Flere TikTok-ere kjemper om Vixen-priser – men et av årets stjerneskudd varsler nedtrapping

- Man kan vel si at TikTok har skaffet meg den jobben jeg har nå, sier finalist i årets Vixen Awards.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Prisutdelingen har funnet sted siden 2010 og gikk de første syv årene under navnet Vixen Blog Awards. Men ettersom bloggen har blitt mindre, og andre plattformer har tatt mer plass, byttet prisutdelingen navn i 2017 til Vixen Influencer Awards.

En plattform som for alvor har gjort sitt inntog blant landets influenserne er TikTok. Flere av årets finalister har først og fremst merkelappen «TikTok-er».

Les også: Her er årets Vixen Awards-finalister

At TikTok vokser frem og tar større plass i influensernes verden overrasker ikke juryleder i Vixen, Astrid Valen-Utvik.

Hun tror det er flere faktorer som ligger bak utviklingen.

- Én er at de som bruker TikTok som sin primære plattform utvikler mer og bedre innhold, og hever stemmen sin. En annen ting er at også andre influensere, som har andre primære kanaler, også tar i bruk appen, sier Valen-Utvik.

- Men vi ser at flere både nominerte og finalister bruker TikTok som sin primære plattform og er størst der, legger hun til.

For mange influencere er TikTok et springbrett ut i offentligheten.

- TikTok har vist seg som en plattform man kan nå langt på. Det er en annen type kanal enn Instagram for eksempel, og en kanal man kan, og kanskje bør, lage annet type innhold på, sier hun.

Les også: Rekordmange Vixen-nominasjoner - her er semifinalistene

Juryleder:

Astrid Valen-Utvik er juryleder i Vixen. Hun tror TikTok har kommet for å bli, men spår comeback fra en annen plattform. Foto: Lene Elisabeth Eide / Eide foto

TikTok utfordrer YouTube

Oliver Bergset er finalist i kategorien «Årets stjerneskudd» på Vixen Awards og har TikTok som sin største kanal. Men selv om det kanskje er innholdet på TikTok han først og fremst har blitt finalist for, forteller han til Kampanje at han nå kommer til å trappe ned på appen.

- Jeg har fått jobb i YouTube-redaksjonen til NRK og har trappet kraftig ned på TikTok. Før publiserte jeg kanskje en video om dagen, nå blir det mindre fremover og kun når jeg føler for å være kreativ, sier Bergset.

- Hva har TikTok gjort for livet ditt?

- Det er en plattform jeg har brukt for å få ut min kreativitet. Jeg er en kreativ type og hadde lyst på et langsiktig plan å jobbe med innhold. Det å takke ja til jobben i NRK var derfor naturlig når den muligheten dukket opp. Man kan vel si at TikTok har skaffet meg den jobben jeg har nå, så sånn sett har det gjort underverker, men det var ikke noe jeg hadde lyst til å drive med på lang sikt, sier Bergset og fortsetter:

- Det er likevel en fin plattform å falle tilbake på for å lage innhold. Nå hadde jeg imidlertid lyst til å drive med litt større prosjekter.

Juryleder Valen-Utvik forteller at TikTok den siste tiden har beveget seg mot stadig lengre formater. Det er også noe Bergset selv har merket.

- Det virker som de prøver å utfordre YouTube med lengre innhold. Jeg tror kanskje TikTok går fra kvantitet til mer kvalitet. Det gjør at videoer fra innholdsskaperne også kan gå bedre for da blir videoene lenger og dermed mer personlig, sier Bergset.

- Det burde likevel være rom for å variere. Mange lager også korte videoer. Selv laget jeg en blanding, men mer «serier» bestående av flere videoer og historier. Da bandt jeg navnet mitt opp til noe gjenkjennbart, fortsetter han.

Selv dukker ikke Bergset opp på Vixen på fredag grunnet en planlagt helgetur til England. Han tror derfor feiringen ved en eventuell Vixen-pris blir lavmæl.

- Jeg tror ikke livet mitt blir snudd på hue av en pris. Det er stas å være nominert, og det hadde vært veldig stas å vinne, men for min del tror jeg det blir en ganske vanlig kveld.

Stjerneskudd:

Oliver Bergset har blitt stor på TikTok. Nå har han imidlertid fått seg jobb i NRK og melder nedtrapping på appen. Foto: Privat.

- Redd de stikker kjepper i hjulene på seg selv

Tross Bergsets avhopp, forteller Valen-Utvik at det altså er vekst i antall TikTok-ere både blant nominerte og finalister til Vixen. 

- Det er en vekst, men den vil nok ikke gå inn i himmelen. TikTok er en kanal som har samme utvikling som andre sosiale plattformer - de yngste kommer først og så kommer de andre aldersegmentene etterhvert, sier hun og fortetter:

- Innholdet har utviklet seg fra å være mest dansevideoer og underholdning, til og også være poltikk, nyheter og enhver interesse som finnes. Man finner så godt som alt, og da blir det aktuelt også for andre alderssegmenter.

Hun er likevel spent på hvor populært TikTok blir fremover i tid.

- I og med at de nå tester ut breddeformat-video og lengre videoer, så er jeg spent på utviklingen. Jeg er redd de stikker kjepper i hjulene på seg selv. Det blir interessant å se fremover. Jeg tror på fortsatt vekst, men at den kan flate ut, sier hun og legger til:

- Jeg tror for øvrig at bloggen kanskje kan få et løft. Pendelen svinger på den måten for plattformene. Jeg tror måten blogg presenterer innhold på kan gi leserne en faktisk verdi som de ønsker.

- En liten renessanse for bloggen?

- En liten en kanskje. Det blir ikke så stort som det var i sin tid, men jeg tror den heseblesende jakten på virale videoer ikke er så bærekraftig og kanskje noe folk ikke ønsker seg. Det er en magefølelse jeg sitter med, sier Valen-Utvik.

- Kan TikTok ha vært et blaff?

- Nei, TikTok har nok kommet for å bli, men pendelen svinger. Vi har lært de siste årene at det må gå fort, og at hvis man ikke klarer å fange oppmerksomheten på ett sekund, så er man ute og er scrollet forbi. Men jeg lurer på om folk har begynt å tenke mer verdi. Hva husker man egentlig av det man har gått gjennom? Kanskje vil folk nå heller bruke tid på en lengre YouTube-video eller en bloggartikkel.

For ordens skyld sitter redaksjonssjef i Kampanje Dag Robert Jerijervi, i Vixen-juryen for kategoriene «Kunnskap», «Business», «Sterke Mening» og «Bærekraft». 

Flere TikTok-ere kjemper om Vixen-priser – men et av årets stjerneskudd varsler nedtrapping