TV 2 vraker nye humorsatsinger etter kort tid: - Det blir litt gjennomtrekk

TV 2s store humorsatsing har resultert i seerskrell og et skred av kanselleringer, men programsjef mener likevel at de lykkes.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I slutten av januar ble det klart at TV 2 ikke ville å gå videre med Henrik Fladseths prisbelønnede humordrama «Føkkings Fladseth». Til Kampanje sammenligner komikeren vrakingen av humorserien med et nedbrent kunstgalleri.

- Jeg sa til TV 2 at jeg var lei meg for at dette skjedde, men man må nesten bare se fremover. Hvis jeg hadde vært en billedkunstner, som gjennom livet har laget mye kunst, så var denne serien på en måte min utstilling, sier Fladseth og fortsetter:

- Men når serien blir vraket, så er det litt som at galleriet brenner ned. Og da har man to valg - enten legger man seg ned for å dø, eller så lar man seg inspirere av det som har vært, gjør noen forbedringer, og måker på videre. Lage mer, rett og slett.

Les også: TV 2 skroter prisbelønt serie: - En meget trist dag

Fladseths serie er imidlertid ikke det eneste humordramaet som TV 2 har lagt på is de siste årene. To år etter at TV 2 varslet en ny, stor satsing på humor, viser en oversikt Kampanje har laget at brorparten av komiseriene TV 2 har lansert de siste årene har blitt kansellert etter én eller to sesonger. Oversikten viser også at seriene som blir fornyet, uten unntak opplever et betydelig fall i seertallene.

Se hele oversikten nederst i saken.

Programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen, mener likevel at TV 2 har lykkes.

- De satsingene TV 2 har hatt de siste årene har hatt som viktig funksjon å få kunder til TV 2 Play som vi ikke hadde fra før. Og det har vi i stor grad lykkes med, og dette er seere vi ikke hadde fått inn på plattformen uten disse mer spisse, enkeltstående humorprosjektene. Vi treffer bedre, men færre, mener Rønningen.

- Men er du enig i at det er gjennomtrekk av humordrama?

- Vi er ikke fornøyde med alt vi har fått til. Humor-sjangeren er krevende, og man må tørre, satse, teste, feile og utforske. Så vinner man noen, og taper noen. Det er en del av gamet at det blir litt gjennomtrekk. Når et prosjekt ikke går til sesong to, kan det være ulike grunner til det. Og det sjelden en enkeltårsak. Så er drømmen selvsagt at alle prosjektene vi bestiller kan gå til en sesong syv.

Les også: TV 2s strømmetjeneste nærmer seg NRK med stormskritt: - Vi driver et flytteprosjekt

Ikke misfornøyd

Programredaktør og direktør for innholdssstrategi, Trygve Rønningen, mener humorsatsingen har lykkes med å hente inn nye seere til TV 2 Play. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi er ikke i mål

Mens TV 2 tilsynelatende ser ut til å slite med å slå gjennom med sine humordramaprosjekter, så har både NRK, med «Side om side», og Warner Bros. Discovery, med blant annet «Helt Perfekt» og «Neste sommer», lykkes med langtlevende humordrama på skjermen.

Rønningen mener disse seriene stammer fra en annen TV-tid.

- En forskjell til de store brede humorsatsingene er at de ble lansert da lineær-TV var mye større og langt mer betydelig. Det gjelder både TVNorges «Neste sommer» og NRKs «Side om side». Og det gjelder også TV 2 sin største suksess på dette feltet, «Mot i brøstet». Det er store brede humorsatsinger som ble lansert i lineær-TV-ens gullalder. Det å få til store brede «longrunnere» i dagens marked er det få som får til, sier Rønningen.

- Men Warner Bros. Discovery fikk det til med «Hvite gutter». Det er en serie som startet etter lineær-TV-ens gullalder?

- Det er absolutt mulig å lykkes, men jeg tror det er vanskelig med de store seriene som skal treffe bredt. «Hvite gutter» er et konsept som har truffet målgruppa godt, og at konkurrentene våre får det til med enkeltserier må vi ta som vår inspirasjon, sier Rønningen.

Han forteller at drømmen er å få til store, brede humorprogrammer.

- Vi i TV 2 gjør også feil. Vi må tørre å teste ut, feile og utforske et marked som krever mer for å slå gjennom.

- Hvordan vil du rangere TV 2s suksess på feltet?

- Vi har en uttalt målsetting om å være gode på humor. I denne verktøykassa er det mange ting. «Asbjørns julekalender» var en kjempesuksess, det samme er «Ylvis mot Ylvis». Humordrama går mot nisjen, så kan man diskutere i hvor stor grad vi har lykkes. Vi er ikke i mål, men humorsatsingen vår peker i riktig retning, mener Rønningen.

- Så dere vil fortsette å satse på humordrama?

- Vi har ikke gitt opp og fortsetter satsingen, sier han.

Komikere:

Lars Berrum (f.v.), Henrik Fladseth og Magnus Devold under premierefesten av «Føkkings Fladseth». Foto: TV 2

- Absolutt noe det snakkes om

Fladseth forteller at han forstår TV 2s situasjon særlig godt ettersom de i høst gikk ut og sa at de måtte kutte om lag 400 millioner kroner, men understreker at han snakker om samtlige TV-hus når han prater med Kampanje.

Han sitter med følelsen av at kanalen venter på «den neste gullkalven».

- Et av problemene er jo at det ikke har kommet inn i bevisstheten til folk at TV 2 har en humorsatsning. Alt for få får med seg at programmer i det hele tatt eksisterer. Vi får dessverre aldri vite om universet vi har skapt ville blitt en suksess, kunstnerisk og økonomisk, sier komikeren.

- Men dette med at det kun blir én og to sesonger. Er det noe som dere komikere prater om i miljøet?

 - Absolutt. To sesonger er en ting, men at det er mange programmer som får bare den ene sesongen gjør at konseptet ikke får gro i bevisstheten til folk, sier Fladseth.

 - Det er veldig dyktige folk med god peiling som sitter på kontorer og tar disse avgjørelsene basert på tall og penger som de ser på skjermene sine. Men slik jeg ser det er problemene sammensatte, fortsetter han.

TV 2s humordramasatsinger de siste åreneSeertallene krymper for hver sesong

Humordrama Sesonger Snitt seertall
Farfar

Sesong 1

Sesong 2

Sesong 3

823.000

393.000

288.000

Kjære landsmenn

Sesong 1

Sesong 2

702.000

308.000

Kasko Sesong 1 347.000
Bislett bnb Sesong 1 76.000
Lunch Sesong 1 196.000
Føkkings Fladseth Sesong 1 181.000
Kjendis AS Sesong 1 381.000
Innebandykrigerne

Sesong 1

Sesong 2

327.000

177.000

Krypto Kings

Sesong 1

Sesong 2

402.000

109.000

Idrettsforeldre

Sesong 1

Sesong 2

284.000

202.000

TV 2 vraker nye humorsatsinger etter kort tid: - Det blir litt gjennomtrekk