Paulseth om mediesjefens Facebook-exit: - Erfaringen er at de kommer tilbake

- Det har gått for fort enkelte ganger, og det har vi tatt tak i, sier den norske Facebook-sjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Facebook ruller i dag ut et nytt verktøy som gir brukerne innsikt i hva slags informasjon og aktivitet andre nettsteder og apper deler med Facebook. Hvis de vil, kan man velge å stenge ute enkelte eller alle aktører fra å dele framtidig aktivitet med Facebook.

Overfor Kampanje forteller Facebooks norgessjef Rune Paulseth at verktøyet er et signal om at de tar datasikkerhet og personvern på alvor.

- Det er det viktigste vi kan fokusere på fremover. Vi har vært åpne om hva vi gjør og hvorfor, og nå kan man få et sammendrag om hva slags informasjon vi henter fra ulike apper og nettsteder. Det er ikke alltid like enkelt å huske hvor du har brukt login, piksler eler den type ting. Du kan også frakoble eller kontrollere informasjonen, sier han til Kampanje.

Les mer: Nå vil Facebook avsløre hvilke apper og nettsider som deler informasjon om deg

- Proaktivt og transparent

- Mange har hatt Facebook siden 2007, hvorfor gir dere dem denne muligheten først nå?

- Å kontrollere egen data har blitt mer og mer viktig i samfunnet generelt og det snakkes mye om bruken data. Det er helt naturlig at dette kommer nå som vi har teknologi og innsikt til å utvikle slike løsninger. Det krever ganske mye ombygging av systemer for å få til. Det har alltid vært mulig å finne ut av hvilken innsikt vi samler inn på plattformen vår, men nå kan man også se hvilken innsikt som samles inn utenfor. Dette er en proaktiv og transparent løsning.

Paulseth tror også dette er et verktøy som annonsørene ønsker velkommen.

- De er fullt informerte om dette. Vi har forhørt oss med et bredt utvalg av bransjefolk, personvernsspesialister, bransjeorganisasjoner og store annonsører, og de er enige om at dette er veien å gå for å få tilliten tilbake.

Tjenesten er tilgjengelig under «Din Facebook-informasjon» i Facebook-appens innstillinger. Her kan man kan også velge å hviske ut historikken sin og starte med blanke ark, eller stenge ute enkelte eller alle aktører fra å dele framtidig aktivitet med Facebook.

Avviser krav om ny forretningsmodell

Dersom man kun ønsker å dele informasjon med et fåtall apper eller nettsteder, må man gå inn og velge bort alle de man ikke vil dele med. Det kan utgjøre en liten jobb, ettersom antall apper og nettsteder som samarbeider med Facebook raskt kan utgjøre flere hundre for en enkelt bruker.

- Ja, helt riktig. Dette er en opt-ut-funksjon, sier Paulseth.

- Hadde det ikke vært lettere for forbrukerne om det var en opt-inn-funksjon?

- Jeg skal ikke spekulere rundt hva som er lettere for brukerne. Deling av data er grunnleggende for vår annonsemodell, så derfor har vi valgt en opt-ut-modell.

Da Forbrukerrådet la frem rapporten «Out of Control» forrige uke, der de ser på hvordan ulike selskaper samler inn store mengder informasjon som brukes i målretting av reklame og andre budskap, gikk de hardt ut mot nettopp denne modellen.

- Dagens løsning for reklame tåler ikke dagens lys og må opphøre. Samtidig finnes det andre måter å vise reklame på nett som ikke bygger på misbruk av personopplysninger. For eksempel er såkalt «kontekstuell reklame», hvor du får opp annonser basert på det du leser om, en alternativ modell, sa forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Hun får ikke gehør hos den norske Facebook-sjefen.

- Facebook baserer seg på en modell som har eksistert i et titalls år, og bransjen har en tendens til å utvikle seg selv. Men jeg er enig i at vi må en modell som er bærekraftig og som tar personvern på alvor. Her føler vi at vi har en god modell som fungerer. Vi øker i antall annonsører og ser at kampanjene vi kjører gir gode resultater, og får tilbakemeldinger fra brukerne om at de får relevante annonser.

- Samtidig har Facebooks score i Kantars omdømmemåling falt fra 68 poeng i 2014 til 11 poeng i 2019. Hva slags tilbakemelding er det?

- Vi ser at en del av de tingene som har skjedd i de senere årene er ting vi har lyst til å gjøre noe med. Det har gått for fort enkelte ganger, og det har vi tatt tak i. Vi begynte for et år siden med arrangementet på Youngstorget og har blitt et annet selskap når det kommer til åpenhet. Likevel har vi en lang vei å gå. Ikke mange har gjort dette før oss. Når man utfordrer og tester ut nye konsepter, vil det være 50 prosent som synes det er bra, og 50 prosent som ikke synes det er bra. Vi tar det på høyeste alvor.

Vil ikke mer:

Denne uken varslet TU-sjef Jan Moberg at han vil koble fra hele Facebook-kontoen sin. Det er et signal den norske Facebook-sjefen tar med seg.

- Et signal som er verdt å få med seg

For noen er begeret allerede fullt. Som Kampanje omtalte tidligere i dag, varsler administrerende direktør og ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad Media, Jan Moberg, at han vil stenge sin private Facebook-profil.

Det begrunner han blant annet med «uoversiktlige og hemmelige algoritmer, samt (jevnlig) misbruk av data».

«Hovedkonklusjonen er at Facebook, Zuckerberg & Co nå synes å få (mye) mer ut av brukerne enn hva brukerne får tilbake», skriver han.

- Moberg er en anerkjent og viktig figur i norsk medie- og tech-bransje. Det er klart at det er et signal som er verdt å få med seg. Dette er en personlig vurdering han gjør, og så vidt jeg forstår skyldes det ikke én sak. Erfaringen er at de kommer tilbake igjen, svarer Paulseth.

Les mer: Derfor sletter TU-sjefen Facebook-kontoen sin

Facebook-sjefen møter påstanden om at Facebook ikke bidrar med verdiskapning for andre enn seg selv med en rapport fra Copenhagen Economics som viser at Facebook har skapt verdier tilsvarende 3,1 millioner arbeidsplasser i Europa, Midt-Østen og Afrika.

- Det er mange som rett og slett ikke hadde startet selskapene sine om det ikke hadde vært for oss. Vi har gode argumenter for at det vi gjør ikke bare bringer verdi til folk, men til bedrifter.  

Han avviser også at de opererer med «hemmelige algoritmer».

- De kan være uforståelige for hver og én, men jeg opplever at de er ganske transparente. En algoritmisk tilnærming har ikke et fasitsvar, den er tilpasset alle de 2,4 milliarder brukerne som er på Facebook.

- Tror du dette verktøyet er nok til å gjenreise tilliten til Facebook?

- Vi er ikke på noen måte ferdige nå. Dette er en av flere ting vi går inn og gjør, og vi kommer til å gjøre justeringer. Vi er en ekstremt brukersentrert plattform. All utvikling som skjer, skjer på bakgrunn av feedback og data.

Paulseth om mediesjefens Facebook-exit: - Erfaringen er at de kommer tilbake