I dag avgjøres Premier League-thriller – TV 2 og Nent med i finalen

- Det står veldig mye på spill, sier medieanalytiker i DNB.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den nordiske medieindustrien har sine øyne rettet mot London i dag, når engelske Premier League åpner opp for finalerunden i budkampen om de engelske fotballrettighetene. Flere kilder sier til Kampanje at fotball-thrilleren vil bli avgjort i dag og at finalen utspiller seg i London. Hvem som er med i finalerunden er ikke klart, men Kampanje har gode indisier på at det er snakk om i hvert fall fire aktører og at én av disse er TV 2.

- Vi kommenterer ikke eventuelle budprosesser, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand.

Det er også grunn til å tro til at en av de andre aktørene er Viaplay-eier Nordic Entertainment Group, som Kampanje tidligere har omtalt som en av favorittene til å stikke av med enten hele eller deler av Premier League-fotballen.

- Premier League-rettighetene er viktige for Nent og abonnementsmodellen de har for Viaplay, sier medianalytiker Martin Arnell i DNB Markets til Kampanje.

Han følger det nordiske og det internasjonale mediemarkedet tett som analytiker i aksjeavdelingen i banken og har Nent som ett av selskapene han følger tettest.

Les også: Åpner for ny budrunde i Premier League-kampen – sist gang økte prisen med 300 millioner

Beholder han fotballen:

Med en rettighetskostnad på nærmere 700 millioner kroner i året, er det snart ikke lenger lønnsomt for TV 2-sjef Olav Sandnes å kjøpe Premier League. Foto: Eivor Eriksen.

Åpner for telekom-samarbeid

DNB Markets-analytikeren tror Nents plan A er å forlenge avtalen på det svenske markedet og danske markedet, men at Nent også kan åpne opp for samarbeid og sublisensieringsavtaler som en plan B, slik man har gjort historisk i Danmark.  

- Det står veldig mye på spill for flere av de svenske aktørene og særlig etter at Telia kjøpte Bonnier Broadcasting som eier TV4 og C More. TV4 og C More mister rettighetene til Allsvenskan til Discovery i 2020 og det er en konflikt mellom TV4 og ComHem, sier Arnell.

Han sier han mer usikker på hvor tungt Nent vil angripe TV 2 på det norske markedet hva gjelder et bud på Premier League i Norge, men spiller inn et interessant scenario knyttet opp mot den kommende satellitt-tv-fusjonen med Telenor om Canal Digital.

- Det er økt sannsynlighet for at Nent vil matche sin nærmeste konkurrent TV 2 ettersom rekkevidden til Nent i Norge blir større med denne satellitt-TV-fusjonen. Nent har hatt utfordringer med distribusjonen i Norge historisk, sier Arnell.

- Nent står fortsatt sterkt finansielt, men framtidige rettigheter kan komme til å stykkes opp i alle de store nordiske markedene slik at man ikke behøver å bære hele kostnaden selv. Martin Arnell, DNB Markets

Viaplay-sjefen: - Har store forhåpninger

Denne uken ga Nent-sjef Anders Jensen et intervju med Dagens Industri i Sverige der han håpet Nent skal klare å forsvare rettigheten til Premier League. Overfor Kampanje gjentas budskapet som ble gitt til den svenske næringslivsavisen.

- Vi har rettighetene i Sverige, Finland og Danmark og er glade for det. Vi har også gode  forhåpninger om at det skal fortsette sånn i fremtiden, sier Jensen.  

- Hvordan ligger dere an?

- Det har vi ingen anelse om, sier Jensen.

Han sier den prisveksten på sportsrettigheter har vært usunn de siste årene.

- Men de store flernasjonale rettighetene har vært håndterbare og vi håper det skal bli slik også den her gangen, sier Jensen.

På spørsmål om det kan være aktuelt  å gå inn på det norske markedet og om Nent ser for seg å samarbeide med andre aktører om rettighetene, svarer Nent-ledelsen:

- Vi kommenterer ikke på forhandlinger, sier kommunikasjonsdirektør Tobias Gyhlénius. 

Har selvtillit:

I et intervju på Dagens Industri fremstod Nent-sjef, Anders Jensen, med selvtillit før den avgjørende runden i rettighetskampen om Premier League. Foto: Eivor Eriksen.

- Nent står sterk finansielt

Martin Arnell i DNB Markets vurderer Nent-sjefens uttalelser på følgende måte:

- Det virker som om de forhandler med høy selvtillit, mye på grunn av hvordan de har utviklet Premier League-rettighetene på en så bra måte. Det virker også som om de kan håndtere en inflasjon, men til et visst punkt så klart. Også Nent har en grense, men gitt historikken så har de gode forutsetninger for å regne på verdien, sier Arnell.

