Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge

- Vil vinne store markedsandeler i 2016. Her får du tallene!

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken

Facebook og Google blir stadig større og mektigere i det norske reklamemarkedet. Mens reklamemarkedet er ganske flatt, fortsetter de to gigantene å vokse ytterligere, viser en helt ny prognose.

- I 2016 antar vi at Google og Facebook samlet vil få en omsetning i Norge på 3,8 milliarder kroner.

Det forteller Christian Fure, digital direktør i Dentsu Aegis Network Norge, og administrerende direktør for datterselskapet Iprospect, og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis til Kampanje.

- Det er omtrent 3,8 millioner norske nettbrukere over 18 år.  Mot hver eneste av oss vil det derfor bli rettet annonser for tre kroner dagen. Men noen brukere er langt mer attraktive. Om du er nygift, nettopp flyttet og fått barn, jakter mange annonsører på deg på Facebook. Søker du etter boliglån eller forbrukslån på Google, er annonsører villig til å betale flere hundrelapper per klikk, sier Fure og Eide-Fredriksen.

Vokser mer enn det norske digitalmarkedet
Til sammen blir inntektene store. Google - inkludert YouTube - er på vei mot tre milliarder kroner alene i Norge. Facebook ender på godt over én milliard, ifølge den nye prognosen.

- Våre prognoser viser at Google og Facebook vil vinne store markedsandeler i 2016. I Dentsu Aegis Network har vi anslått at reklamemarkedet totalt sett blir flatt i år, mens digitalomsetningen vokser med ni prosent. Både Google og Facebook vil få en vekst klart over dette. Vi anslår en vekst for Google inkludert YouTube på ca 15 prosent til en totalomsetning på rundt 2,6 milliarder. Facebook med Instagram på laget vil ha en enda høyere vekst og passere 1,2 milliarder i 2016, sier Fure og Eide-Fredriksen.

Les mer: - Går inn i et år med mye usikkerhet

- Hvorfor vokser Google og Facebook mer enn snittet i det digitale reklamemarkedet?

- Hovedårsaken til at Google og Facebook spiser stadig mer av det norske annonsemarkedet er mulighetene begge har til ekstremt målrettet markedsføring.  For mange av våre store kunder som Norwegian eller XXL må vi nå ha tusenvis av annonser live til enhver tid for å kunne fange den relevante etterspørselen. Nær sagt alle våre kunder øker investeringen hos Google og Facebook i 2016, sier Fure.

Mindre videovekst enn ventet
- Hvor sikker er prognosen?

- Vi har tallmateriale nok til å kunne fastslå at veksten blir sterk. Men vi er jo ikke i nærheten av å få offisielle tall fra disse amerikanske kjempene, derfor blir anslagene våre rundet av til nærmeste 100 millioner-tall og vi må innrømme at de inneholder noe usikkerhet for totalmarkedet. Mange små annonsører bruker nå selvbetjeningsløsningene til Google og Facebook og store internasjonale annonsører sitter i andre land og retter sine kampanjer mot Norge, sier Fure.

På tampen av 2014 skrev Kampanje at Iprospect spådde en omsetning på 1,2 milliarder for Facebook og 2,5 milliarder for Google i 2015. Nå har Christian Fure og Harald Eide-Fredriksen finregnet på anslagene for fjoråret. Fasiten, hvis man kan kalle anslagene det, viser at tallene ble lavere.

- Totalt for 2015 antar vi at Facebook så vidt rundet én milliard kroner i Norge, mens Google havnet på rundt 2,3 milliarder. Det er noe mindre enn  vi spådde ved inngangen til året. Video har bidratt mindre til omsetningsveksten for YouTube og Facebook enn vi trodde for ett år siden. Andelen videoannonser har økt, men vi hadde estimert en høyere pris enn det vi i realiteten ser. Prisen har blitt holdt ned av en sterkt vekst i bruken – YouTube og Facebook har hatt et stort varelager til glede for annonsørene, forteller Fure og Eide-Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Store reklamekjøpere: Christian Fure (nærmest) og Harald Eide-Fredriksen er betydelige reklamekjøpere i Norge.  I Norge er Dentsu Aegis Network største kjøpere av annonser hos Google og Facebook, men iProspect globalt isolert sett er største kjøpere av annonser på Google og Facebook i verden blant enkeltbyråer. Foto: Eivor Eriksen.

Les mer: - Google blir større enn TV 2

Google blir også noe rammet av skiftet fra desktop til mobil, kan prognosemakerne fortelle.

- På mobil er det plass til færre annonser og prisen per klikk er lavere, derfor vokser inntjeningen ikke så raskt som veksten i antall søk, poengterer de.

- Imponert over produktutviklingen
Til tross for det tror Fure og Eide-Fredriksen at 2016 blir et godt år for Google og Facebook i det norske reklamemarkedet.

- I et usikkert 2016 er vi trygge på at Google og Facebook vil prestere godt. Facebook er en pushkanal med gode produkter og høy daglig dekning, der brukerne selv velger om de skal interagere med annonsene. Dersom annonsen ikke engasjerer, er det enkelt å melde fra at den ikke er av interesse og særdeles enkelt å bruke tommelen til å scrolle videre nedover nyhetsfeeden Google søk er en pullkanal der de aller fleste annonsører velger å være godt dekket. Å ikke synes i Google-søk, er som kjent synonymt med være usynlig når noen leter etter produkter og tjenester. Nå må alle også komme seg på mobil – over halvparten av søk i mange bransjer foregår nå på mobil, mens dette virker det som om mange ikke har tatt inn over seg. De mister dermed konkurransekraft til fordel for konkurrenter som ligger med god tilstedeværelse også på mobil, sier Fure.

 Produktutviklingen hos gigantene er forrykende. Et av årets heteste buzz-ord blir Instant Articles, som er Facebooks nye publiseringsløsning for mediehus. Men det skjer selvsagt mye mer. 

- Vi er imponert over produktutviklingstempoet hos Google. De har lansert gode produkter med bedre segmenteringsløsninger  innen video og display. Og de kommer med spennende løsninger for effektmålinger som viser mobil sin påvirkning på handel i fysiske butikker. Facebook har også en imponerende takt i produktutviklingen og vi tror formater som Lead ads og Instant Articles i sammenheng med både performance og brand lift-studier vil bidra til deres vekst og evne til  å levere de beste annonseløsningene i markedet i dag.

 Les også: - Instant Articles kommer til å forandre internett

 I Norge er Dentsu Aegis Network største kjøpere av annonser hos Google og Facebook, men iProspect globalt isolert sett er største kjøpere av annonser på Google og Facebook i verden blant enkeltbyråer. Videre er Dentsu Aegis Network med sine mediebyråer Carat og Vizeum også blant de største reklamekjøpere innen norske mediehus.

Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge