Aller Media vokser mest i digitalt reklamemarked - men Schibsted lover revansje

De to mediekjempene fortsetter å bryske seg. Aller Media har best fart.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Flere av de norske mediehusene har lagt bak seg et fjerdekvartal der utviklingen på det digitale annonsemarkedet spriker i alle retninger for mediekonsern som Schibsted News Media, NHST-konsernet med sine norske publikasjoner Dagens Næringsliv og Morgenbladet og Polaris. Nå melder også Dagbladet og Se og Hør-eier Aller Media seg på banen med sine digitale omsetningstall som kommersiell direktør Chris Tallerås Steen mener slår alle på vekst.

- De siste tre månedene av fjoråret eller fjerde kvartal, endte knallsterkt for Aller Media, sier Tallerås Steen til Kampanje.

Hun kan fortelle om en vekst på hele 11 prosent i den digitale annonseomsetningen sammenliknet med samme periode i fjor.

- Dette er vi fornøyd med i et krevende marked, sier Tallerås Steen, som er ansvarlig for alt annonsesalget i Aller Media det være seg Dagbladet, Se og Hør og KK.

Les også: Dagbladet-eier med over 50 mill. i overskudd - men Aller Media sliter på byråsiden 

- Schibsted har kapret betydelige markedsandeler

Ser en på utviklingen i de andre mediehusene kunne Polaris Media fortelle om en vekst i de digitale annonseinntektene på syv prosent i fjerde kvartal i fjor, mens utviklingen i NHST var mer flat etter at DN-eieren i sin rapport kunne fortelle om «stabile digitale annonseinntekter».

Verre gikk det for markedsleder Schibsteds nettaviser som hadde et samlet reklamefall i digitalmarkedet på hele 11 prosent. Her skal det legges til at det svake reklamekvartalet til Schibsted var sterkt preget av et brutalt fall i Sverige og i Aftonbladet. Men ser en på utviklingen i VG isolert så var det en tilbakegang på fire prosent i digitale inntekter.

- Schibsted har kapret betydelige markedsandeler de siste årene gjennom en tung satsning på innholdsmarkedsføring og VGs satsning på video. Det er naturlig at markedsandelene jevner seg noe ut når Dagbladet satser betydelige ressurser på video. Video vokser og de som lykkes med denne kanalen vil også se effektene i annonsemarkedet fremover, sier annonsedirektør i Schibsted, Christian Haneborg.

- Det virker det som om Aller gjør et bedre reklamekvartal enn Schibsted. Hvordan skal dere snu utviklingen?

- Vi har konkrete planer om å ta tilbake disse markedsandelene i 2020, men det er annonsørene som til syvende og sist vil sitte med fasiten. Konkurranse bidrar til å gjøre Schibsted bedre, og vi ser frem til et spennende 2020, sier Haneborg.

Mye av grunnen til at vi lykkes så godt med digitalomsetningen er den digitale TV-satsingen.

Knivingen mellom Aller Media og Schibsted fortsetter dermed etter at Kampanje den siste tiden har omtalt den nye datadrevne annonsesatsingen til Aller Media og Amedia i Diar og ikke minst den kraftige satsingen på web-TV i de to mediekonsernene. Nå slipes også knivene i kampen om og lykkes best med det digitale annonsesalget.

- Vi gleder oss ekstra over at vi i de to siste kvartalene ser en så sterk digital annonsevekst. Nå er vi i en ekstremt god flyt med TV-satsingen vår, markedet etterspør varelageret og kraften i Aller, samtidig som vi klarer å stå oss godt på papir, sier Steen.

Fjerde kvartal endte med en total annonsevekst seks prosent.

- Hva tror du Aller Medias vekst digitalt skyldes i og med at hovedkonkurrenten Schibsted gikk såpass tilbake?

- Mye av grunnen til at vi lykkes så godt med digitalomsetningen er den digitale TV-satsingen vår som Kampanje nylig omtalte. Vi har satset stort på breaking news, underholdning og sport og har en omsetningsvekst i fjerde kvartal i fjor på hele 640 prosent sammenlignet med fjerdekvartal i 2018, sier Tallerås Steen.

Hun tror 2020 blir et spennende medie-år i reklamemarkedet.

- For annonsørene har det aldri vært flere valg. I en verden med stadig mer ad fraud og fake news gir Aller Media annonsørene våre trygghet, troverdighet og bunnsolid kontekst, sier Steen.

Vokser på trafikk

Også på trafikk kan Steen fortelle om sterke tall og da spesielt for Dagbladet og Se og Hør. Fra oktober 2018 til oktober 2019 hadde Dagbladet en rekordvekst i antall sidevisninger på mobil med 31,9 prosent, og Se og Hør 15 prosent.

- Dette skyldes en kraftig satsning på aktuelle nyheter og TV - der kjendis og sport er to viktige satsningsområder - med programmene «Rød Løper» og «Rødt Kort» som de sentrale konseptene. På toppen av dette lanserte vi finansnettstedet «Børsen» på høsten, som virkelig sparker fra seg og tar markedsandeler fra DN, Finansavisen og E24, sier Steen.

Steen sier ubeskjedent at Aller Media nå snuser på ledertrøya på det norske mediemarkedet. Hun viser til tall fra MBL der Aller Media nå er Norges nest største mediekonsern målt i persondekning, og fire av konsernets nettsteder er på topp 20 listen for mobil.

- Med trafikkmotoren Dagbladet og Se og Hør, KK, DinSide og Sol når vi til sammen 2,5 millioner mennesker, sier Steen.

Schibsted syv ganger større

Om en holder byrådelen i Aller Media utenfor så hadde Dagbladet og magasinene i mediehuset en omsetning på rundt 1,1 milliarder kroner. Totalt omsatte Aller Media i forrige regnskapsår for 1,8 milliarder kroner.

- Bare 15 prosent av annonseinntektene våre kommer nå fra den tradisjonelle printdelen. Det er helt avgjørende at vi kan gi lesere og annonsører så mye godt digitalt innhold, sier Tallerås Steen.

- Hvor store er de digitale annonseinntektene?

-  Aller Medias digitale annonseomsetning i regnskapsåret 2018/2019 var på 320 millioner kroner, sier Tallerås Steen.

Men selv om Aller Media tok markedsandeler i det digitale annonsemarkedet i fjerde kvartal, er det fortsatt langt opp til Schibsted tilsvarende digitalomsetning som var på hele 2,3 milliarder kroner i 2019.

Aller Media vokser mest i digitalt reklamemarked - men Schibsted lover revansje