Magnus Carlsen-reklame skal vises på TV3 og Discovery – men på TV 2 er den samme filmen forbudt

- Alle bør følge loven, sier Sarah Willand i TV 2.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Sist uke presenterte spillselskapet Unibet sin nye sponsoravtale med den norske sjakkstjernen, Magnus Carlsen. Carlsen skal være selskapets «globale ambassadør» de neste to årene og i helgen som var det premiere på den nye reklamefilmen til Unibet med Carlsen i hovedrollen.

Les også: Fikk kritikk for ny sponsoravtale – nå er Unibet klar med ny Magnus Carlsen-reklame

Kampanje omtalte den nye reklamefilmen som er laget av Unibets norske reklamebyrå, Atyp, men verken reklamebyrået eller Unibet ønsker å si hvilke TV-kanaler som skal vise filmen. Kampanjen og samarbeidet omtales som en større internasjonal satsing.

- Mediemiksen vår er tilpasset hva som er lovlig og tilgjengelig, og er ikke noe vi kommenterer i detalj, sier PR-sjefen i Unibet Norge, Martin Bekkelien, som altså ikke vil bekrefte hvilke kanaler pengespillaktøren vil ta i bruk.

Tv-bransjen anslår at reklameinntekter på mellom 500 og 600 millioner kroner står i spill og Discovery og Nent Group advarer mot en kraftig reduksjon i antall norske tv-produksjoner.

- Regner Unibet med å bruke mer eller mindre penger på TV-reklame rettet mot det norske markedet i 2020 enn sammenlignet med 2019?

- Vi uttaler oss ikke offentlig om hvor mye vi bruker på TV-reklame. Tallene er tilgjengelig hos Nielsen både på måned og årsbasis for fjoråret og året som kommer for de som har interesse for det, sier PR-sjefen til Unibet. 

Her kan du se den nye reklamefilmen til Magnus Carlsen for Unibet. 

Vi er helt sikre på at tiden snart vil vise at det ikke bare er i NAV-skandalen at norske myndigheter har tolket EØS-regelverket feil. Martin Bekkelien, Unibet.

- Ønsker seg norske kunder

Men etter det Kampanje har klart å finne ut skal filmen vises på flere kanaler som sender til det norske markedet som TV3, Viasat4, Discovery og Eurosport. Alle kanaler som sender fra det Storbritannia og på den måten ikke må svare til det norske reklameforbudet for pengespillreklame.  På TV 2 derimot er det forbudt å vise reklamefilmen med den norske sjakkverdensmesteren.

- Som en norsk samfunnsaktør forholder TV 2 seg til de lover og regler som gjelder i Norge. Det innebærer blant annet at vi ikke sender ulovlig spillreklame. Vi mener at de andre norske kanalene som henvender seg til det norske markedet burde gjøre det samme, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

- Opplever dere dette som urettferdig?

- Jeg vil heller si at alle bør følge loven. Det er ikke sånn at TV 2 nødvendigvis har noe å tjene på at de andre kutter ut den ulovlige reklamen, da vil det mest sannsynlig bli hardere kamp om de lovlige reklamekronene, så det er ikke noe som vil gagne oss direkte, sier hun.

- Tror dere på Unibet og reklamebyrået som sier dette er en internasjonal kampanje og et internasjonalt oppdrag?

- Jeg antar jo at de viser filmen i Norge av den enkle grunn at de ønsker seg norske kunder.

Vi kan jo anta at det generelt gir dem «et timeters forsprang» på hundremeteren. Sarah Willand i TV 2

Kan ha avgjort Premier League-kampen

Spillreklamen kom igjen i medienes søkelys i går, i forbindelse med det store Premier League-sjokk der Nordic Entertainment Group vant rettighetskampen over TV 2.  Med sin tilstedeværelse i London har TV-gruppen lov å pakke inn sendingene sine med spillreklame og sponsorplakater fra bettingaktørene i motsetning til TV 2.

På et allmøte i TV 2 i Bergen skal toppsjefen i mediehuset, Olav Sandnes, ha trukket frem pengespillreklamen da han kommenterte utfallet av de nedslående Premier League-forhandlingene.  

Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand vil ikke spekulere i om Nents tilgang på bettingaktørene i reklamemarkedet, bidro til at de gikk seirende ut av PL-kampen.

- Vi kan ikke spekulere i hva som har vært avgjørende for at de bød mer enn oss for Premier League-rettighetene. For oss ble prisen for høy, og regnestykket gikk ikke opp med alle de andre, viktige innholdssatsningene våre. Hvordan Nent regner hjem investeringen må du nesten spørre dem om, sier hun.

- Stiller TV 2 med «et handicap» i kampen om rettigheter med denne ubalansen i markedet?

- Discovery og Nent henter store summer i et marked TV 2 ikke er en del av, fordi vi forholder oss til de lover og regler som gjelder i Norge. Hvordan det påvirker enkeltinvesteringer i de ulike selskapene vet vi ikke, men kan jo anta at det generelt gir dem «et timeters forsprang» på hundremeteren. Som sagt vil ikke en strengere håndhevelse av forbudet mot ulovlig spillreklame nødvendigvis gagne oss direkte, men vi mener at de andre norske kanalene som henvender seg til det norske markedet burde følge de lover og regler som gjelder, sier hun.