- Hvor sterkt står Nent finansielt?

- Nent står fortsatt sterkt finansielt, men framtidige rettigheter kan komme til å stykkes opp i alle de store nordiske markedene slik at man ikke behøver å bære hele kostnaden selv. Det er viktigt å poengetere i dagens marked. Premier League-eierne virker også litt stressede i og med at de drar i gang budgivningen på et veldig tidlig tidspunkt. Vi ser også at det i Europa er indikasjoner på at inflasjonen er avtagende for de største fotballrettighetene som for eksempel Champions League, sier Arnell.

Denne uken slapp Nordic Entertainmet Group sin fjerdekvartalsrapport for 2019. Der kom det frem at Nent omsatte for 4,169 milliarder svenske kroner. Selskapet kunne også skilte med ny rekord for sitt flaggskip Viaplay med hele 1.568.000 abonnenter. Å holde på rettighetene til Premier League vil være avgjørende for å opprettholde disse abonnementstallene.

Fire i finalen

Det var sist onsdag at første runde av budkampen startet, men når Premier League i dag åpner for nye bud betyr det at det er tøff konkurranse om rettighetene og flere om beinet. 

Les også: Amazon på fotball-raid i Europa – her er TV 2s utfordrere i kampen om Premier League

Gjennom helgen fikk Kampanje signaler om at det er flere enn TV 2 og Nent som kjemper om rettighetene. Også Discovery og en helt ny aktør skal være interesserte. Både TVNorge-eieren med sine store utfordringer på det danske markedet og Telia, som gjennom kjøpet av TV4 og Get i Norge, vil ha stor interesse av å sikre seg disse attraktive rettighetene.

Kilder peker også på de store mobilselskapene og TV-distributører som Telia, TDC og Telenor som mulige alliansepartnere for TV-kanalene.

Les også: Telenor-selskap følger milliardkampen om Premier League: - En stor og viktig rettighet

Det var i begynnelsen av januar at Kampanje kunne avsløre at Premier League hadde bestemt seg for å gå ut med et nytt salgsprospekt knyttet til Premier League og at engelskmennene for første gang startet Premier League-salget i Norden som første marked.

Det er TV 2 som sitter på rettighetene til den engelske fotballen på det norske markedet i dag med en avtale som løper i to sesonger til. Ellers i Norden er det Nent-gruppen som sitter med hånden på rattet, enten alene eller i samarbeid med telekomaktører som TDC og deres TV-distribusjonsselskap YouSee i Danmark.

Blind budrunde om milliardfotball

Den nye rettighetsavtalen løper dermed fra 2022 og interessentene kan by på totalt seks år. Det betyr at Nent-gruppene og TV 2 kan sikre seg retten til å vise engelske toppfotball helt frem til 2028 dersom TV 2-sjef Olav Sandnes eller Nent-toppen Anders Jensen velger å makse lengden på avtalen.

Det skal også være mulig å kjøpe rettighetene for tre år slik det har vært vanlig å strukturere salget ved tidligere anledninger. Aktørene kan også by på rettighetene i ett enkelt marked eller i alle de fire nordiske markedene samlet.

Budrunden skal etter det Kampanje kjenner til åpnes ved lunsjtider i dag og selve budgivningen er lagt opp som en «blind budrunde» der ingen av de interesserte vet hvem de konkurrerer mot. Underveis i prosessen får man heller ikke vite hvor mye penger de andre budgiverne har lagt på bordet.  

Det eneste som er sikkert er at dersom Premier League åpner for nye budrunder utover dagen, skiller det for lite mellom de konkurrende budene. Vinnerbudet må ligge en viss prosent, trolig fem prosent, over det nærmest konkurrerende budet, en budmekanisme som kan dra opp prisen med store summer.

Sist gang rettighetene ble gjort opp denne måten var i 2015, da TV 2 måtte bla opp 300 millioner kroner ekstra for rettighetsperioden som løp frem til 2019 da prisen for en norsk treårsavtale økte fra 1,5 milliarder kroner til 1,8 milliarder kroner. 

Kilder Kampanje har vært i kontakt med beskriver prosessen som Premier League legger opp til som både «utrolig profesjonell» og «en veldig smart måte å gjøre det på».

Verdien på den nordiske rettighetspakken, dersom Premier League lykkes med å selge en seksårsavtale, kan bli så mye som opp mot 15 milliarder kroner. 

I dag avgjøres Premier League-thriller – TV 2 og Nent med i finalen