TV-sjefen ga nyre til bestevennen i ny NRK-dokumentar: - Ekstremt privat

Men historien og saken var for viktig til at Andreas Bakka Hjertø kunne la den bli ufortalt. «Blodsbrødre» er historien om nyredonasjon mellom to barndomskompiser.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

For alle de som jobber i norsk TV-bransje og så på NRK mandag kveld, skulle det godt gjøres ikke å kjenne igjen en av hovedpersonen dokumentarfilmen «Blodsbrødre». De siste 20 årene og vel så det, har Andreas Bakka Hjertø (43) vært en fast del av norsk TV-produksjonsbransje i kraft av sine jobber i TV-produksjonsselskaper som Mastiff, ITV, Monster og Rubicon og i TV-kanaler og nå sist strømmetjenester som Viaplay og Amazon Prime.

Men mandag var det Andreas Hjertø sin tur til å stå foran kamera. Da hadde dokumentarfilmen, som har som mål å bidra til at flere tar stilling til organdonasjon, premiere og gikk på lufta for første gang. For mens ventelisten for nyretransplantasjon øker, er det færre som velger å donere.

- Det er viktig at så mange som mulig vet at det er en mulighet å donere organer også mellom mennesker som ikke er i familie og forhåpentligvis bidra til å øke antall donasjoner. Men det er ekstremt privat og ganske ekkelt å eksponere seg på den måten og i hvert fall når du er vant til å være bak kamera og vurdere andre. Det har vært en rar prosess, sier Bakka Hjertø til Kampanje.

Les også: Nordisk Prime-sjef fyller på med reality og humor - lover norsk dramasatsing

Det å bli eksponert og vite at du skal bli bedømt av dine kolleger og bransjen for å lage en film om deg selv, var noe jeg helt klart kjente på og følte var litt ukomfortabelt. Andreas Bakka Hjertø, nordisk innholdssjef i Prime Video

Fikk 600.000 i støtte til Blodsbrødre

Det er gått en dag siden dokumentarfilmen der TV-seerne kunne følge historien om da Hjertø valgte å donere en nyre til barndomsvennen Carl-Henrik Thorsen.  Men selve filmingen startet allerede for mange år siden.

- Vi begynte å filme allerede i 2019 da Carl-Henrik og jeg begynte å snakke om nyretransplantasjonen for første gang. Vi filmet med telefonene våre og følte at det var mange interessante temaer og en interessant historie som dukket opp, sier han.

Sammen med Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT) søkte de midler hos Stiftelsen Dam – og fikk tilslag på rundt 600.000 kroner. Dermed kunne de få inn hjelp fra dokumentarskaper Janne Lindgren og regissør Jørgen Friberg til å ferdigstille filmen.

Andreas og Carl-Henrik er ikke i familie, men likevel kan de derfor kalle seg blodsbrødre og det er også navnet på dokumentaren som ble sendt på NRK1i mandag kveld.  Det er gått noen år siden selve operasjonen og Bakka Hjertø kan fortelle Kampanje at formen er fin både for ham selv og barndomsvennen.

- Ja, formen er helt topp for begge to og det er nesten sånn at jeg har glemt det litt, selv om det er litt vanskelig akkurat nå som programmet nettopp har vært vist. Også hører jeg fortsatt den indre stemmen som sier at jeg burde holde meg i form. Dette er noe jeg skal ha med meg resten av livet og du har ikke lyst på å få en nyresykdom akkurat med en nyre igjen. Da har du ingen back up, sier han.

- Hadde du laget denne dokumentaren om du ikke hadde jobbet i TV-bransjen selv?

- Det er jo mange som har vært i denne situasjonen som ikke har laget dokumentarfilm om det. Men jeg har jo i jobben min alltid vært på jakt etter historier som vekker en interesse. Når vi plukker ut historier har det alltid vært en viktig parameter at de har noe som folk vil prate om dagen etter, og det opplever jeg at dette prosjektet også har i seg, sier han.