Hos den nye rettighetshaveren Nent så sier kommunikasjonssjefen Tobias Gyhlénius at de forholder seg til de gjeldende reglene.

- Vi operer i et regulert marked der vi alltid førlger den gjeldende lovgivningen, men inntektene fra annonsering og reklame blir en stadig mindre viktig andel av vår virksomhet, sier Gyhlénius.

Fjerdekvartalstallene til Nent fra fjoråret viste at selskapet henter 27 prosent av omsetningen sin fra reklame.

- Vi følger norsk rett

Da samarbeidet med Carlsen ble kjent kom kritikken umiddelbart både fra Lotteritilsynet og Actis. Lotteritilsynet kunne fortelle at de ikke «forventet å se Carlsen på norske TV-skjermer», mens Actis (Rusfeltets samarbeidsorgan) mente samarbeidet mellom Carlsen og Unibet var «etisk svært betenkelig». Hos Unibet står man på at man forholder seg til lovverket.

- Dersom Unibet skal vise filmen på Disocvery og Nents TV-kanaler, bryter dere ikke da forbudet mot å markedsføre andre pengespill i Norge enn Norsk Tipping?

- Vi følger det internasjonale «senderlandsprinsippet» og AMT-direktivet. Disse er forankret i EØS-avtalen, og dermed også en del av norsk rett. Vi er helt sikre på at tiden snart vil vise at det ikke bare er i NAV-skandalen at norske myndigheter har tolket EØS-regelverket feil. Så nei, vi bryter ingen regler eller forbud, sier Bekkelien.

- Det er varslet en innstramming på dette området, der distributørene forbys å videreformidle denne formen for reklame, handler det om å svi mens jernet er mest mulig varmt og før dette reklamevinduet lukkes?

- Vi forholder oss til dagens lovverk. Ved en eventuell endring av dagens lovverk så vil vi naturlig nok forholde oss til det, sier han.

Går til angrep på Lotteritilsynet

Hos mediekonsernet Discovery bekrefter nordisk kommunikasjonsdirektør Espen Skoland at de skal sende reklamefilmen på sine utenlandske kanaler.

-  Vi skal sende denne filmen, ja. Det er ikke ulovlig, og vi har heller ikke noen moralske skrupler med dette. Filmen er innenfor lovreguleringen for dette feltet. Fra 1. januar innførte vi i tillegg en egen regulering for denne typen reklamer som er på linje med den Norsk Tipping har, for å bidra til å begrense problematisk spilleatferd. Denne filmen er også i henhold til vår egenregulering, sier Skoland til Kampanje.

Les også: Discovery og Nent vil redusere casino-reklamen for å blidgjøre regjeringen

Skoland sier Discovery har fått med seg kritikken og innsigelsene som har kommet.

- Vi registrerer at Lotteritilsynet og nå også TV 2 hevder hevde at denne typen reklame er ulovlig, til tross for at de ikke har dekning for påstanden, sier Skoland.

Han viser til tidligere vurderinger fra blant andre professor i europarett og immaterialrett, Ole-Andreas Rognstad på lignende uttalelser om at «det [finnes] ingen rettsregler eller vedtak som gir grunnlag for å si at pengespillreklamen i utenlandske TV-sendinger som mottas i Norge er ulovlig etter norsk rett».

- Hans vurdering er krystallklar. Det Lotteritilsynet og TV 2 sier er direkte villedende, sier Skoland.

Ny lovpraksis lar vente på seg

Det var i mars i fjor at regjereringen la frem det nye lovforslaget som skal fjerne spillreklame fra norske tv-skjermer. Det skal de få til ved å gi Medietilsynet hjemmel til å håndheve forbudet overfor tv- og strømmeaktører som Canal Digital, Get og RiksTV, som distribuerer tv-kanaler som sender slik spillreklame. I tillegg vil regjeringen også innføre en varslingsordning. 

Les mer: Regjeringen vil slå ned på «enorme mengder» ulovlig spillreklame

Nå har det snart gått ett år uten at noe har skjedd og ulike regjeringer har i årevis forsøkt å gjøre noe med saken. Tilbake hos TV 2 må kommunikasjonsdirektør Sarah Willand derfor smøre seg med tålmodighet med tanke på den varslende innstrammingen av regelverket.

- Har dere fortsatt et håp om at det kommer en endring på dette feltet?

- Akkurat nå er saken om hvordan forbudet mot ulovlig spillreklame skal håndheves enda tydeligere, til behandling i Kulturdepartementet, fordi regjeringen og flertallet på Stortinget mener spillavhengighet er en stor samfunnsutfordring. Det er altså ikke et nytt forbud politikerne jobber med, men et forslag til hvordan det allerede eksisterende forbudet kan håndheves. Vi forholder oss til det de bestemmer seg for, sier Willand.

Imens vil Unibet-reklamen rulle og gå på TV3 og Discovery, mens den samme filmen vil være forbudt på TV 2.

Les mer: - Tv-kanaler som TV3, Viasat 4, TV6, Max, Vox, Fem og Eurosport kan forsvinne

Magnus Carlsen-reklame skal vises på TV3 og Discovery – men på TV 2 er den samme filmen forbudt