Try og Telia sender Talkmore ut på byråjakt: - Kom som en overraskelse

Store rokkeringer på styrenivå i Pol redder kundeforholdet med Telenor.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Som Kampanje omtalte sist uke, har Try inngått en stor reklamebyråavtale med Telenors argeste konkurrent Telia. 

Les også: Telia sier opp flere byråavtaler - legger hele potten hos Try

Det kunne bydd på problemer ettersom landets største reklamebyrå før jul hadde flere Telenor-selskaper på kundelisten som blant annet Talkmore og satellitt-TV-selskapet Canal Digital.

Hva gjelder Canal Digital, har TV-distributøren avsluttet samarbeidet med Try til fordel for en ny avtale med Nord DDB. Men for Talkmore stilte saken seg annerledes. Avtalen Telenor-selskapet hadde med Try ble aldri fornyet og ved årsskiftet løp avtalen ut.

- Vi må etter hvert finne et annet byrå, men jeg kan ikke si så mye om det, sier markedsdirektør Christine Henriksen Aanestad i Talkmore.

Beskjeden fra Try kom en uke før juleferien, forteller markedsdirektøren i Talkmore til Kampanje.

Les også: Nordisk TV-gigant bytter reklamebyrå - avslutter ti år langt samarbeid med Try

Vi har hatt en diskusjon rundt det, men vi har blitt forsikret om at det er helt tette skott mellom Pol og Try. Thomas Barre. Telenor

- Det kom som en overraskelse

Talkmore og Try har jobbet sammen siden 2015 og Telenor-selskapet var ikke forberedt på at samarbeidet skulle opphøre nå.

- Nei, det kom som en overraskelse.

- Hvorfor det?

- Vi var ikke kjent med at de skulle si opp avtalen. Vi ønsket å jobbe videre med dem og var kjempefornøyd fra Talkmore sin side. Nå skjønner vi hva som var årsaken, sier hun.

Hun legger til at oppsigelsen ikke har bydd på spesielle utfordringer og Try har vært behjelpelige med alt som skulle løses i etterkant. Men akkurat nå har altså ikke Telenor-selskapet et reklamebyrå på plass.

- Det stemmer, sier hun.

Reklamebyrået selv ønsker ikke å kommentere på innholdet i avtaler mellom byrå og kunde.

Det er ikke første gang at nye kundeforhold i Try skaper bølger. I 2018 måtte Coop ut på byråjakt da Rema 1000 kom til Try, mens Nordea forsvant da Try startet opp samarbeidet med DNB i 2009.

Les også: Coop om Try-bruddet: - Vi ser på nye muligheter

Les også: Nordea bryter med Try

Kreativ sjef i Telenor:

Thomas Barre er kreativ sjef i Telenor. Han er trygg på at markedsføringsplanene til telekom-giganten er i trygge hender hos Pol.

Snur opp ned på Pol-styret

Samtidig som Telia sjekker inn i Try-huset, jobber Telenor fortsatt med Trys datterselskap Pol, hvor Try AS er største aksjonær med 50,5 prosent av aksjene. Kreativ sjef i Telenor, Thomas Barre, innrømmer at det er noe de har tenkt på.

- Vi har hatt en diskusjon rundt det, men vi har blitt forsikret om at det er helt tette skott mellom Pol og Try av Kjetil Botten Skogly (byråsjef i Pol, red. anm). Det ingen representanter fra Try i styret til Pol og vica versa, sier han til Kampanje.

Avtalen med Telenor varer ut 2020 med mulighet til å forlenge ut 2021.

- Det er ingen grunn for oss til å revurdere samarbeidet, legger Barre til.

Pol-styret har ikke alltid vært fritt for Try-ansatte. Inntil nylig var Try-sjef Kjetil Try styreleder, og Morten Polmar styremedlem. Men begge har fratrådt Pol-styret rundt årsskiftet.

På samme måte var kreativ sjef i Pol, Janne Lysø, styremedlem i Try inntil januar i år.

Holder på Telenor:

Byrålederen i Pol ryddet opp i styresammensetningen i datterselskapet til Try og trygget dermed storkunden Telenor. Foto: Eivor Eriksen.

- Pol er blitt et mer selvstendig byrå

Bevegelsene i Pol-styret forklarer byråleder Kjetil Botten Skogly slik:

- Over tid har Pol blitt et mer og mer selvstendig byrå, og mer og mer uavhengig av Try. Vi konstituerer et nytt styre nettopp for å sikre at vi blir mer uavhengig av hverandre, og for at det ikke skal være noe tvil om at vi står på våre egne bein, sier han til Kampanje.

Det betyr at også Knut Brundtland, som er styreleder i Try, vil fratre Pol-styret.

- Skjer dette på grunn av at Try skal begynne å jobbe med Telia?

- Nei, det gjør det ikke, det er noe vi har diskutert en stund og en beslutning som har ligget der en stund. Det skjer fordi vi jobber med flere konkurrerende kunder og vi vil bare være sikre på at vi fremstår helt uavhengig for kundene også. Det er viktig for Try og for Pol. Vi er blitt et så solid byrå og styrer butikken selv. Det er virkelig kun et finansielt eierskap, sier Botten Skogly.

Ut av Pol-styret:

- For å slippe at det skal stilles spørsmålstegn tenkte vi at det var greit å tre ut av styret i Pol, sier tidligere styreleder i Pol og største eier i Try-huset, Kjetil Try.

Try: - Pol er en tøff konkurrent

Når Kampanje tar kontakt med tidligere Pol-styreleder og største eier i Try-huset, Kjetil Try, sier han det ikke var Telia-oppdraget alene som har bidratt til rokkeringene på styrenivå. En ny styreleder i Pol skal nå velges.

- Så dere gikk ikke ut av Pol-styret på grunn av at Try fikk Telia som kunde?

- Alle samarbeidene og kundeforholdene våre bygger først og fremst på tillit, men for å slippe at det skal stilles spørsmålstegn tenkte vi at det var greit å tre ut av styret i Pol. Det gjelder også styrelederen vår i Try, Knut Brundtland, som også sitter i Pol-styret. Men dette er noe vi har tenkt på en stund så det handlet ikke bare om Telia, sier Kjetil Try.

Han sier videre at han ikke opplever dette som noe stort problem selv om Pol er et datterselskap av Try.

- Pol ble startet for snart seks år siden av fem tidligere Try-medarbeidere. I dag er de vel nærmere 40 og vi kjenner ikke disse menneskene bedre enn vi kjenner kollegaer i andre konkurrerende byråer. For oss er Pol en tøff konkurrent vi skal slå, på samme måte som de ser på oss i Try som en konkurrent de skal slå, sier Try.

Try og Telia sender Talkmore ut på byråjakt: - Kom som en overraskelse