Blodbad i Rubicon – ansatte og ledelse får sluttpakke-tilbud

I tillegg må toppsjefen gå. - Vi er inne i en endringsprosess av Rubicon, sier svensk styreleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken fikk ledelsen og ansatte i det norske tv-produksjonsselskapet Rubicon sjokkbeskjeden; nesten samtlige ansatte og ledelsen har fått tilbud om sluttpakker fra den svenske eieren Endemol Shine og styreleder Karin Stjärne. Etter det Kampanje kjenner til, skal fristen for å takke ja til tilbudet gå ut mandag førstkommende klokken 15.

De som ikke er blitt rammet av nedskjæringene og mottatt sluttpakketilbud, er de som jobber med pågående produksjoner - samt sjefen for radioproduksjonsstudioet, totalt en håndfull personer.

I tillegg skal administrerende direktør Pål Kruke Kristiansen ha fått fyken etter at selskapet - som har stått bak suksesser som «Lilyhammer», «Masterchef» og thrilleren «Det tredje øyet» - har tapt hele 33 millioner kroner de siste to årene. Tallene for 2017 er ikke offentlige enda, men Rubicon går fortsatt med underskudd ifølge styreleder Stjärne.

Les også: Rubicon slanker staben i tøffere tv-tider

- Vi har dessverre fortsatt underskudd i 2017, men jeg må få komme tilbake til tallene når årsrapporten er offisiell, sier Stjärne.

- Hvor mange i Rubicon er det som har fått sluttpakketilbud fra Endemol Shine?

- Vi er inne i en endringsprosess av Rubicon og kan på nåværende tidspunkt ikke uttale oss om forandringer i bemanning og rundt våre produksjoner i 2018.

- Hvor mange ansatte vil dere beholde i Rubicon?

- Jeg kan desverre ikke svare på så konkrete spørsmål i dag, men vil komme tilbake med mer informasjon når vi kan fortelle mer om Rubicon - i løpet av et par uker, sier styrelederen.

- Stemmer det at Pål Kruke Kristiansen har fått beskjed om å gå?

- Pål Kruke Kristiansen og jeg har gjennom høsten hatt en  lengre dialog om Rubicon og de negative økonomiske resultatene og vi har sammen kommet frem til at han skal slutte i selskapet, sier hun.

Fått millioner - ledet tapssluk

Kampanje har forsøkt å få kontakt med Pål Kruke Kristiansen de siste dagene, men har ikke lykkes. Etter det Kampanje kjenner til, er Rubicon-sjefen i dag sykemeldt, men det vil ikke Stjärne bekrefte.

- Vi uttaler oss ikke om våre ansatte, sier hun.

Rubicon-sjefen Pål Kruke Kristiansen har de siste årene hatt svært gode betingelser og tjent over fem millioner kroner de siste to årene - samtidig med at man altså har gått med store underskudd.

- Har lønnen til Kruke Kristiansen stått i stil til prestasjonene?

- Igjen, vi uttaler oss aldri om våre ansatte.

Etter det Kampanje kjenner til skal Rubicon fremover driftes på et minimumsnivå der blant annet kun produsentene av «Mesternes mester» på NRK og «Luksusfellen» på TV3 blir værende - i tillegg til en lønnsom produksjonsvirksomhet på radio og podcast.

Kampanje har også forsøkt å få en kommentar fra organisasjonssjef Kåre Steen uten hell.

Vi ser en enorm etterspørsel etter drama og fortsetter å satse mye på drama både i Norge og i resten konsernet; Endemolshine Nordic.

Nedturen i Rubicon startet etter toppåret i 2014 da selskapet nådde en rekordomsetning på over 400 millioner kroner og der pengene rant inn etter at selskapet hadde vært med å produsere Netflix-suksessen «Lilyhammer». Men en voldsom ekspansjon og mange ansettelser har gitt selskapet en altfor tung kostnadsside med en topptung organisasjon med egne sjefer for både organisasjon, økonomi, juridisk, salg- og marked og en lang rekke eksekutive produsenter i tillegg til administrerende direktør.

- Hvorfor har dere ikke tatt grep før? Rubicon tapte jo 33 millioner kroner tilsammen i både 2015 og 2016?

- Det har skjedd løpende forandringer i Rubicon over flere år og den forandring vi nå gjør, skjer primært for å tilpasse selskapet til markedets endrede behov. Vi ser en enorm etterspørsel etter drama og fortsetter å satse mye på drama både i Norge og i resten konsernet; Endemol Shine Nordic. Endemol Shines ambisjon er å ha et sterkt norsk selskap med produksjoner i alle sjangere også i fremtiden, sier Stjärne.

Flere Rubicon-profiler har den siste tiden forlatt skutam som Gard MortensenMartin AarestrupMarius HoelChristian WithBarbara JahnAnne Kolbjørnsen og Ole Marius Araldsen.

Setter inn danske i sjefstolen

Rubicon er en del av den internasjonale tv-produksjonsgiganten Endemol Shine Nordics, som består av hele 11 produksjonsselskap - deriblant Meter i Sverige som lager «Broen».

Les også:  - Vi blir enda sterkere

Selskapet møter i Norge tøff konkurranse fra giganter som ITV og Fremantle som også har etablert seg på det norske markedet og som har oppbemannet kraftig. I tillegg har også flere tv-profiler som Thomas Numme og Harald Rønneberg startet egne tv-produksjonsselskaper som Plan B og Monday, der blant andre Thomas Giertsen, Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Else Kåss Furuseth jobber. Selskaper som dette har blitt nye konkurrenter på et allerede trangt tv-produksjonsmarked.

- Hvem skal lede Rubicon fremover og hvordan skal dere håndtere produksjonene dere har gående?

- Vi har tett dialog med våre kunder i Norge og på mandag vil det finnes det en ny ledelse på plass som skal ta hånd om den daglige driften og støtte personalet slik at vi kan fortsette å levere det som er lovet til markedet, sier Stjärne.

Det blir danske Kent Nikolajsen som fra og med mandag  førstkommende tar over den daglige driften av Rubicon -  i tillegg til jobben som sjef for danske Metronome.

- Kent Nikolajsen har jobbet i konsernet i 12 år og har i rollen som administrerende direktør i en perode på fire år har drevet vårt framgangsrike danske selskap Metronome. 

Kruke Kristiansen er ikke den første Rubicon-sjefen som har fått sparken. Kristiansen tok over jobben som sjef i Rubicon i 2013 etter at Lasse Hallberg ikke klarte å oppføre seg på en middag under tv-messen i Cannes.

Les også:  Tar over etter Hallberg

Les også: Fikk sparken etter vilt tv-nachspiel

Blodbad i Rubicon – ansatte og ledelse får sluttpakke-tilbud