TV-seingen stupte i januar - analysesjef peker på sviktende vintersport-interesse

Nordmenn har barbert den daglige TV-seingen med nesten 20 minutter på ett år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Sprengkulde og snøkaos har preget overskriftene i januar, men de fiendtlige forholdene utendørs har ikke resultert i vekst for nordmenns innendørshobby nummer én. I hvert fall ikke om vi skal tro tallene fra den offisielle TV-målingen fra Kantar Mediar.

Den viser at nordmenn i snitt så 117 minutter på TV hver dag i årets første måned. Det høres mye ut, men det er faktisk 18 minutter mindre enn i januar i fjor. Til sammenligning falt TV-seingen med bare fire minutter i hele fjor.

Det er tidsbruken på lineære TV-kanaler som nå stuper, men fallet kompensers altså ikke av veksten til kanalenes strømmetjenester. Knut Arne Futsæter i Kantar Media har ikke et umiddelbart svar på hvorfor fallet tiltar i styrke.

- Det er en strukturell forflytning fra lineær-TV til strømmetjenester, og nordmenn strømmer også mer norske TV-kanaler, sier han til Kampanje.Futsæter peker imidlertid på en annen faktor som kan gi store utslag i seertiden.- Sport styrer mye av konsumet i januar og februar. Når sportssendinger legges til betalte kanaler, vil det ofte være færre brukere enn når de legges til NRK.

Les mer: - Det er et turbulent strømmemarked i lys av presset på folks økonomi

- Handler om tilgjengeligheten av sport

Januar er den store vintersport-måneden, og det som historisk har vært landets største vintersport-destinasjon, NRK, er også den største taperen av seerminutter i januar. Nordmenn så i snitt 51 minutter på NRKs kanaler i januar i år. Det er over åtte minutter mindre enn på samme tid i fjor.

- Det handler om tilgjengeligheten av sport og hvilke rettigheter vi har, oppsummerer analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

Han har tatt et dypdykk i tallene og konkluderer med at nedgangen i stor grad kan tilskrives mindre vintersport på statskanalen.

- NRK har for tiden litt mindre vintersportrettigheter. I januar har vi bare hatt én vintersportshelg, og nedgang i seertid på sport tilsvarer nedgangen i volumet av innhold.

Mye av vintersporten har funnet veien til Viaplays kanaler, men også her faller tidsbruken kraftig. Nordmenn så i snitt rundt 12 minutter på Viaplays lineære TV-kanaler i januar. Det utgjør en nedgang på 22 prosent. Viaplays strømmetjenester måles ikke av Kantar Media.

- NRK har mindre vintersport og har mindre seing, mens andre aktører har like mye vintersport, men har likevel mindre seing, kommenterer Tolonen.

- Hvor forsvinner seerne som ikke lenger ser vintersport?

- De forsvinner vekk fra TV. Økningen vi og de kommersielle selskapene har på strømming, kompenserer ikke for fallet på lineær-TV.

Viaplay har flyttet vintersport fra TV3

Viaplay er også den TV-gruppen som går mest tilbake i andeler i januar. Totalt legger TV3-eierens kanaler beslag på 13 prosent av totalmarkedet. Det utgjør en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng.

Kommunikasjons- og markedsdirektør Fredrik Olimb i Viaplay sitter med en forklaring på den svake utviklingen. Han peker blant annet på at flere vintersport-sendinger ble lagt til betalte TV-kanaler.

- Vi måles mot tidenes januar i TV3-sammenheng, så utgangspunktet er jo tøft. Vi fikk sterke Viaplay- og V Sport-tall som følge av at vi flyttet to vinterhelger bort fra TV3, men det får jo innvirkning lineært, sier Olimb.

Han mener håndballherrene også må ta sin del av skylden for en svak TV-måned. De røk som kjent ut av gruppespillet i EM.

- I tillegg hadde vi håpet på et bedre EM-mesterskap for håndballherrene, men når de ikke innfrir egne ambisjoner så blir det vanskelig å få den effekten som damene ga oss før nyttår.

- Erstatter ikke lineær-TV minutt for minutt

Ser man på styrkeforholdet mellom TV-husene, er det Warner Bros. Discovery som har størst grunn til å være fornøyd med utviklingen i januar. De vokser mest og legger til ett prosentpoeng på sin totalandel, som nå er oppe i 12,9 prosent av markedet.

Samtidig fortsetter TV 2-gruppen sin vekst. Deres TV-kanaler er oppe i en andel på 26,5 prosent (+ 0,3 prosentpoeng) av markedet. Det er nesten tre prosentpoeng mer enn for to år siden.

- Vi måler oss mot et knallsterkt januar i 2023. At vi står på det nivået og går litt opp er vi veldig fornøyde med. Målt opp mot fjoråret er dette en veldig god start på året, sier programredaktør og direktør for innholdssstrategi i TV 2, Trygve Rønningen.

Han jobber på høygir for å sluse seerne som forsvinner fra lineære kanaler over på TV 2 Play.

- Lineær-TV faller i en eller annen takt som varierer fra måned til måned. Vi er glade for at vi kompenserer en god del med økt seing på TV 2 Play. Vi har en kjempevekst der, sier Rønningen.

Nordmenn brukte i snitt 24 minutter på TV 2s lineære kanaler og 15 minutter på TV 2 Play i januar. Det utgjør en lineær-nedgang på 4,7 minutter og en strømme-vekst på 3,5 minutter.

- TV 2 Play vil ikke erstatte lineær-TV minutt for minutt, men vi synes opptaket av seing på TV 2 Play er veldig tilfredsstillende, sier Rønningen.

- Med tanke på at reklameinntektene til TV 2 i stor grad baserer seg på lineær-TV-seere, så er ikke den raske forflytningen kjempenyheter for dere?

- En av utfordringene når man får et nytt seermønster er å finne nye reklameprodukter. Vi jobber hver eneste dag med å få gode svar på å bygge dekning for reklamekjøpere, sånn at TV blir et dekningsmeduum også når vi går inn i strømmeverden.

Les mer: TV 2s strømmetjeneste nærmer seg NRK med stormskritt: - Vi driver et flytteprosjekt

Her kan du se TV-kanalenes markedsandeler for januar i år. Kilde: Kantar.TV-seingen faller

TV-gruppe 2024 2023 Endring i %-poeng
NRK 40,3 40,9 - 0,6
TV 2 26,5 26,1 + 0,3
Viaplay 13,0 13,7 - 0,7
WBD 12,9 11,8 +1,1

TV-seingen stupte i januar - analysesjef peker på sviktende vintersport-interesse