Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
Norske medieledere har i flere år snakket mye om nyhetsunnvikerne, nå viser tall fra SSB-rapporten «Norsk mediebarometer», som ble sluppet denne uken, at unge voksne mellom 16-24 år, det vil si over én av ti unge voksne er nyhetsunnvikere. I tillegg kommer det frem at det er flere menn som unngår nyheter enn kvinner.
I fjor opprettet TV 2 den nye redaksjonen «Hub2» for å nå ut med kanalens innhold til unge voksne. Redaksjonslederen i Hub2, Karen Anna Kleppe, er glad for at SSB-rapporten viser at omtrent halvparten av målgruppen har valgt å følge tradisjonelle medier på sosiale plattformer.
- Men det er også et signal til oss om at vi fremdeles har en jobb å gjøre med den resterende halvparten og de kommende generasjonene, sier Kleppe til Kampanje.
Nesten halvparten av befolkningen i denne målgruppen får eksempelvis med seg nyheter på Snapchat og en av tre får med seg nyheter på Tiktok. Redaksjonslederen forteller at de jobber kontinuerlig med å konvertere sosiale medier-brukere inn til sine plattformer. Hun trekker frem Snapchat som et eksempel på hvordan de daglig sender tusenvis av yngre Snapchat-brukere inn til nettsiden TV2.no.
- Vi er også opptatt av at det er kort vei fra TikTok- og Instagram-kontoene våre inn til TV2.no, gjennom lenker og synliggjøring i innholdet vi lager. Av og til har vi suksess med nye metoder, andre ganger må vi legge ting på hylla og tenke nytt, sier hun.
Les også: Flere unge finner nyheter på TikTok – men Snapchat er fortsatt størst
Sharam Alghasi, professor ved Høyskolen Kristiania
Også i NRK er man opptatt av nyhetsunnvikerne samtidig med at man jobber iherdig med å nå de yngre nyhetsleserne.
- Generelt er nyhetsunnvikelse svakt økende i Norge, men et større problem internasjonalt. Flere blant vårt publikum sier at de savner nyanser og flere løsninger i journalistikken vår. Derfor jobber vi nå med et stort løft for å lage mer av det vi kaller konstruktiv journalistikk, nettopp for å forebygge økt nyhetsvegring, sier fagredaktør Ole Eivind Henden i NRK Nyheter.
Henden sier de også jobber med å hente inn flere av de unge voksne til kanalebne.
- Det er vanskelig å nå yngre grupper og de uten høyere utdanning med innhold fra NRK. Dette er en langvarig trend som vi jobber aktivt med å bryte. Men for å fange opp de det er størst fare for at havner utenfor, har vi egne tilbud for barn og unge, og en stor mangfoldsatsing i NRK, sier han.
For første gang har SSB også målt mediebruken blant personer med innvandrerbakgrunn. Disse tallene viser at det er noen flere i denne gruppen som unngår nyheter sammenlignet med befolkningen i sin helhet. 15 prosent av nordmenn med innvandrerbakgrunn oppgir at de ikke får med seg nyheter i løpet av en gjennomsnittsdag, heller ikke via sosiale medier. Tilsvarende tall for totalbefolkningen er ni prosent.
- Det er viktig å huske på at de med innvandrerbakgrunn utgjør en yngre populasjon enn befolkningen i snitt, og det er ofte de eldre som bruker nyheter på TV, radio og i aviser mest, slik at de ofte drar opp brukersnittet, sier seniorrådgiver ved SSB, Emma Schiro, til Kampanje.
Karen Anna Kleppe i Hub2 i TV 2 erkjenner at dette er en målgruppe de sliter med å nå.
- Hub2 har som oppdrag å nå nye målgrupper, og denne målgruppa må vi erkjenne at vi må jobbe hardere med å nå på både tradisjonelle plattformer og tredjepartsplattformer, sier hun.
Professor ved Høyskolen Kristiania, Sharam Alghasi, har forsket på mediebruk blant innvandrere. Han er overrasket over at tallene er så høye.
- Statistikk jeg har viser at det er stor interesse for å lese nyheter blant innvandrere, og det varierer veldig fra gruppe til gruppe. Det skal også sies at det er mye bruk av andre medier enn norske medier, og det må tas i betraktning, sier han til Kampanje.
Hans forskning viser at innvandrere «i mye større grad er multibrukere og at de er ekstremt nyhetsfokuserte»
- For eksempel er norsk-iranere veldig beleste og betydelig mer nyhetsorienterte enn etniske nordmenn, sier Alghasi.
Den gode nyheten for mediebransjen er at andelen nyhetsunnvikere faller i nesten alle aldersgrupper, men den gode nyheten veies opp at færre får sine nyheter fra de tradisjonelle nyhetskildene. Sjefredaktør i Aftenposten Trine Eilertsen mener mange ikke er klar over at de bruker tradisjonelle medier når de leser nyhetssaker via sosiale medier.
- Generelt må vi i mediene jobbe beinhardt med å nå folk som ikke finner det naturlig å oppsøke oss og våre sider. Det er en hovedutfordring, sier Eilertsen.
Sjefen trekker også frem at konkurransen om oppmerksomheten er blitt tøffere
- Samtidig vet vi at mange synes det blir for mye elendighet, for lite håp, i den tradisjonelle nyhetsdekningen. Etter tre år med henholdsvis pandemi og krig, er det ikke rart at noen blir litt motløs, sier Eilertsen.