Maria Aas-Eng om fremtiden: - Ferdig med mediebyråbransjen for nå

Konkurranseklausul setter en stopper for en snarlig retrett til den norske mediebyråbransjen for Red-sjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag informerte Maria Aas-Eng sine ansatte om at hun vil gå av som administrerende direktør i Red Dentsu X. Hun ble ansatt som daglig leder i det som da het Red Media Consulting i 2015, og har ledet byrået gjennom det som stort sett har vært en fem år lang opptur preget av positive nyheter og vekst, med salget av Red-gruppen til Dentsu Aegis i 2018 som en stor milepæl.

Men selv om Maria Aas-Eng nå skal ut på jobbmarkedet, kan konkurrerende mediebyråer se langt etter en signering av den prisvinnende mediebyrålederen.

- De siste ti årene har jeg jobbet med å bygge og skape vekst i mediebyråer, først i PHD, som minner litt om reisen vi har hatt i Red, så jeg tenker at jeg er ferdig med mediebyråbransjen for nå. Og så får vi se hva det blir. Jeg er på jakt etter neste utfordring, sier hun til Kampanje.

- Når man er så attraktiv et arbeidsmarked som Maria etter alle solemerker er, da er det nesten bedre å kommunisere at man er «open for business» , for å se hva som presenterer seg. Det er ikke alle som kan gjøre det, men Maria kan gjøre det, legger administrerende direktør i Dentsu Aegis Network, Paal Fure til.

- Har Maria Aas-Eng også karantene fra å jobbe i konkurrerende mediebyråer?

- Ja, det er noen reguleringer om hva hun absolutt ikke kan gjøre det. Men man slutter ikke her for å gå til en tilsvarende virksomhet, hele motivasjonen hennes er å gjøre noe helt annet. Så ja, det er visse restriksjoner for hva hun kan gjøre av tilsvarende byråvirksomhet. Det er helt vanlig, sier Fure.

- Vi har hatt en veldig åpen og ærlig dialog på dette, sier Aas-Eng.

Les mer: Maria Aas-Eng slutter i Red Dentsu X – etterfølgeren er allerede klar

- Tror ikke vi skal bli kollegaer helt ennå

Ettersom hun skal lede Red Dentsu X frem til påske og være med videre i en overgangsperiode frem til sommeren, har hun ikke hastverk med å lande en ny jobb.

- Jeg har tenkt til å bruke god tid på å finne ut av hva jeg skal gjøre videre. Jobben min er utrolig viktig for meg, og jeg jobber mye. Det er både jobb og hobby. Jeg liker å jobbe og jeg er glad i å være leder og forsøker alltid å være en god leder.

- Kommer du til å ta deg tid til litt ekstra ferie før du skal i ny jobb?

 - Nei, ikke mer enn sommerferien. Jeg skal jobbe her et halvt år til og så regner jeg med at jeg er i ny jobb etter sommerferien, sier hun bestemt.

Foruten jobben i Red Dentsu X, eier Maria Aas-Eng investeringsselskapet Art Vandelay Industries sammen med sin ektemann Even Aas-Eng. De møttes da de begge jobbet for Ebookers i New Delhi i 2003. I fjor kjøpte de et feriehus på Jamaica som de leier ut, og de driver også medlemsklubben Journeys for de som har lyst til å gjøre litt ekstra ut av feriene sine.

- Blir det aktuelt å jobbe enda mer med Even Aas-Eng?

- Vi er jo partnere, både på en del prosjekter og ikke minst som ektefeller, men jeg tror ikke nødvendigvis vi skal bli kollegaer helt ennå. Én dag, kanskje. Jeg er jo imponert over mannen min og hva han har fått til. Det er en fantastisk gjeng som sitter nede i Torggata, sier Aas-Eng med henvisning til Venture Factory.

Den avtroppende Red-sjefen ser nemlig ikke først og fremst etter nye gründerprosjekter.

- Nå er jeg på jakt etter mitt neste prosjekt, og i utgangspunktet tenker jeg kanskje å gjøre det jeg har gjort hittil, nemlig å gå inn i et eksisterende selskap, og skape vekst og gode arbeidsmiljøer. Det kan godt hende jeg gjør noe helt eget, men det har jeg ikke bestemt meg for ennå.

- Har hatt mange anledninger til å feire

Maria Aas-Eng har gjort seg svært bemerket som mediebyråsjef. I 2018 ble hun kåret til bransjens mest populære leder i Mediabemannings Bransjerapport. Hun har også tatt Red Media til topps i mediebyråkategorien i Byråprofil hele tre ganger, før de i fjor måtte se seg slått av Dentsu Aegis-byrået Carat.

Hun har også tjent gode penger underveis. Maria Aas-Eng eide rundt 13 prosent av aksjene i Red-gruppen da Dentsu Aegis kjøpte byrånettverket i 2018. Overskuddet før skatt i investeringsselskapet til Aas-Eng endte på det samme antall millioner kroner - 13 - opp fra rundt 5,6 millioner kroner i 2017.

Verken kjøpesummen eller detaljene i kontraktene med Dentsu Aegis er temaer Maria Aas-Eng har lyst til å kommentere på.

Les mer: Priser Red-gruppen til 200 millioner – partnerne fikk utbetalt rundt 100 millioner i kontanter

- Hva har vært det beste minnet ditt i Red?

- Det har vært veldig mange minner og mange anledninger til å feire. At vi har vunnet Byråprofil tre ganger er utrolig stort og noe jeg mener kollegaene mine fortjener, men jeg tror kanskje det beste minnet er da vi vant Norsk Tipping som kunde. Det var en gamechanger for oss, og det gjorde vi cirka et halvt år etter at jeg hadde startet. At vi i høst klarte å forsvare Norsk Tipping igjen, har vært stort for meg og kollegaene mine. Der er det ikke bare noen få som bidrar, det er veldig mange.

- Er du litt bekymret for hvordan det skal gå med Red uten deg ved roret?

- Jeg er mest bekymret for hvordan det skal gå med meg når jeg går ut av lokalet, ler Aas-Eng.

- Nei, helt ærlig så er Red Dentsu X en veldig solid bedrift med mange dyktige kollegaer. Ikke bare ledere, men det er fremfor alt den gjengen som gjør jobben hver eneste dag og skaper resultater for selskapet, og viktigst av alt, for kundene våre. Jeg er trygg på at Red kommer til å vokse i tiden fremover og levere gode resultater i tiden som kommer.

Maria Aas-Eng om fremtiden: - Ferdig med mediebyråbransjen for nå