30-åringene flykter fra lineær-tv – 50-åringene er umettelige

- Ser en større forflytning enn noensinne, sier analysesjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Den største endringen i tv-vaner finner vi hos nordmenn mellom 30 og 39 år. Det viser ferske tall fra Kantar Medias tv-undersøkelse. I snitt så folk i 30-årene, som har tilgang til en tradisjonell tv-skjerm, 87 minutter på lineær-tv daglig. Det utgjør en nedgang på 24 minutter sammenlignet med tilsvarende tall for 2017.

Også hos 20-29-åringene går den lineære tv-seingen kraftig tilbake - fra 78 til 60 minutter. Denne gruppen er også den første som bruker den tradisjonelle tv-skjermen mer til andre ting enn lineær-tv. 62 minutter daglig går nå til andre aktiviteter som strømme-tv og tv-spill.

Tv-sjef Glenn Engebretsen i GroupM er ikke overrasket over at det er størst bevegelse hos folk i 30-årene.

- Det handler litt om familiesituasjonen og hvor du er i livsfasen. Når du blir etablert som familieperson så havner du i de lineære tv-vanene, sier han til Kampanje.

I 2018 lanserte Kantar Media en ny tv-måling som tar utgangspunkt i hele befolkningen. Den gamle tv-målingen tok utgangspunkt i tv-befolkningen. For å gjøre tallene sammenlignbare, har GroupM derfor utelukkende sett på tv-seingen hos dem som fortsatt har tilgang til en tradisjonell tv-skjerm. 

Les mer om utviklingen i tv-markedet: TVNorge og Nyhetskanalen vokste mest i 2018 - NRK gikk mest tilbake

Nordmenns lineær-tv-seing

Så mye tid brukte nordmenn med tilgang til en tv-skjerm på lineær-tv hver dag i 2018.

Vinter-OL og fotball-VM løfter lineær-tv

Dersom man ser på de noe eldre tv-seerne, mener tv-sjefen tallene viser at utviklingen er langt ifra så dramatisk som man ofte kan få inntrykk av.

- Når vi sammenligner epler med epler, ser vi at seingen er relativt stabil i den kommersielt mest interessante målgruppen, sier Glenn Engebretsen.

Den kommersielt mest interessante målgruppen definerer han som seere mellom 30 og 59 år, og disse så i snitt 138 minutter lineær-tv hver dag i fjor, kun to minutter mindre enn i forfjor. Det er særlig nordmenn mellom 50 og 59 år som klistrer seg til tv-skjermen. Disse så faktisk 188 minutter lineær-tv hver dag i fjor – 13 minutter mer enn året før.

Det skyldes ifølge Engebretsen trolig flere store sportsbegivenheter i løpet av året, med vinter-OL og fotball-VM som to av høydepunktene.

- Hvis vi skal oppsummere tv-året 2018 og trekke ut tre ting som skilte seg ut, så var det OL i februar som ga TVNorge en fantastisk start på året og ga dem stor promokraft inn i vårsesongen, fotball-VM på NRK og TV 2, som gjorde at sommeren ble en bra periode, og «Ex on the beach» i august.

- Større forflytning enn noensinne

Kantar Media kartlegger også «annen bruk» av den tradisjonelle tv-skjermen, der både strømming og tv-spill inngår. Alle aldersgrupper øker «annen bruk» av tv-skjermen, men også her er det nordmenn i 30-årene som leder an med 67 minutter daglig – ni minutter mer enn året før. Likevel er det nordmenn i 50-årene som øker «annen bruk» mest, fra 31 til 45 minutter, på toppen av sin umettelige appetitt på lineær-tv.

Nordmenn i 20-årene er foreløpig den eneste målgruppen som bruker tv-en mer til andre ting enn lineær-tv.

- Vi kan konstatere at vi lever i en verden der både lineær-tv og strømme-tv er store aktiviteter. Når også andre målgrupper enn bare de yngste har tatt i bruk strømme-tv, så ser vi en forflytning som er større enn noensinne, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

- Heldigvis er også de store norske aktørene til stede på strømme-tv, så det handler ikke bare om Netflix og YouTube, legger han til.

Han mener det er publikum som er de store vinnerne.

- Publikum får et bøttelass av innhold å velge mellom, og så får vi se hvilket innhold som skinner mest.

Annen bruk av tv-skjermen

Så mye tid brukte nordmenn tv-skjermen til andre ting enn lineær-tv i 2018.

30-åringene flykter fra lineær-tv – 50-åringene er umettelige