PR-byråene skaper mindre buzz om seg selv

First House mistet to tredjedeler av omtalen på ett år. - Det har vært planen vår, sier Per Høiby.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman Journalist

Det er stabilt i toppen for omtaletoppen for PR-byråer i 2015. Det er Retriever som teller antall medieoppslag for norske PR- og kommunikasjonsbyråer på oppdrag av Kampanje.

I år som i fjor ligger First House på toppen av listen. Andreplassen innehas av Geelmuyden Kiese, som har halvparten så mange medieoppslag. Deretter følger Gambit og Burson-Marsteller – alle på de samme plassene de hadde på listen i fjor.

Men Trigger har klart å klatre fra fjorårets sjetteplass til en femteplass og skyver dermed PR-operatørene ned til sjetteplassen. Apeland rykker to plasser oppover fra fjorårets liste fra en niendeplass til en sjuendeplass, mens Zynk faller én plass fra sjuendeplass i 2014 til en åttendeplass i 2015.

To byråer er ut av årets topp ti-liste; JKL og Dinamo PR. Det betyr at det er plass til to nye byråer; og det er Nor PR og Coxit PR som kaprer henholdsvis niende og tiendeplassen.

Les også: First House knuser PR-konkurrenter

Drastisk fall i omtaler
Det er altså First House som er Norges mest omtalte PR-byrå i fjor. Administrerende direktør Per Høiby er ikke overrasket over resultatet.

- Vi finner medieoppmerksomheten naturlig gitt vår posisjon. Vi har i løpet av få år etablert oss som et ledende selskap i en bransje som svært mange syns er viktig. Vi tror ikke mange er overrasket over at en slik aktør får oppmerksomhet fra konkurrenter og andre kommentatorer. Vi lever fint med medias omtale. De få ganger vi har opplevd overtramp har vi sagt tydelig fra, og vi har fått medhold, sier Høiby til Kampanje.

Men selv om First House har en soleklar topplass på omtaletoppen i 2015 i likhet med året før, har antall omtaler falt drastisk. I 2014 ble First House omtalt 3359 ganger, mens samme tall for hele 2015, er på 1011 omtaler.

- Færre omtaler i 2015 er i henhold til vår plan. Vi har vært nevnt i færre saker, og vi har forsøkt å tilpasse vår egen kommunikasjon til vår posisjon, sier Høiby.

Dagens Næringsliv på papir er den publikasjonen som har skrevet mest om First House i 2015. På andreplass kommer Kampanje, deretter nettutgaven til Dagens Næringsliv.

First House ble etablert i 2010 av Bjørn Richard Johansen, og består i dag av rundt 30 rådgivere. Byrået har blant annet ansatt mange tidligere politikere, og i fjor var det spesielt saken knyttet til oppdrag fra Telemark Fylkeskommune, som vakte medienes interesse. First House har i oppdrag å sørge for at fylket får flere bedriftsetableringer, og i fakturaene til Telemark var alt fra restaurantbesøk, softis til Red Bull og ostepølser spesifisert. Dette resulterte i en massiv medieoppmerksomhet byrået nok ville vært foruten. Men akkurat denne saken ønsker ikke Høiby mer fokus på.

- Når jeg nå for eksempel avstår fra ytterligere kommentarer om soft-is, kan det ses i lys av et ønske om å være litt mer lavmælt, sier han.

Rett før jul ble det kjent at gründer Bjørn Richard Johansen slutter i byrået han startet for seks år siden, for å bli sjef i et nytt eiendomsselskap.

Artikkelen fortsetter etter tabellen.

Mest omtalte PR-byråer i 2015Topp 10 over mest omtalte PR-byråer i fjor

 Plassering Byrå Antal omtaler i 2015 Plassering i 2014
1. First House 1011 1.
2. Geelmuyden Kiese 519 2.
3. Gambit 289 3.
4. Burson-Marsteller 183 4.
5. Trigger 175 6.
6. PR-operatørene 137 5.
7. Apeland 88 9.
8. Zynk 86 7.
9. Nor PR 68  -
10. Coxit PR 64  -

Medieoppslag i norske medier. Kilde: Retriever. Topp ti av liste på 22 byråer målt fra 01.01.2015 til 31.12.2015.

- Åpenhetsdebatten bærer frukter
Men det er ikke bare omtalene av First House som faller fra 2014 til 2015. Det totale antall omtaler for de målte byråene er halvert. I 2014 fikk 22 byråer totalt 5935 medieoppslag, mens 21 målte byråer fikk 2864 medieoppslag i 2015, viser tallene som Retriever har utarbeidet for Kampanje.

Styreleder i Komm og partner i PR-operatørene, Stian Lyberg, svarer slik på spørsmålet fra Kampanje om dette kan skyldes at PR og kommunikasjon er i ferd med å bli mer stuerent.

- Det viktigste er nok at det i 2015 har vært noe mindre kontroverser i bransjen -i samspill med at bransjen har blitt litt mindre mystisk. Det har vært noen kontroverser i 2015, men ikke så mange, sier Lyberg til Kampanje.

Han tror også at mye medieomtale av PR- og kommunikasjonsbyråer er knyttet til byråenes oppdrag heller enn byråene selv.

- Det er derfor sikkert en delforklaring at mye omtale er prosjektrelatert. Og noen prosjekter får mer omtale enn andre.

- Men du tror ikke kanskje at den økte omtalen kan være et tegn på at PR-byråene jobber mer i det skjulte?

- Nei, det tror jeg er feil. Åpenhetsdebatten bærer frukter, og byråer som tidligere har vært lukket, begynner å åpne opp. Selv First House bruker egne kanaler for å fortelle om det de gjør, sier Lyberg til Kampanje.

Try på reklametoppen
Reklamebyråene har nokså likt antall medieoppslag i 2015 som 2014. 30 reklamebyråer er med i Kampanjes utvalg, og norske medier skrev 2006 ganger om disse byråene, ifølge Retriever. Det er Try/Apt som er mest omtalt i fjor, med 396 omtaler. Kampanje er det mediet som har skrevet mest om Try/Apt i 2015, tett fulgt av Kreativt Forum.

Andreplassen er det SMFB som innehar, fulgt av McCann, DDB og Creuna.

Toppbilde: Fra venstre: First House gründer Bjørn Richard Johansen, Per Høiby og Johanna Ellefsen Rostad hos First House. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Når jeg nå for eksempel avstår fra ytterligere kommentarer om soft-is, kan det ses i lys av et ønske om å være litt mer lavmælt Per Høiby, First House

Mest omtalte reklamebyråer i 2015 Reklamebyråer 2015Topp 5 over mest omtalte reklamebyråer i fjor

 Plassering Byrå Antall omtaler 2015 Plassering i 2014
1. Try/Apt 396 1.
2. SMFB 219 5.
3. McCann 192 4.
4. DDB 161 2.
5. Crenaa 11 3.

Medieomtale norske reklamebyråer i perioden 01.01.2015 til 31.12.2015. Kilde: Retriever. Totalt 28 byråer er målt, her vises topp fem.

PR-byråene skaper mindre buzz om seg selv