TikTok-suksess for Obos-maskoter: - Facebook og Instagram har blitt mer strigla og polert

Sosiale medier-rådgiver skjønner at merkevarer prøver TikTok.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Samtidig som skistjerner som Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo føk avgårde i sporene under Ski Tour 2020 sto flere blåkledde maskoter langs løypa og heiet. Maskottene, utkledd som blå mini-hus, var plassert ulike steder i løypa av Ski Tour-sponsor Obos. Obos inviterte nemlig TV-seerne med til å finne maskotene og se hva de holdt på med de ulike dagene, samtidig som de opprettet en egen TikTok-konto for de blå spøkefuglene. 

- Prosjektmedarbeideren som var med på tour-en hadde lyst til å lage TikTok-videoer og som for mange andre markedsførere er det en kanal jeg hadde lite erfaring med fra før, forteller Hege Asplund, sponsorrådgiver i Obos, til Kampanje.

Kommunikasjonshuset JCP hadde oppgaven med å aktivere Obos sitt sponsorat under Ski Tour, både fysisk og i sosiale medier. JCPs utsendte TikTok-ansvarlige Vidar Windsland forteller at det viktigste for dem var å lage noe som ville engasjere TikTok-ere.

- Vi tok tak i videoer og hashtagger som trendet og laget morsomt innhold fra maskotenes hverdag på Ski Tour-en. Jeg tror noe av grunnen til at vi lykkes med dette var friheten til å lage innhold fra ekte situasjoner som oppstod der og da på turneen, slik som det er ment at innhold på TikTok skal lages, sier Windsland til Kampanje.

Her kan du se den mest populære TikTok-videoen fra Obos som i skrivende stund har 2,8 millioner visninger:

- Spontant innhold

Windsland tror noe av nøkkelen til at videosnutten slo så godt an på TikTok er fordi filmene ikke var planlagt på forhånd ned til minste detalj.

- Jeg tror ikke det hadde slått like bra an om vi hadde planlagt alt på forhånd, skrevet manus og gjort en omfattende produksjon ut av det. Det er det som er så fint med denne plattformen, at man får så stor rekkevidde om man klarer å lage ekte og spontant innhold, sier Windsland, TikTok-ansvarlig under kampanjen.

Asplund i Obos forteller at de raskt la merke til at filmene fikk oppmerksomhet.

- Vi jublet jo over 10 000 visninger og, men etter hvert begynte vi å drømme om én million. Deretter så skjønte vi at dette kunne nå veldig langt. Suksesskriteriene var et godt samarbeid med JCP i forkant, og under gjennomføring da de var ute i felt og lagde selve innholdet. Dette engasjerte målgruppen og traff en nerve, sier Asplund.

- Innhold som engasjerer er jo noe man prøver å skape også ellers i sosiale medier, er det noe konkret dere har gjort her med tanke på plattformen TikTok?

- Det spilles mye på humor, noe som er en rød tråd i det meste på TikTok. Vi lagde overraskelsesmomenter med OBOS-maskotene, og gjorde ting i løypa som ingen forventet at maskotene skulle gjøre. Det ble en «snakkis» ute på arbeidsplasser, og folk undret seg over de rare figurene. Det er jo klart når det står tre blå hus som henger opp klær. Hele formen på aktiviteten passet godt til å lage innhold som kan spres på TikTok. Dette var rett og slett en idé som passet veldig godt til det formatet, sier Asplund.

Engasjerte:

De blåkledde maskotene, her i sivilt antrekk, skapte engasjement på TikTok med sine ablegøyer under Ski Tour 2020. Vidar Windsland, JCPs utsendte TikTok-ansvarlige, er helt til venstre. Foto: JCP.

Målgruppen er på TikTok

Asplund forteller at TikTok ikke var en tung strategisk del av kampanjen som er et samarbeid mellom Obos, JCP Event, JCP PRAD og produksjonsselskapet Who Dares. 

- Ingen strategi bak, men vi i Obos ønsker også å snakke med den målgruppen som befinner seg på TikTok. Så nå har vi kommet i en situasjon de vi tenker «okey, hvordan skal vi forvalte dette videre?». Dette er jo noe vi må sette oss ned og se på. Obos-maskotene må helt klart leve videre, sier Asplund.

Hun forteller at de med denne kampanjen tenkte å aktivere skisponsoratet på en litt utradisjonell måte.

- Før vi gjorde aktivitetene med maskotene, turte vi å si at vi skal ikke være tilstede på arenaen på en tradisjonell måte. Vi skulle bruke budsjettet hovedsakelig på de som satt hjemme og så på TV. Det tror jeg er en litt nytenkende måte å aktivere et skisponsorat på. Vi hadde to veldig tydelige mål, vi ønsket å gjøre Obos mer kjent i Sverige og at en skal huske at OBOS driver med bolig. Og for å nå disse målene ble overraskelsesmomenter og humor valgt, sier Asplund.

Windsland ser en klar fordel med TikTok sammenlignet med Facebook og Instagram.

- Det er ikke like mange merkevarer som konkurrerer om brukernes oppmerksomet på TikTok. Man får ikke sponset opp poster på samme måte som på Facebook og Instagram, det gjør det ekstra gøy å ha bygget opp et engasjement fra scratch, sier Windsland.

