- Deilig å kunne jobbe med noe som er i vekst i media for en gangs skyld

Rubicon kupper podkasten til Kristopher Schau.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

Denne uken startet slukkingen av FM-nettet i Norge, det har ikke gått upåaktet hen i bransjen.

- Jeg er bekymret for at dette blir en skikkelig mediepolitisk skandale, sa professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og tidligere sjef i Kanal 24, Arne Krumsvik, til Kampanje tidligere denne uken.

Les mer her: Frykter medieskandale og DAB-rabalder

Cathinka Rondan, som leder Rubicons podkast-satsing, tror slukkingen kan gi podkasten en ny vår.

- Jeg tror slukkingen av FM-nettet kan gi enda flere podkast-lyttere. NRKs radiokanaler er klar over at de vil miste noen lyttere i en digital overgang. Det er aldri gjort før, og vi er det første landet i verden som gjør det så vi vet ikke hva konsekvensene blir. Vi har hele tiden ønsket å ha gode tilbud når 2017 kommer. At podkast-markedet skal være utviklet når vi kommer dit, sier hun til Kampanje.

Hun utdyper:

- Slukkingen åpner for mange nye måter å oppdage og høre lyd på. Radio er et vanebasert medium, du har de brukerne som er så avhengig av radio at de går ut og kjøper seg radio. Når det er sagt har du også brukere som kanskje oppdager on-demand lytting på mobilen eller nett for første gang. For meg har det vært det samme prinsippet som med tv, idet du oppdager at du kan se det du vil når du vil er det vanskelig å gå tilbake til lineær tv-seing. Det blir det samme med lytting: Når du oppdager at du kan høre det du vil når du vil, så tror jeg mange vil foretrekke det.

Tror på podkast: Cathinka Rondan i Rubicon sier brukt tid på å bygge opp podkast-satsingen mot 2017 når FM-nettet slukkes.

- Det har ikke gått så fort som jeg trodde

Rondan har jobbet med Rubicons podkast-satsing i halvannet år, og sier det har tatt lenger tid enn forventet å få satsingen ordentlig i gang.

- Det har ikke gått så fort som jeg trodde, men 2017 ser bedre ut enn 2016, og det ser absolutt lønnsomt ut i år.

Nå ser ting ut til å løsne. Nylig kuppet Rubicon podkastene «Rekommandert» og «Krisemøte» fra Monster. Sistnevnte er med Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannessen, og ble i fjor sendt på TV 2 humor. I tillegg til «Rekommandert» og «Krisemøte» lager Schau i Rubicon også en tredje podkast, nemlig «Kompasset», som slippes neste torsdag. 

I «Kompasset» har Schau med seg Asbjørn Slettemark, og sammen skal de anbefale musikk, bøker og serier folk kan se på i helgen. Prosjektets 12 første episoder er fullfinansiert av Canal Digital. Schau sier til Kampanje at de har hundre prosent frie tøyler når det gjelder anbefalingene.

Rubicon leverer i år også flere programmer til NRK.

- Jeg tror kombinasjonen av salg av radioprogram til NRK eller andre aktører, samtidig som man driver produksjon av podkast med sponsing er det beste akkurat nå, det er fint å ha en fot i begge leire.

Det er gøy å jobbe med noe som er i vekst i media for en gangs skyld Kristopher Schau

- Nordmannen er helt gæren etter radioformatet

Schau sier han valgte å gå til Rubicon på grunn av deres satsing på podkast.  

- Rubicon har en god satsing på podkast og gode fasiliteter, så det føltes bra å bytte. Vi er veldig fornøyd med tiden i Monster, men det føltes som å ta det et nivå opp å bytte.

Schau holder for tiden på med produksjon av tre ulike podkast, og mener det blir enklere og enklere å leve av mediet. Selv skal han i 2017 for første gang leve av å lage musikk og podkast.

- Det blir mer og mer mulig å leve av, og det er digg. Det er gøy å jobbe med noe som er i vekst i media for en gangs skyld.

Flytter på seg: Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannessen har flyttet produksjonen av podkasten «Krisemøte» fra Monster til Rubicon. 

Tror du slukkingen av FM-nettet kan gi flere podkast-lyttere?

- Det er helt åpenbart at nordmannen er helt gæren etter radioformatet. FM-slukkingen kan sammenlignes med da Lidl prøvde å etablere seg på dagligvaremarkedet i det norske markedet, det likte ikke folk, at noe ble rokket ved. Radio er større en noensinne, så gjør de noe så klønete å legge ned FM-nettet. Selv har jeg vært uten det en stund nå på grunn av podkast, vi leverer stabilt hver uke og skal fortsette med det. Jeg er glad for at vi ikke har skuffet noen.

- Jeg vet bare at vi får flere lyttere, men jeg kan ikke se for meg at radioen som sådan kan oppleve det samme når de holder på på den måten. De kan ikke skape lyttere ihvertfall.

Monster: - Udramatisk

Monster-sjef Ingvild Daae sier det er udramatisk at de har mistet to av sine største podkast-satsinger.

- Det at de går til Rubicon er udramatisk. Prosjektet i seg selv krever mye ressurser. Programmet har tidligere gått på TV 2 Humor og blitt laget som podkast, men i år er det bare podkast. Når det ikke skal gjøres som tv-program lenger går det ikke an å gjøre det for oss, sier hun til Kampanje.

Daae sier videre at det er vanskelig å få spons på podkastene. Det har lenge vært en utfordring å få annonsørene til å satse på podkast.

Les mer her:  Svetter for podkast-pengene

- Alle som jobber på Monster kan veldig gjerne gjøre podkast her, men det er et stykke fra Norge til Sverige når det gjelder å få fullfinansiert disse prosjektene. Foreløpig er det fremdeles et overskuddsprosjekt hos oss, sier hun.

- Vi satser på podkast, men de som skal lage podkast hos oss må selv være primus motor for egen satsing. Vi kommer til å fortsette å satse på podkast, og synes det er kjempegøy, men vi er spent på om markedet for podkaster snart løsner annonsemessig.

- Tror du dere tjener like mye på podkast i år som i fjor? 

- Vi kommenterer aldri økonomi, men det jeg kan si er at vi tenker at podkast er en av mange plattformer å publisere innhold på. Jeg tror flere vil lage podkaster fremover og at annonsørene vil se verdien av det. Vi i Monster lager innhold, og vi lager det til og på alle plattformer. Flere plattformer kan også bety økte inntekter for oss.

- Deilig å kunne jobbe med noe som er i vekst i media for en gangs skyld