«Misfornøyde» PR-rådgivere flykter fra Gambit

- Tøffe grep er ikke alltid er like populært, svarer Gambit-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

PR-byrået der ingen ville slutte, har de siste årene opplevd krevende tider. Stort gjennomtrekk av ansatte, nedbemanning, lederbytter, økonomiske problemer og tap av posisjonen som landets største PR-byrå har preget det internasjonalt eide WPP-byrået.

Særlig flukten på rådgiversiden ser ut til å bli et vedvarende problem for PR-byrået. En oversikt Kampanje har utarbeidet viser at rådgiverflukten fra byrået bare tiltar i styrke.

I løpet av 2015 har rekken av kjente navn som slutter bare fortsatt og Kampanje kan i dag presentere en tilnærmet fullstendig liste av mennesker som forlot byrået i fjor. De mest kjente er Knut Ekern, Jakob Skåltveit, Svein Holtan, Julie Berntsen, Hilde Haugen Kallevig og Camilla Carlsson. I tillegg ble det rett før jul klart at rådgiverne Roger Sandum og Andreas Tinglum også sluttet i PR-byrået for å gå inn som partnere hos konkurrenten Corporate Communication og denne uken forsvant også Christian Kamhaug.

Les også: Seniorteam i Gambit går til PR-konkurrent

Les også: Kamhaug forlater Gambit

Les også: Bloggnettverk henter ny sjef fra PR-bransjen

- Gambit har i en årrekke vært byrået hvor svært få sluttet og har dermed akkumulert opp mange som har vært i byrået i svært mange år. De som har gått siste året har vært i selskapet i snitt over seks år, flere også lengre enn dette, og vi synes ikke det er noe dramatisk i disse avgangene. Det er gode folk som går til gode jobber, og vi ønsker dem lykke til og skilles som verdens beste venner, sier administrerende direktør i Gambit, Gaute Engbakk.

- Bruker turnover aktivt
Da Gambit la frem sitt svakeste resultat noensinne i fjor sommer, kom det også frem at rundt 20 mennesker hadde sluttet og selskapet gikk fra å være rundt 90 mennesker til 70 ansatte. Tall Kampanje har fått kjennskap til viser at turnover-prosenten i byrået har ligget på rundt 30 prosent både i 2013, 2014 og 2015 langt over resten av PR-bransjen. Etter det Kampanje kjenner til, har det nå satt seg en oppfatning i bransjen om at det er mulig å rekruttere flinke folk fra PR-byrået og at det er lett «å invitere folk på en kaffe og en prat».

Byrået skal ikke lenger oppleves som lønnsledende, og som internasjonalt eid WPP-byrå kan Gambit heller ikke friste med partnerskap som byråer som Corporate Communication, Zynk og First House har mulighet til. 

Les også: Kriseekspert fra Gambit til Zynk

- Vi bruker turnover aktivt til å justere kompetansen i byrået, noe som blant annet betyr at vi har lansert en ny satsing på forsvarsindustrien i år, at vi har styrket oss blant annet på sjømat, fornybar energi, endringsledelse og omstilling, merkevarebygging og digitalt. I sum så har turnover vært litt for høy også i 2015, men mye nærmere det vi er komfortable med, og ansattsituasjonen er bedre og mer stabil enn 2014, sier Gaute Engbakk.

På bildet øverst ser du styreleder i Gambit, Lars Erik Grønntun, sammen med deler av ledelsen i det pressede PR-byrået. Her representert ved Camilla Carlsson, som sluttet i byrået før jul og Ola Bøsterud. Bildet ble tatt rett etter at Ole Tom Nomeland brått sluttet på sommeren i 2014. Foto: Eivor Eriksen. 

 «Misnøye med ledelsen»
Gaute Engbakk tok over som sjef i Gambit etter at Ole Tom Nomeland brått sluttet. Det skjedde på høsten 2014. Styreleder og Gambit-gründer Lars Erik Grønntun presenterte den gang Engbakk som mannen som skulle gi Gambit «et nytt løft» - samtidig som han var klar på at PR-byrået nå var tilbake i matchvekt.

Les også: Engbakk blir Gambit-sjef

Men Kampanje er kjent med at det i PR-byrået i lang tid har vært «misnøye med ledelsen» og at mange av de mest erfarne rådgivere er blitt «utålmodige» etter å se resultatene av «det nye løftet» og det som i 2014 ble solgt inn som «nye Gambit». Eller som en tidligere profilert ansatt uttrykker det;

- Det mangler ikke på planer og strategier i Gambit, men gjennomføringskraften mangler fullstendig, sier vedkommende - som ønsker å være anonym.

Engbakk sier hele Gambit-organisasjonen «er utålmodig» etter «å få til alt de ønsker». Han mener videre at «de tøffe grepene» har vært nødvendige, selv om de har vært «upopulære». 

- Den økonomiske situasjonen har gjort at det har vært nødvendig med en del tøffe grep. Justering i arbeidsstokken, kutt i kostnader, endring i fokusområder og andre ting ikke alt er like populært. Men, likevel rett for Gambit - for å skape finansiell soliditet som gjør at man igjen kan vokse, sier han.

- Vi er på rett vei, og i 2015 vil driften vise positivt resultat

Fra gründerbedrift til landets største byrå
Andre peker på at byrået etter nesten 20 år med vekst aldri klarte overgangen fra å være en gründerbedrift til å bli landets største PR-byrå med over 90 ansatte på det meste. Ingen av de Kampanje har vært i kontakt med, ønsker å gå i dybden på hvorfor de har valgt å slutte i byrået

Roger Sandum sier til Kampanje at han er forhindret fra å kommentere jobbskiftet utover at han «ser frem til å begynne i Corporate Communications». Heller ikke Svein Holtan som i dag har startet opp rådgivningsselskapet Holtan & Partners ønsker å gå i dybden på hvorfor han sluttet i fjor sommer.

