Nå er bransjens mest populære ledere kvinner: - Men vi har et stort problem

Store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i medie- og kommunikasjonsbransjen, viser ny rapport.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere i dag kunne Kampanje omtale Schibsted som den mest populære arbeidsplassen og Kristin Skogen Lund som en av bransjen mest populære ledere. Men det er ikke bare Schibsted som utmerker seg. En av de store «vinnerne» i år er DNB som kommer som en kule inn på Topp 5-listen i begge kategorier. DNB markerer seg nå for første gang som en av bransjens mest populære arbeidsplasser og markeds- og merkevaredirektør Aina Lemoen Lunde kommer for første gang inn på listen over de mest populære lederne.

- Det er kjempehyggelig at bransjen gir oss denne anerkjennelsen, så på vegne av hele markedsavdelingen i DNB må vi si tusen takk, sier Lemoen Lunde.

Hun er på Vika Kino i forbindelse med at rekrutteringsselskapet Teft presenterer funnene fra sin store «Bransjerapporten». Rapporten har som mål å fange opp de viktigste trendene innenfor medier, kommunikasjon og markedsføring. Der kommer det også frem at DNB er den merkevaren som løftes frem som den «annonsøren som har utmerket seg mest positivt i det siste». Totalt har nesten 1.500 respondenter svart på undersøkelsen.

- Vi har jobbet mye med meningsbærende markedsføring der vi hele tiden jobber veldig hardt med å kombinere samfunnsansvar og kommersielle interesser og jeg håper jo det er noe vi ser uttelling av nå, sier Lemoen Lunde.

Her kan du se en video der KampanjeTV snakker med Maria Aas-Eng og Aina Lemoen Lunde på Vika Kino etter fremleggelsen av den store Bransjerapporten. 

- Setter noen forventninger til meg som leder

Det siste året har DNB markert seg spesielt som avsender av kampanjen «Hun investerer» der målet var å få flere kvinner til å investere og spare i fond.

– Med denne kampanjen har vi endret noe som har stått stille i et par hundre år, nemlig dette med hvordan kvinner sparer, investerer og forvalter sin egen økonomi. Kun tre uker etter lanseringen passerte aksen med kvinnelige fondssparere for første gang aksen med mannlige fondssparere. Som markedsfører er det utrolig gøy å se at markedsføring kan ha en sånn effekt, sier Lemoen Lunde i et intervju i «Bransjerapporten».

Om sin egen og nye status som populær sjef sier hun:

- Det var også en veldig hyggelig anerkjennelse å få, og jeg må si det er et velveldig hyggelig selskap jeg er i her. Jeg sette velig stor pris på det, men dette setter også noen forventninger til meg som leder som jeg nå må tilbake til Bjørvika å levere på, sier Lemoen Lunde.

Rekrutteringsselskapet Teft rangerer de mest populære lederen i medie- og kommunikasjonsbransjenKvinnedominans påt toppliste

Plassering Navn Arbeidssted
1. (1) Maria Aas-Eng Red Dentsu X
2. (-) Kristin Skogen Lund Schibsted
3. (4) Kjetil Try Try-huset
4. (2) Paal Fure Dentsu Aegis
5. (-) Aina Lemoen Lunde DNB

Trippelvinner på vei ut

På toppen av årets liste over de mest populære lederne er det imidlertid en gammel kjenning og det er avtroppende leder av mediebyrået Red Dentsu X. Tidligere denne måneden kunne Kampanje fortelle at Maria Aas-Eng hadde bestemt seg for å slutte som leder av mediebyrågruppen som nylig ble kjøpt opp av Dentsu Aegis.

- Det kjennes veldig bra. Jeg er utrolig glad. Veldig ydmyk og veldig stolt, sier Maria Aas-Eng til Kampanje.

- Hva tror du det er som gjør at du havner på toppen av listen tre år på rad?

- Det er alltid litt vanskelig å svare på det, men jeg tror kanskje jeg er en tydelig leder som er opptatt av å skape gode arbeidsmiljøer, som er ærlig og direkte og litt omtenksom, sier Aas-Eng.

- Det er vel dette som heter å gi seg på topp?

- Ha, ha, ja det kan du kanskje si. Men det å være en god leder er viktig for meg og det er noe jeg er veldig opptatt av. Jeg jobber med lederskap som fag, sier hun.

Store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

Dermed markerer de kvinnelige lederne seg kraftig på årets topp fem-liste over de mest populære sjefene. For med Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund også inne på lista, er tre av fem kvinner. De to øvrige er Kjetil Try fra Try-huset og Paal Fure i fra nettopp Dentsu. I fjor på samme tid var det kun én kvinne på denne listen.

- Det siste året har det vært mye fokus på at det er færre kvinner i ledelse, og at det finnes systematiske lønnsforskjeller i samfunnet vårt. Dette gjelder dessverre også vår bransje, sier rådgiver og partner i Teft og den som står bak «Bransjerapporten», Ole A. Janzo.

Men selv om det er flere populære, kvinnelige ledere ved inngangen på 2020 enn tidligere år, er det også noen utfordringer som Bransjerapporten bringer til torgs. Uavhengig av alder og stilling måler Bransjerapporten en større forskjell i hva kvinner og menn tjener. Forskjellene varierer fra alt fra 8,6 til 35,5 prosent høyere lønn for menn for alle kategoriene i undersøkelsen, og verst står det til i reklame- og mediebyråene.

I mediebyråene måles det en gjennomsnittlig lønnsforskjell på 23,4 prosent, mens den gjennomsnittlige lønnsforskjellen i reklamebyråene mellom kvinnelige og mannlige respondenter er på 35 prosent.

- Her må vi som bransje bare erkjenne at vi har et stort problem. Vi må ta tak i dette. Jeg er veldig glad for at denne listen, selv om jeg er på toppen og det veldig kult, så er jeg veldig, veldig glad for at vi er tre kvinner av fem på toppen. Det er en god utvikling, men rapporten viser at her det mye jobb å gjøre og det skal vi som kvinnelige ledere gjøre, men også alle andre i bransjen, sier trippelvinner Maria Aas-Eng.

På annonsørsiden er det ikke fullt så ille, kommer det frem i «Bransjerapporten», selv om det også her er forskjeller. Den gjennomsnittlige skjevheten hos annonsørene er på 15,4 prosent.

- Jeg tror det er veldig mange årsaker til at vi har lønnsforskjeller. Jeg tror veldig lite til ingenting handler om bevisst diskriminering. Dette handler om strukturene i de ulike selskapene, og at man ansetter i helt bestemte type yrkeskategorier som ligger på ulikt lønnsnivå der man tradisjonelt har hatt flere kvinner i eller flere menn i, sier Lemoen Lunde i «Bransjerapporten».

Hun sier man i DNB de siste årene har «jobber stort med likestilling på mange akser»

- Vi har lenge hatt likelønns­potter for å jevne ut systematiske forskjeller, uansett om det er til fordel for kvinner eller menn. Til alle lederstillinger skal vi alltid innstille beste kvinnelige kandidat og beste mannlige kandidat så vi vet at vi ser i hele kandidatbasen før vi ansetter noen. Likestilling og mangfold generelt står høyt på agendaen internt i DNB. Vi jobber med likelønn kontinuerlig, også i markedsavdelingen, sier Lemoen Lunde.

Nå er bransjens mest populære ledere kvinner: - Men vi har et stort problem