Bjørge blir byråleder – tar over «det nye» reklamebyrået til IUM

- Jeg er utrolig glad i reklame og liker å skape god reklame, sier han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Administrerende direktør i IUM og den norske delen av amerikanske Interpublic Groups mediebyrånettverk Mediabrands, Børre Sunde, har signert en av landets mer profilerte markedsdirektører som ny byrålededer.

Tor Anton Bjørge blir ny sjef for Marvelous, det minste av de tre Interpublic-byråer på det norske markedet og selskapets «nye», rendyrkede reklamebyråsatsing.

- Vi er veldig glade for å få så flinke folk inn i huset. Det begynte med at jeg leste at Bjørge sluttet som sjef i SEAT. Jeg tenkte at det var en «far fetched», men så kom han i kontakt med rekrutteringsbyrået vårt også sitter vi her i dag med Bjørge som ny sjef i Marvelous, sier  Sunde. 

I tillegg til å bli ny sjef i Marvelous, går Bjørge inn i ledergruppa til Børre Sunde i IUM i Norge som eller består av Cato Drægebø (forretningsutvikling), Cathrine Jarning (HR), Aina Myhren (strategi), Marion Odvén (planning & buying), Christian Skråmm (finans), Bjørn Eirik Hervik (BPN), Thomas Svensen (Innsikt) og Erik Eskedal (tech & data).  Mediebyrået hadde i 2017 en omsetning på i overkant av 750 millioner kroner.

- Hva talte mest til fordel for Bjørge, var det hans ti år i Bates eller ti år på annonsørsiden?

- Det er todelt, og det vel det at det er en ideell kombinasjon. Erfaring fra kundesiden skal man aldri kimse av, sier Sunde.

Mediebyrå-sjefen mener Bjørge har både «lang fartstid, erfaring og kompetanse.»

- I tillegg har vi et veldig sammenfallende reklamesyn - om hvordan god kommunikasjon og reklame skal være -  så tror jeg at vi matcher utrolig godt på det personlige planet. Ikke fordi vi alltid er enige, men fordi vi trives sammen i en utviklende arbeidsprosess.

Jeg er nok mer en reklamemann enn en bilselger. Tor Anton Bjørge

Fra bil til byrå

Tor Anton Bjørge har nemlig vært innom både reklamebyråer og annonsører på sin karrierevei. Det begynte i Bates, hvor han var ti år før turen gikk videre til SAS og Møller-gruppen og nå sist som sjef for bilmerket SEAT.

- Hvorfor var ikke jobben i SEAT spennende nok til at du fortsatte?

- Jobben i seg selv var spennende, men i SEAT var vi både importør og forhandler med et veldig fokus på det daglige bilsalget og jeg er nok mer en reklamemann enn en bilselger. Marketingmessig var det en veldig spennende case som jeg gjerne skulle gjort mer med, men til slutt ble jobben mer å telle biler hver dag som en vanlig salgssjef, sier Bjørge.

Tidlig i fjor høst etter et års tid begynte bilsjefen å se seg om etter noe annet å fylle arbeidsdagen med.

- Jeg er utrolig glad i reklame og liker å skape god reklame. Jeg vurderte da å starte opp i reklamebransjen igjen etter nesten ti år på annonsørsiden, sier Bjørge.

- Hva er god reklame, ifølge Tor Anton Bjørge?

- Når jeg ser reklamen som produseres i dag, kunne jeg ønske at det ble laget bedre reklame. I følge mitt reklamesyn er for mye som ikke er tuftet på et grunnleggende kundeløfte. Mange merkevarer kan bli litt schizofrene. Historiene som fortelles er gode, men det henger ikke på grep med det iboende kundeløftet. I alle buzz-ordene virker det også som om man ofte glemmer den gode gamle formelen at innhold ganger spredning er lik effekt, sier Bjørge.

Matcher på brygga:

- Vi matcher utrolig godt på det personlige planet. Ikke fordi vi alltid er enige, men fordi vi trives sammen i en utviklende arbeidsprosess, sier Børre Sunde om sin ny byråleder, Tor Anton Bjørge. Her utenefor kontoret på Aker Brygge. Foto. Eivor Eriksen.

- Skal være et fullservicebyrå

- Det trigger meg at det er muligheter til å sette Marvelous på kartet og få vekst. Etter samtaler med Børre Sunde, tenkte jeg at dette var et bra hus å komme til. Jeg hadde fem år i markedsavdelingen til Norges største bilmerke i Volkswagen, nå ville jeg angripe nedenfra, sier han.

