PREMIUM

Ferje-tur: Ingrid Dåsnes ved Bastø-ferja. Hun har kommet hjem fra sykkelferie i Alsace i Frankrike og er klar for Sommer-Norge.

- Har større tro på fisk og forsvar enn TV-eksport

Møt påtroppende kommunikasjonsdirektør i Helsedirektoratet, Ingrid Dåsnes, i dagens utgave av Sommerpraten.

Publisert Sist oppdatert

Navn: Ingrid Dåsnes

Alder: 59 år

Stilling: Kommunikasjonssjef i Forsvarsdepartementet, snart kommunikasjonsdirektør i Helsedirektoratet

Aktuell: Påtroppende kommunikasjonsdirektør i Helsedirektoratet

- Hvor går årets ferie?

- En uke på sykkel i Alsace er unnagjort. Resten av ferien blir i Norge, mest på Nøtterøy og litt på Nerskogen.

- Hva er ditt beste sommerminne?

- Barndommens besøk til farmor og farfar på Dåsnes med hele slekta samlet rundt bålpanna om kvelden.

- I disse dager er det mye snakk om forsvar- og forsvarssektoren. Vil du si at du går motstrøms når du forlater forsvar til fordel for helse?

- Forsvar- og sikkerhet har blitt viktigere, men det betyr ikke at helse er irrelevant. Jeg har vært heldig og fått jobbe med ulike sider av samfunnet - fra velferd og næringsliv, til forsvar og sikkerhet.

- Du får toppsaken på VG, ett minutt i Dagsrevyen og én TikTok som garantert går viralt. Hva slags budskap bruker du det på? 

- Det vil jeg bruke på å løfte fram klimakrisen. Den glir stadig ned på agendaen. Det er farlig. For hvert år vi nøler, blir overgangen til et bærekraftig samfunn dyrere, vanskeligere – og mer brutal. 

- Endelig kom rentekuttet vi alle ventet på. Blir dette starten på en ny opptur i medier- og kommunikasjonsbransjen eller må det mer til?

- Det tror jeg ikke jeg vil sette sparepengene mine på. Teknologiutvikling og teknologiselskapenes dominans er en større og mer grunnleggende utfordring enn rentenivået. Medienes forretningsmodell er utfordret uten at noen riktig har svaret. Samtidig er jeg optimist fordi vi trenger kunnskap, informasjon og meningsutveksling også i framtida.

- Valgkampen er i full gang og det er politiske programmer og utspill i alle kanaler. Kommer du til å følge partilederutspørringen på «Gutta» på YouTube eller sverger du fortsatt til Fredrik Solvang og «Debatten» på NRK?

- Jeg er så gammel at jeg både ser TV-debatter og leser aviskommentarer, men er nysgjerrig på nye plattformer. Knekker de koden vi alle strever med i å nå folk under 30 år, og vil det påvirke hvordan tradisjonelle medier presenterer saker?

- Hvilket terningkast gir du kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery?

- Jeg ble kjent med Lubna da hun var politisk rådgiver for Håkon Bjarne Hanssen. Hun var like blid, entusiastisk og uhøytidelig da som nå. Klar sekser på humør og engasjement.

- Bør offentlige annonsekroner pumpes inn i amerikanske tech-selskaper eller bør offentlige virksomheter investere pengene i redaktørstyrte mediehus?

- Godt spørsmål. Her må vi ha to tanker i hodet samtidig. Jeg er tilhenger av pressestøtten, og den bør videreutvikles for å sikre at vi har levedyktige redaktørstyrte medier. Samtidig skal offentlige virksomheter bruke fellesskapets penger mest mulig effektivt. Hvis målet er å forebygge selvmord, er det viktigste å velge arenaer der målgruppa er tilstede. Det er mange år siden ordningen med annonseplikt for statlige virksomheter ble avviklet og pengene i stedet ble sluset direkte inn i pressestøtten.

- Norsk TV er på moten i utlandet med blant annet «Boksen» og «Norges dummeste». Kan TV-eksport bli den nye oljen vår?

- Jeg har nok større tro på fisk og forsvar. Det er torsken som over hundreårene har bygd landet og sjømatnæringen er i dag en av våre viktigste eksportnæringer. Norsk forsvarsindustri leverer ettertraktet materiell til Ukraina og til et Europa som skal ta større ansvar for egen sikkerhet. Når det er sagt, så har Norge en liten og åpen økonomi der vi trenger handel på mange områder, også kulturfeltet.

- Hvem i medie- og kommunikasjonsbransjen imponerer deg mest? 

- Åh, det er veldig mye flinke folk der ute, men la meg trekke fram lederduoen i Elevorganisasjonen som jeg hørte på et frokostseminar tidligere i vår. Hvordan de jobber for å profilere organisasjonens leder som skiftes ut hvert år var både engasjerende og lærerikt. Det hender jo at statsråder heller ikke får så lang tid i stolen.

Powered by Labrador CMS