På sykebesøk:

Selv operasjonen og nyretransplantasjonen ble utsatt flere ganger som en følge av pandemien og koronaviruset. Her Andreas Bakka Hjertø på sybesøk hos bestekompisen. Foto: LNT.

- Har vært en vanskelig balansegang

Andreas Bakka Hjertø sier han så filmen for første gang i sin helhet i går etter kun ha sett klipp underveis i arbeidet med dokumentaren. 

- Det har vært en vanskelig balansegang der jeg har forsøkt å ha en distanse til arbeidet, samtidig som jeg må vurdere klippen med kritiske øyne og vurdere meg selv. Men når du skal i gang med neste intervju i neste opptak så var jo litt av poenget at jeg skulle være ærlig og da kan du jo ikke drive å selvkorrigere deg selv. Vi ville fortelle en ekte og personlig historie og ikke at det skulle føles regissert. Så jeg måtte distansere meg fra selve filmingen, sier han.

Bare et knapt døgn etter at programmet ble sendt har det rast inn med tilbakemeldinger.

- Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som har vær gjennom noe lignende og transplantert en nyre eller står i kø og venter på en. Mange av tilbakemeldingene er også veldig praktiske. Det var en som lurte på hvor lang tid det tar før man gå på ski igjen, sier Hjertø. 

- Hva sier kollegene dine i TV-bransjen?

- Det å bli eksponert og vite at du skal bli bedømt av dine kolleger og bransjen for å lage en film om deg selv, var noe jeg helt klart kjente på og følte var litt ukomfortabelt. Men nå i etterkant er det veldig mange som har vært positive og sagt at filmen har blitt bra og bidrar til noe positivt. Vi har fått masse av gode tilbakemeldinger, sier Hjertø.

- Den voksenkjeften får jeg bare ta

Til daglig jobber Bakke Hjertø som innholdssjef i Prime Video og det var han også da operasjonen fant sted tilbake i 2021. Der har han rukket og blant annet å utvikle og lansere nye programkonsepter som «Aleks & Martine Pranker», «Spice of life», «Good Luck Guys» og «Girls of Oslo». 

- Jeg måtte jo si det til sjefen min ganske tidlig at jeg holdt på med dette ved siden av jobben. Men de har vært støttende hele veien. Organdonasjon er jo en sak alle kan slutte seg til og som ikke er veldig kontroversielt. Det har gått helt fint, sier han.

- Hvordan ble det NRK som skulle vise filmen, burde det ikke vært din egen kanal Prime Video?  

- Vi hadde lyst til at NRK skulle vise den og det føltes litt som en NRK-dokumentar. Kanskje burde vi kjøpt den inn selv, da hadde vi i hvert fall tjent litt mer penger. Sier han med et smil. Men det føltes mer riktig å gjøre den tilgjengelig for så mange som mulig på NRK. Prime Video har heller ingen AVOD-plattform så det ville vært litt rart å bare tilgjengeliggjøre den for abonnenter, sier han.

- Hvordan var det å se seg selv i hovedrollen i går og på nettopp NRK?  

- Det var spesielt, men det lille ubehaget jeg har følt har jeg bare måttet legge til side. Folk sier til meg «skjerp deg» også minner de meg på at den potensielle oppsiden for saken er 1000 ganger viktigere enn det ubehaget jeg måtte føle. Den voksenkjeften får jeg bare ta, sier han.

- Tror du erfaringene du nå har fått med «Blodsbrødre» ha endret deg noe i profesjonell sammenheng?

- Jeg tror det kan være bra å oppleve hvordan er det å sitte på andre siden av bordet. Når du sitter på kanalsiden så møter du hele tiden folk som sitter med en historie som de er veldig engasjerte i og brenner for, men fem minutter etterpå er du opptatt av noe annet. Jeg tror det kan være godt å ha vært på begge sider av bordet og vise de du møter den nødvendige respekten for det de forteller, sier Hjertø.

TV-sjefen ga nyre til bestevennen i ny NRK-dokumentar: - Ekstremt privat