- Måtte du gå mange runder med deg før du fant ut at du skulle gå til et reklamebyrå?

Jeg tenkte at skulle jeg gå til et byrå, ville jeg være byråleder. Jeg pratet med flere byråer, men så ingen grunn til ikke å si ja til Marvelous. Den tikket av på de fleste boksene, sier han. 

- Hva er ambisjonen din?

- Jeg tenker at Marvelous skal være et fullservicebyrå, Vi skal fortsatt skal være et supplement til de største annonsørene, men posisjonerer oss for å være et komplett alternativ for de mellomstore og mindre annonsørene. Målet er at vi skal stå på egne bein og ha våre egne kunder, sier Bjørge.

Reklamedebatten som raser på Kampanje i disse dager der salgsdirektøren til E24 og markedsdirektøren i PWC, Kjell Martin Nerstad og Henrik Haakestad Lervold, mener «reklamebyråene bør bli mindre selvopptatt» og «bruke mer tid på å forstå kundene sine» har han selvfølgelig fått med seg.

- Er reklamebyråene for opptatt av priser?

- Reklamepriser trigger kreatører til å være både innovative og jobbe frem gode ideer. Jeg  vet av egenerfaring at jeg blir inspirert av andre vinnerarbeider – også som annonsør. Men det er for mange priser. Punktum. Jeg tenker at begge har litt rett, sier han.

Les også:

Jeg vil vel hevde at reklamebyråene har vist relativt liten respekt for det arbeidet som gjøres i mediebyråene. Børre Sunde

Ønsker sammenslåinger velkommen

Marvelous er fortsatt et relativt ungt byrå etter å ha blitt etablert i 2012 da en av IUMs største kunder ønsket å legge driftingen av community-satsingen til byrået. Etter hvert utviklet Marvelous seg til å bli et kreativt produksjonsmiljø.

- Vi så at det lå et betydelig potensial på hele sosiale medier-delen både hva gjelder kjøp, plassering og optimalisering, men også utvikling av innhold. Etter det har det ene tatt det andre og ambisjonen er i dag at Marvelous skal være et mer rendyrket reklamebyrå, men vi er nok ikke og kommer aldri til å være et 90-sekundersbyrå i den grad de finnes lenger, sier Børre Sunde.

Totalt jobber det i dag åtte mennesker i Marvelous etter at IUM flytter store deler av sosiale medier-avdelingen til performance enheten Reprise.

- Vi kraftsamler reklamebyråsatsingen i Marvelous. Det er også på linje med hva vi gjør eller i Norden. Marvelous er et nordisk byrå, sier han.

I løpet av 2018 har det skjedd mye i den norske kommunikasjonsindustrien gjennom både oppkjøp, allianser og sammenslåinger. En av fellesnevnerne er at reklamebyråene og mediebyråene nærmer seg hverandre gjennom både Trys samarbeid med Group M og WPP og sammenslåingen av Publicis-byråene Kitchen og Starcom.

- Henger den nye satsingen på Marvelous sammen med utviklingen i kommunikasjonsindustrien i dag?

- Det er interessant og en positiv utvikling tenker jeg, men historisk sett så etablerte vi Marvelous den gang McCann fortsatt var en del av IPG. Vi så at det var et betydelig potensiale i å gjøre kreative jobber som reklamebyråene ikke hadde forutsetninger eller ønsket å gjøre. Vi fant rett og slett et rom, men vi ønsket aldri å gå de store byråene i næringen, sier Sunde.

Han sier han opplever det «tradisjonelt har vært en stengt dør mellom reklamebyråene og mediebyråene» og at tonen ikke alltid har vært den beste.

- Jeg vil vel hevde at reklamebyråene har vist relativt liten respekt for det arbeidet som gjøres i mediebyråene. Sånn sett er det ganske interessant at en del sentrale reklameaktører får øynene opp og går ut og sier «oj, deg gjøres mye bra arbeid i mediebyråene». Det ønsker vi velkomment, sier han.

Sunde sier Marvelous skal være et tilleggsprodukt av kunder på huset, men også bygge opp en egen kundeportefølje.

Marvelous har hatt to tidligere ledere i Henrik Alfheim og Kim Thorvaldsen, som begge har sluttet i byrået. Nå blir det opp til Tor Anton Bjørge å ta Marvelous til nye høyder.

Bjørge blir byråleder – tar over «det nye» reklamebyrået til IUM