Schibsted-sjefen om egne suksesser og fiasko: - En ripe i lakken

Kristin Skogen Lund om de mange spektakulære avtalene som har preget hennes tid som toppsjef i landets største mediekonsern.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

En ny begivenhetsrik dag i Schibsted-konsernet fant sted onsdag da selskapet i forbindelse sin presentasjon av fjerdekvartalstallene kunne slippe nyheten om at toppsjefen Kristin Skogen Lund (57) varsler sin avgang og at selskapet kaster kortene i Viaplay. Skogen Lund varsler sin egen avgang etter seks år i sjefsstolen.

- Det er litt vemodig, sier Schibsted-sjefen til Kampanje.

Den avtroppende Schibsted-sjefen sier hun ikke har noen ny jobb å gå til og at hun ikke hadde noen hast med å slutte i medieselskapet og gjerne kunne sitte enda litt lenger som leder av selskapet som har digitale markedsplasser i hele Norden og store mediehus som VG, Aftonbladet og Aftenposten.

- Det er ikke sånn at jeg aktivt ikke ønsker å jobbe i Schibsted. Det er fordi avtalene som kom i stand i fjor høst, helt åpenbart ble til et naturlig veiskille og et godt tidspunkt for å fatte denne beslutningen. Jeg hadde vært super-happy med å jobbe videre i Schibsted i et par år til, sier hun.

Det er salget av mediedivisjonen til Tinius-stiftelsen som ble kjent rett før jul i fjor, og som er ventet ferdigstilt i løpet av første halvår engang når mediekonsernet får avholdt sin generalforsamling, hun sikter til.

- Det hadde vært helt feil av meg å gyve løs på nytt nå, men bare for en kortere periode, sier hun.

- Var det helt uaktuelt for deg å lede ett av de to selskapene, markedsplassene som skal være på børs eller mediehusene?

- Det ville ikke vært riktig. Det fremstod veldig klart og jeg er veldig avslappet på dette, sier hun.

Nå Schibsteds medievirksomhet forsvinner til Tinius-stiftelsen går også mediehusene av børs. Planen er imidlertid at de nordiske markedsplassene skal fortsette på børsen, men under nytt navn. 

- Ble du tilbudt jobben om å lede dette selskapet?

- Det kunne jeg kanskje gjort, men det ble aldri en aktuell problemstilling. Jeg tror jeg må si det sånn, sier hun.

Les også: Tinius-topper rigger seg for ny kamp mot tech-giganter: - Har vært bekymret i 15 år

Noe av det vi driver med kan tenkes at står seg dårligere. Dette er noe jeg har tenkt på. Det er ikke bare mitt verk, men det er jeg som har ledet dette. Kristin Skogen Lund, avtroppende Schibsted-sjef

Ser ikke for seg ny toppstilling

Kristin Skogen Lund forsvinner imidlertid ikke ut dørene i Akersgata umiddelbart. Hun ser for seg å gjøre unna vårens formaliteter knyttet til de store salgene i Adevinte og mediedivsjonen og i påvente av at styret utpeker en etterfølger. 

- Det er naturlig at jeg sitter til avtalene er ferdige, men dette får nesten styret bestemme. Hvis de utpeker en leder som kan være på plass før den tid, så kan det tenkes at personen ønsker å gyve løs. Det kan også hende at vedkommende vil ha litt tid på seg i overgangen, sier Skogen Lund og fortsetter:

- Jeg har sagt til styret at jeg gjør dette så lenge de vil, men det er en maksgrense et godt stykke frem i tid. Man får håpe det ikke går så langt, for da har det skåret seg ett eller annet sted.

Hun forteller videre at hun foreløpig ikke har tenkt så mye på livet etter Schibsted, men at en ny toppjobb i mediebransjen ikke er lengst frem i køen.

- Etter Schibsted er det ikke så mange steder å dra. Det kan være at jeg er involvert på en eller annen måte, enten gjennom et styreverv eller lignende, sier Skogen Lund.

- Hva med en retur til en toppstilling i Telenor?

-  Jeg ser ikke for meg at mitt neste steg er en ny toppjobb. Jeg vil heller gi noe tilbake, og bety noe på andre måter. Jeg kan kanskje bruke litt tid til å lære andre av mine egne erfaringer, sier hun.

Les også: Schibsted-topp klar til å ta over etter Skogen Lund: - Hadde vært veldig gøy

Varslet egen avgang:

Onsdag morgen varslet Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund sin egen avgang som toppsjef i mediekonsernet. Foto: Eivor Eriksen.