- Jeg hadde lenge ønsket å starte for meg selv og fikk muligheten til det. Tiden var moden, sier Holtan til Kampanje.

Denne uken ble det også kjent at Christian Kamhaug slutter til fordel for en jobb i Lindorff. Han holder seg til meldingen som ble sendt ut.

- Da Lindorff spurte om jeg ville være med på laget, trengte jeg ikke så lang tid på å bestemme meg. Det har vært en spennende tid i Gambit de siste årene, og det er klart jeg kommer til å savne gode kolleger, men nå kjennes det naturlig å bevege meg videre, sa Kamhaug.

Sliter med kvinnene
En annen utfordring med rådgiverflukten, er at byrået nå tappes for kvinnelige rådgivere og er i ferd med og ribbes for kvinner på seniornivå. Seniorrådgiver Camilla Carlsson, som også satt i ledergruppen i Gambit, er den siste som forsvant ut døren til fordel for en ny jobb i Coca-Cola. Heller ikke hun ønsker å kommentere sitt eget jobbskifte utover at hun «er på vei over i ny jobb».

Også de unge og lovende PR-talentene har sluttet som Tina Berggård, som i 2014 ble kåret til årets PR-talent under Gullkorn, gikk til DNB.

- Kvinneandelen er for lav for rådgivningsbransjen som helhet, det gjelder også for eksempel for management consulting og advokater. Vi er gode på å rekruttere dem inn, der er det omtrent fifty-fifty med menn og kvinner, men vi er ikke gode nok på å holde på dem. Dyktige seniorkvinner som rollemodeller er viktig for å holde på dem som er på vei oppover karrierestigen. Det er nok et sammensatt bilde for hvorfor det er slik, men vi er veldig opptatt av å bli bedre på dette og jobber mer med dette enn noen gang, sier Engbakk.

Flere Kampanje har snakket med, trekker også frem en mangelfull satsing på det nye kreative miljøet Bisqit som ble lansert som en storstilt satsing i sin tid. Den nye toppsjefen Gaute Engbakk, som tok over etter Ole Tom Nomeland, har internt solgt inn sin visjon for nye Gambit med det han kaller «converged» eller der hvor «PR, reklame og det digitale smelter sammen».

- Jeg startet ikke i Gambit for å senke ambisjonene. Vi skal være blant de ledende aktørene både på converged og på klassisk seniorrådgivning, sa Engbakk til Kampanje i august i fjor et snaut år etter at han tiltrådte som sjef.

Les også: Mannefall i Gambits nye reklamesatsing

Egnbakk sier PR-byrået i dag har «har valgt å fokusere på kjernevirksomheten av det Gambit er kjent for å være best på».

- Det betyr ikke at vi ikke tror på konvergensen i markedet, den kommer og den skal vi lede an, men vi må også følge etterspørselen i markedet. Vi opplever at flere og flere kunder hvor vi blir bedt om å ta helhetsansvar for alt som skal leveres, sier han.

Gikk ut høyt: Lars Erik Grønntun, styreleder i Gambit og internasjonal sjef Hill & Knowlton-systemet, ga tidligere Amedia-direktør Gaute Engbakk jobben med å løfte Gambit til gamle høyder igjen. - Vi skal være blant de ledende aktørene både på converged og på klassisk seniorrådgivning, sa Engbakk til Kampanje da han tiltrådte. 

- Overskudd i 2015
Resultatene fra denne satsingen har imidlertid latt vente på seg. Utviklingen i Gambit har ikke vært den beste den siste tiden og byrået mistet i 2014 mye omsetning. I 2014 leverte de sitt dårligste resultat noensinne etter at byråinntektene falt med 16 prosent til 86,3 millioner kroner.  2014 med 8,2 millioner kroner i minus.

Dermed mistet Gambit posisjonen som landets største PR-byrå målt i byråinntekt til Geelmuyden Kiese - som hadde en tilsvarende byråinntekt på 89,2 millioner kroner.  

- Det er korrekt, som vi har kommunisert tidligere, at Gambit avleverte et svakt resultat i 2014. Vi er på rett vei, og i 2015 vil driften vise positivt resultat. Det er bra, men det betyr ikke at vi er fornøyd med den finansielle leveransen, som vi jobber kontinuerlig med å forbedre. Ettersom vi er en del av WPP-konsernet, kan vi ikke gi konkrete tall på nåværende tidspunkt.

Selv om mange har sluttet, sier Engbakk at det også har vært ansatt mange rådgivere på seniornivå. Noen av de seniorrådgiverne som har tiltrådt i 2015 er; Tom Bøe, Jørgen Christiansen, Julie Díez Bryn, Vegard Bjørtuft, Arne Furumo, og Kristian Norheim. Også et par tidligere Gambit-ere har kommet tilbake det siste året, påpeker Gambit-sjefen.

Gambit har opp gjennom årene hatt sin desidert største kunde i Statoil, men har også jobbet for kunder som Statoil, Helly Hansen, Microsoft, McDonald’s, Nokia, Pepsi Max, Spotify, Peugeot, NHO og Norad.

Gambit Hill+Knowlton ble etablert i Norge i 1995 av blant andre Lars Erik Grønntun. Selskapet ble kjøpt opp av H+K-systemet i WPP i 2002 for rundt 50 millioner kroner.

«Misfornøyde» PR-rådgivere flykter fra Gambit