- Så vidt oss bekjent er dette det mest populære en norsk merkevare har gjort på TikTok. Utrolig gøy å se hvordan dette har gått hjem hos de unge, legger han til. 

For merkevarer som vil teste ut denne plattformen tror jeg det er hensiktsmessig å tenke litt annerledes enn hva de tenker i andre sosiale medier-kanaler. Astrid Valen-Utvik

- Unge er veldig selektive

Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik forteller at 2,8 millioner visning definitvt er mange visninger på en norsk TikTok-video.

- Uten tvil et høyt tall, i norsk sammenheng. Man kan bevege seg utenfor Norge å få et større marked sånn sett, men for norske kontoer er det et høyt antall ja, sier Valen-Utvik til Kampanje.

- Merkevarer kan nå veldig mange unge på plattformen?

- De har potensielt mulighet til det, men unge er veldig selektive. Det at Obos har fått 2,8 millioner visninger er fordi de sannsynligvis har kommet på «For you» inne i TikTok-appen, en utforsk-side. Kommer man seg ut der kan man få en stor respons og bli vist for mange. Det er fortsatt vanskelig å lage innhold som når så langt. For unge er en kravstor målgruppe som vet hva de vil ha for å bli underholdt, sier Valen-Utvik.

- Hva er denne «For you»-siden?

- Det vil si at du på profilen din har menneskene som du følger, og innhold fra dem du følger, og det er vanskelig for en merkevare å bygge seg opp og få mange til å følge deres bedriftsprofil på TikTok. Hvis du satser skikkelig og lager bra innhold, vil flere følge deg, men lager du innhold som går viralt og bruker hashtagger som blir fanget opp, så kan innholdet ditt komme på en kuratert side som TikTok har, som blir tilpasset hver og en bruker basert på innhold de tror hver enkelt bruker vil like, kalt «For you», sier Valen-Utvik.

Sosiale medier-rådgiveren forteller at innholdet ditt kan eksplodere om det havner på denne siden, hvor TikTok viser innhold også fra profiler man ikke følger.

Mest populær blant de yngste: Fakta om TikTok

  • Et sosiale nettverk hvor brukere deler korte videoer.
  • Eies av ByteDance, et selskap fra Beijing som ble startet i 2012 av Zhang Yiming.
  • Applikasjonen ble utgitt i 2017 for iOS og Android, for markedet utenfor Kina.
  • Tilgjengelig i over 150 land med 1.5 milliarder brukere globalt.
  • 65 prosent av norske barn i alderen 9-19 år bruker TikTok.
  • Sammen med Snapchat mest populære app for ni- og tiåringer.
  • Aldersgrensen for å opprette bruker er 13 år.
  • Medietilsynet anbefaler foreldre å snakke med barna om appen om personvern, nettvett og at videoer kan spres i andre kanaler.

Merkevarene begynner å melde seg på

Obos er etter all sannsynlighet verken den første eller den siste merkevaren til å teste ut den relativt ferske videoplattformen. Valen-Utvik forteller at også mange kjendiser har begynt å bruke appen. 

- Kan og bør annonsører bruke kanalen?

- Det er et ganske stort spørsmål. At mange merkevarer bruker plattformen skjønner jeg godt. TikTok som en plattform er veldig populær, en ting er blant de yngste, men fordi den er så populær blant de yngste, blir også voksne mer interessert etterhvert. Veldig mange kjendiser, som Herman Flesvig og Stian Blipp, har også begynt å bruke TikTok, og når kjendiser og en del voksne også benytter plattformen, da tar det ikke lang tid før også merkevarene begynner å melde seg på, sier Valen-Utvik.

Hun mener det er naturlig at merkevarene slenger seg på for å være der folk er for å finne nye steder å påvirke i en eller annen grad.

- Hvorvidt det er kun bra at norske merkevarer er der, handler litt om hvor denne plattformen kommer fra. Noen er skeptiske fordi den er fra Kina, noen er redde for hva man aksepterer i henhold til brukerbetingelsene, om det er overvåking involvert, om det samles inn for mye data. Der tenker jeg vi trenger å sjekke litt grundigere, om vi skal gjøre oss opp en mening om dette, sier Valen-Utvik.

- Er det noe som skiller TikTok fra de andre kanaler som Facebook, Snapchat og Instagram?

-Ja, TikTok ligner på et vis mer på Snapchat, hvor det også er vanskeligere for merkevarer å bygge seg opp. De som gjør det bra der, klarer å levere innhold som brukeren ikke opplever som spammende reklame, men som noe underholdene og noe som gir dem en form for verdi, både på brukernes og plattformens premisser. Facebook og Instagram har blitt mer strigla og polert, og oppleves kanskje mer reklamete av den yngre målgruppen, mens TikTok og Snapchat er mer lek og underholdning fortsatt, sier Valen-Utvik.

Enda lek og moro:

Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen Utvik mener TikTok i større grad enn Facebook og Instagram oppleves som lek og underholdning. Foto: Christine Wendelborg.

TikTok-suksess for Obos-maskoter: - Facebook og Instagram har blitt mer strigla og polert