter for aksjer de ikke har rukket å rerverve.

- Hva skjer med aksjene de ansatte allerede eier?

- De eier man jo, og har man en kommersiell jobb, eller innenfor produkt og teknologi, så kan man bestemme selv hvor lenge man vil eie aksjene. Det kan være at det kommer egne retningslinjer for journalister, sier Saltbones.

Hun er selv medlem av aksjespareprogrammet.

Les også: Tinius-topper rigger seg for ny kamp mot tech-giganter: - Har vært bekymret i 15 år

- Vanskelig å se for seg

Saltbones ser ikke bort ifra at redaksjonelt ansatte i Schibsted Media vil få beskjed om å selge aksjene sine i det børsnoterte markedsplasselskapet.

- I så fall regner jeg med at man vil få god tid på å selge aksjene, sånn at man får en avkastning som er rettferdig. Dette er viktige sparepenger for folk som de må få tid til å selge på et gunstig tidspunkt.

Hun viser til at artikler som omhandler Schibsted i dag er utstyrt med en tekst som opplyser om at journalistene kan ha aksjer i mediekonsernet.

- Det er ikke noe problem å fortsette med disse «disclaimerne».

E24-redaktør Lars Håkon Grønning går langt i å antyde at beskjeden til Schibsteds finansjournalister vil være at de på sikt må selge aksjene i det børsnoterte selskapet.

- Det er vanskelig å se for seg at ansatte i en finansredaksjon over tid sitter på aksjer i et annet børsnotert selskap, sier han.

Grønning legger til at de vil være pragmatiske i en overgangssituasjon.

- Hvor mange E24-journalister har i dag aksjer i Schibsted?

- Jeg har ikke tallet foran meg nå, men det er ikke en ubetydelig andel.

Les også: Schibsted-sjefen om egne suksesser og fiasko: - En ripe i lakken

Schibsted-ansatte kan tape på selskapssplitt: - Dette er sparepengene våre