Har vært med fra starten i Mediacom: - Vi måtte vise at vi dugde og begynte på null

I dag fyller mediebyrået Mediacom 25 år.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det er et drøyt halvår siden Britt Skjeppestad startet i jobben som byråleder i Mediacom. Den gangen fløy hun inn fra toppjobben i markedsavdelingen hos Norwegian og har for alvor begynt å «lande» på byråsiden, forteller hun.

- Oppstarten har vært gøy. For en som kommer fra kundesiden er det morsomt å kunne jobbe bredere. Men det er klart at du må skru om hodet, sier hun.

Hun innrømmer at hun var spent da hun startet i jobben.

- Jeg kom jo inn i en organisasjon som var preget av at den forrige lederen hadde vært syk og døde. Så det er jo trist og gjør at det dannes et vakuum. Men det er kanskje naturlig, spør hun retorisk.

I perioden før Skjeppestad var på plass i byrået gjennomførte Mediacom en større organisatorisk endring.

- All ære til Mediacom-organisasjonen som satte i gang dette uten å ha en ny leder på plass. Men det var prekært. Da jeg kom inn, følte jeg at folk her hadde gjort det lett for meg, sier hun entusiastisk.

Jeg kom jo inn i en organisasjon som var preget av at den forrige lederen hadde vært syk og døde. Britt Skjeppestad

Ville være transparente

Men historien til mediebyrået startet altså 1. februar 1994. Og i dagens Mediacom har man faktisk fremdeles én av gründerne fremdeles på lønningslisten, nemlig Cecilie Faye, som jobber som CTO, eller Chief Transformation Officer i Mediacom-eier Group M, men hun jobber også aktivt inn i Mediacoms datterselskap MediaPlus.

- Det hele startet med at Egil Storaas fikk en henvendelse fra Mediacom i København om å se på mulighetene til å starte opp i Norge. Den gangen besto mediebyråmarkedet i Norge av Carat, Reklameformidling og Media Marketing, i tillegg til en rekke mindre spesialistbyråer. Egil og jeg kjente hverandre litt fra før, og sammen prøvde vi oss frem til hva som skulle til for å lykkes, og hvilken posisjon vi skulle ta, forteller hun.

Og det var spesielt én egenskap som de ønsket at skulle stå frem når det gjaldt Mediacom Norge.

- Vi ønsket å ha som filosofi at vi skal være åpne og transparente, noe som fremdeles står seg. Men da vi startet opp, var dette noe nytt. Vi involverte kunden og jobbet med kundens reklamebyrå, noe som ikke var så vanlig.

Det første året ble et slags «test-år», der de to ledet an en liten gjeng som var samlet i lokaler nederst i Prinsens gate i Oslo – noe som den gang ikke akkurat var Oslos beste strøk.

- Vi måtte vise at vi dugde, og begynte på null. Vi hadde to små pulter i et hjørne av et digert, tomt lokale der Grey hadde sittet tidligere – og elendig mobildekning. Det var ikke spesielt morsomt å stå utenfor der og vente på sin kjære og bli hentet – det var ikke gøy. For da tok vi plassen til noen andre, så da måtte jeg gå et annet sted, sier hun lattermildt.

Gleder seg til feiring:

Britt Skjeppestad og hele gjengen i Mediacom skal feire byråets 25 års dag fredag 1. februar. Foto: Hilde Nyman

- Fikk Mediacoms tilit

Mediacom skulle ikke gjøre det enkelt for det nystartede byrået, for de måtte først «bevise» at de var levedyktige og hente inn egne kunder før de kunne nyte godt av det internasjonale nettverket. Faye husker godt hvem som var den aller første kunden.

- Den første kunden vi fikk inn, var Continental Dekk. Kunde nummer to var Oslo City, og den tredje kunden var «Ja til Eu». For ikke mange år siden kom faktisk Continental Dekk tilbake til oss, så det er jo litt artig, sier hun.

Og deretter begynte snøballen å rulle.

- Vi fikk Mediacoms tillit etter å ha levert positive resultater, forteller hun stolt i dag.

For da kom de store, internasjonale kundene som nettverket hadde på kundelisten og antall ansatte måtte opp.

- Hvordan har mediebyråbransjen endret seg på de 25 årene som har gått?

- Da vi startet opp i 1994 var jo blant annet kommersiell tv relativt nytt. TV 2 kom jo i 1992, så i 1994 hadde vi fått et litt annet tv-marked enn vi var vant til tidligere. Det er kanskje litt likt det vi ser i dag – at det stadig kommer nye kanaler, sier Faye til Kampanje.

Vi hadde to små pulter i et hjørne av et digert, tomt lokale der Grey hadde sittet tidligere – og elendig mobildekning. Cecilie Faye

- Vil tiltrekke de beste folka

Når den nokså ferske toppsjefen blir bedt om å kikke inn i spåkula på hvordan de neste 25 årene til mediebyrået vil bli, er det spesielt én suksessfaktor som er viktig, mener Skjeppestad.

- Vi må ha blikket på kunden. Hele tiden. Men vi må også være mer forretningsorienterte enn i dag. Med det mener jeg en samarbeidspartner som forstår forretningen, forbrukervaner, marketing og kommunikasjonsoppgaven – og evner å overføre det strategiske fundamentet til faktiske mediestrategier og helhetlige planer som gir forretningsverdi. Kunnskap om kanalenes egenskaper i kundereisen og hvordan optimalisere de enkeltvis og i sammenheng, tradisjonelle som digitale, er en forutsetning. Men vi er godt skodd, tror hun.

I byrået i dag jobber det 87 mennesker, og statistikken viser at de aller fleste av disse, har jobbet 1-3 år i byrået, men de har også 15 ansatte som har jobbet 15 år eller mer i byrået.

- Vi jobber jevnt og trutt med å identifisere nye forretningsområder og å ansette de rette folka. Jeg er opptatt av god miks av ansatte – kjønn, alder, kompetanse. Da får vi det beste teamet, sier hun.

Så i dag er det duket for storstilt bursdagsfest i kantina med stor kake, ballonger, fotovegg og alle tidligere ledere er invitert.

Mediacom 25 år: Disse har ledet Mediacom 1994-2019

  • 2018 -  dd           Britt Skjeppestad
  • 2016 - 2017        Ståle Gjerset
  • 2008 - 2015        Ruben Søgaard
  • 2003 – 2008       Mette Throndsen Brekke-Hansen
  • 2001 – 2003       Jan Karlsen
  • 1994 – 2001       Egil Storaas

Har vært med fra starten i Mediacom: - Vi måtte vise at vi dugde og begynte på null