- Trodde det skulle være større skepsis

Under Skogen Lunds ledelse har det skjedd mye og noe av det som kommer til å bli stående igjen fra hennes periode som leder av landets største mediekonsern, er kjøpet av eBay Classifieds Group, det gigantiske nedsalget i Adevinta, Viaplay-investeringen og nå sist den endelige splitten av Schibsted i ett medieselskap og ett rubrikkselskap.

- Dealene er nok det som synes best og ser mest spektakulært ut. Det er det jo også, og det aller mest spektakulære var nok Ebay-kjøpet i 2020. Det var min første, store, store deal, sier Skogen Lund.

- De spektakulære dealene vil bli stående igjen i kapittelet om Skogen Lund i Schibsted, men er du redd for at det blir stående at du solgte ut mange av selskapene som har vært bygd opp over mange år?

- Jeg er overrasket over at ikke flere har kommentert på dette, for jeg trodde det skulle være en større skepsis rundt det, men det har knapt blitt nevnt, sier hun og fortsetter:

- Jeg mener det var helt riktig å gjøre for Schibsted og reaksjonene tilsier at jeg har hatt rett. Men for Norge som samfunn, så har vi ikke mange internasjonale teknologiselskapet. Da gjelder det å ha disse kraftsentrene. Det gjelder å ha ressurser og å være i forkant, forklarer Skogen Lund.

Hun er sikker på at Schibsteds videre liv, delt opp i medier og markedsplasser, vil klare seg bra.

- Men noe av det vi driver med kan tenkes at står seg dårligere. Dette er noe jeg har tenkt på. Det er ikke bare mitt verk, men det er jeg som har ledet dette, sier Skogen Lund. 

Les også: Kristin Skogen Lund om livet etter Schibsted: - En ny situasjon for meg

Om Viaplay: - Det ble et tap

I tillegg til store handler og dealer har Skogen Lund kjempet en kamp på flere fronter som leder for kommersielle Schibsted. Én side har vært mot NRK på medier, en annen har vært mot tech-gigantene fra Amerika.

- Burde du brukt mer tid på tech-gigantene, heller enn å slåss med NRK?

- Jeg er usikker på om vi har kranglet så mye med NRK. Jeg tenker at det vi har påpekt er berettiget, og det står jeg fullt og fast ved. Så jeg opplever ikke det som krangling, jeg mener vi har hatt et godt samarbeid, sier Skogen Lund.

-  Var Viaplay-kjøpet en ripe i lakken?

- Ja, det kan det se ut som, og det er helt greit det. Har man gjennom mange år som næringslivsleder ikke en eneste ripe i lakken har man ikke gjort nok. Det er bare å erkjenne at det ble et tap for oss, sier hun.

Hun mener timingen, med splittelsen av Schibsted og oppkjøpet av Viaplay, var «håpløs».

- Det var ikke annet enn å kaste kortene og si at «sånn gikk det». Det er kjipt, men den som intet våger, intet vinner. Sett tilbake så mener jeg fortsatt at Viaplay er et interessant selskap.

Les også: Schibsted tapte 360 millioner på Viaplay-investeringen

- Ikke sjans:

Konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund, gir seg som øverste leder og lar Siv Juvik Tveitnes ta over som ny sjef for Schibsted-mediene. – Jeg ville ikke hatt sjans mot Siv i kampen om den lederstillingen, ler Skogen

- Et tap

Det er Siv Juvik Tveitnes som går inn som øverste leder av det kommende medieselskapet til Schibsted. Hun ser frem til å ta fatt på rollen som «Norges mektigste mediekvinne».

- Jeg gleder meg veldig til det som holder på å skje. Det er en stor jobb, og vi jobber mye med separasjonsprosessene, sier Juvik Tveitnes.

- Hvordan blir seperasjonen med Kristin?

- Jeg har jobbet med Kristin i over fem år, og det har vært en stor glede. Hun er ambisiøs, tydelig og en leder som synes og som folk har veldig respekt for, sier hun og fortsetter:

- For mediedelen har hun hatt et stort engasjement og stor forståelse for hvordan det er å være media i dagens marked. Vi føler vi har hatt en konsernsjef med god støtte for endringene vi har gjort, både på digitalisering og andre tilpasninger. En utrolig bra sjef som det er mye å lære av. At hun forsvinner er et tap, så absolutt.

Skogen Lund er sikker på at Schibsted sine medier nå er i trygge hender.

- Jeg har sagt til alle i media at så lenge Siv er leder, så går dette bra, sier hun.

Les også: Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef - Viaplay følger ikke med på kjøpet

Schibsted-sjefen om egne suksesser og fiasko: - En ripe i lakken