Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
PREMIUM
For snart ti år siden gikk Kantar Media seirende ut av en lengre anbudskonkurranse der flere av de største aktørene på TV-markedet i Norge søkte en partner som skulle måle seertall, både på nett og lineært.
Avtalen hadde oppstart i 2018, og ble av Kantar Media selv kalt for «verdens mest omfattende seerundersøkelse». I dag er det imidlertid bare NRK og TV 2 som blir målt både på nett og på lineær-TV, mens Viaplay og Warner Bros. Discovery kun har fullverdige seertall på lineær-TV.
Snart utløper den gjeldende avtalen, som Kampanje tidligere har rapportert at har en verdi på opptil 50 millioner kroner i året, og NRK, TV 2, Warner Bros Discovery og Viaplay har nå tatt første skritt i å lyse ut en ny analyse-avtale, som kommer på markedet til høsten.
- Det er en del brikker som må på plass, men det er en ambisjon om at vi skal gå ut med anbudet tidlig høst. Nå har vi en høring ute hvor potensielle leverandører kan komme med innspill og betraktinger, sier fagsjef for seertall i TV 2, John Richard Hewitt, til Kampanje.
Han ønsker ikke selv å gå ut med verdi på gjeldende avtale, eller hvilke forventninger man har om den nye, men sier at det «nok er snakk om Norges største avtale for markedsanalyse».
- Den koster godt per år og har en lang løpetid. Det er en stor avtale som vil være interessant for flere der ute, vil jeg tippe, fortsetter han.
Dagens avtale utløper ved utgangen av 2027, og den nye kontrakten som skal lyses ut, vil også ha en minimum levetid på fem år, men med mulighet for inntil ti års kontraktslengde.
Hewitt kaller den nye avtalen for en oppdatert versjon av dagens.
- Det blir andre generasjon av den type måling vi har hatt, og hvor vi nå ønsker et felles grensesnitt når vi måler lineær-TV og strømming på tvers av tradisjonelle distribusjonskanaler og strømmeplattformer. Så er det også i dag en slik felles måling som fungerer, men som også har sine svakheter. Disse utfordringene ønsker vi å adressere bedre i neste periode.
- Hva slags utfordringer er det snakk om?
- Det gjelder måling og rapportering av seertall på strømming, svarer Hewitt.
Kampanje har også søkt kommentarer fra Kantar Media som sitter med avtalen i dag.
Da avtalen ble startet opp i 2018 var også ambisjonen å skape en felles valuta for seertall på lineære kanaler og på nett. Den ambisjonen står selv om Hewitt erkjenner at man ikke har lyktes med det tidligere.
- At vi viderefører denne ambisjonen betyr strengt tatt ikke annet enn at ambisjonen var god også sist gang.
Han legger samtidig til at selv om man skulle klare å sidestille seertall uavhengig av enhet i den nye avtalen, er det opptil hvert enkelt selskap hvordan de ønsker løse dette kommersielt.
- Denne kontrakten i seg selv er ikke noen garantist for hvordan WBD, Viaplay eller TV 2 selger sin reklame, kommenterer han.
Han legger samtidig til at ytterligere aktører også er velkommen inn når målingen er klar.
- Har dere hatt samtaler eller vurdert å ta inn aktører som Youtube, Disney eller Netflix?
- Det er litt prematurt enda. Vi har ikke hatt nevneverdige diskusjoner om det foreløpig. På ett eller annet tidspunkt vil tiden komme for å ta kontakt.
Den forrige anbudskonkurransen møtte på mye kritikk fra flere hold på grunn av hemmelighold. Hewitt påpeker at man vil følge gjeldende regler for anbud, men sier de har tatt grep siden sist gang.
- Regelverket er strengt med tanke på å sikre en rettferdig prosess med tanke på at det beste tilbudet skal vinne, samtidig som konkurransehensyn gjør at detaljer fra de konkurrerende tilbudene ikke kan tilgjengeliggjøres fritt, sier Hewitt.
Han sier at de hele tiden tar lærdom, og poengterer at det er første gang de gjennomfører en høringsrunde før avtalen lyses ut.
- Vi vil helst at det ikke skal være stor misnøye med prosessen som sådan. Ideelt sett skal også sluttproduktet bli godt mottatt av hele bransjen, avslutter han.