Står inne for Behn-forside: - Har ikke noe problem med at Eva Sannum reiser kritikk mot oss

Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen mener mer åpenhet rundt selvmord er til det bedre.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere denne uken kunne Kampanje omtale regnskapstallene til Se og Hør og Aller Media og et opplag som slår utviklingen i totalmarkedet. Historisk så nyter bladet godt av kjendiser som blir sammen og gifter seg eller som går fra hverandre. I så måte er kongelige brudd og bryllup godt stoff.

- Vi heier på kjærlighetene og er glad i bryllup, men brudd er ikke å forakte det heller. Vi skriver om hele livssyklusen fra fødsel til død, sier Se og Hørs sjefredaktør Ulf André Andersen til Kampanje.

Av og til oppstår det også svært krevende, presseetiske saker som da nyheten om Ari Behns bortgang slo ned i norske avisredaksjoner 1. juledag.

- Det var en tragisk nyhet og Ari Behn har alltid vært i spaltene våre og vi føler en nær tilknytning til ham. Det er klart det var kjempetrist, og det var mange hensyn å ta. Vi kom heller ikke ut før mange dager senere med vår papirutgave og da ble det viktig å være god digitalt, sier Andersen.

Visstnok var det VG, NRK og TV 2 som fikk pressemeldingen knyttet til Ari Behn sin bortgang og dødsårsak først, men bare minutter senere var hele Medie-Norge på saken om forfatteren som hadde tatt sitt eget liv. Alle mediene valgte å omtale det som et selvmord, noe som står i sterk kontrast til det tabubelagte temaet selvmord og selvmordsforsøk var i mediene frem til 2006 da nye presseetiske retningslinjer ble innført. 

Ulf André Andersen har lang fartstid som journalist både som krimreporter i Dagbladet og senere på redaktørnivå i Se og Hør. Han har jobbet mye med selvmord i sin tidligere pressekarriere.

- Jeg syne det er bra at det er mer åpenhet rundt dette og tror ikke noen tar skade av det. Før skrev vi aldri om selvmord i pressen og det var ikke noe bra det heller. At folk får lov å snakke om det og at det er åpenhet, er viktig, sier han.

Først med «gripende» foreldreintervju

Selv om Se og Hør ikke var først med å omtale dødsfallet, var bladet først ute med et «gripende intervju» med foreldrene til Ari Behn, med tittelen «Var hos Ari da han avsluttet livet». 

I intervjuet forteller faren Olav Bjørshol blant annet at Behn ikke var alene da selvmordet fant sted 25. desember og at han var «svært takknemlig» for at han fikk være hos sønnen sin.  Det fikk enkelte til å reagere.

- Hva slags reaksjoner fikk dere på det oppslaget og den forsiden?

- Det var noen klager, men mesteparten var kjempepositivt og vi fikk støtte av Redaktørforeningen som mente vi hadde løst det på en bra måte. Men det vil alltid være avveininger og en forside kan du alltid tolke i en eller annen retning. Men forsiden er ett utdrag og du kan aldri lage en forside som er 100 prosent, men vi står inne for det vi gjorde og akkurat den forsiden, sier Andersen. 

Intervjuet med foreldrene til Ari Behn ble ifølge Andersen gjort på Theatercafeen kort tid etter sønnens bortgang og begravelsen som fant sted 3. januar, noe som også kommer frem i selve saken til Se og Hør.  Under to uker etter begravelsen kommer bladet ut med sitt og intervjuer dermed foreldrene på et enda tidligere stadium. Se og Hør-redaktøren sier redaksjonen tok seg god tid med å jobbe med saken og stod over en utgave før de publiserte.

- Vi jobbet med saken en uke og visste at dersom det intervjuet kom på trykk tidligere, hadde vi fått kritikk for at dette var mennesker som ikke var i balanse. Det hadde vi selvsagt tatt høyde for. Vi hadde vurdert alle aspekter ved dette og det skjedde i samråd med foreldrene som også hadde holdt en tale i kirken, sier han.

Reagerte sterkt:

En som reagerte sterkt på forsiden til Se og Hør der ukebladet slo opp sitt intervju med foreldrene kort tid etter sønnens bortgang, var kommunikasjonsrådgiver Eva Sannum.

- Komplett lavmål fra Se og Hør

En av de som reagerte aller mest på oppslaget var Eva Sannum.

- Jeg blir så opprørt. Dette fremstår for meg som det komplette lavmål fra Se og Hør.
Knapt tre uker etter tragedien til Ari Behn kliner de opp hans foreldre på forsiden og lokker med et eksklusivt intervju, slik bare de kan. Ikke bare gir tittelen, fremstilt som et sitat, inntrykk av at vi her skal få fullt innblikk i sønnens død. Den presenterer også mye annet «snacks» fra et perfekt regissert familiedrama, skrev Sannum på Facebook.

Du kan lese hele innlegget her

Sannum er en profilert person både foran og bak kamera. Hun har sittet i PFU som representant for allmennheten og hadde lenge også et problematisk forhold til Se og Hør fra tiden da den tidligere modellen var sammen med kronprins Felipe av Spania.

- Vi har ikke noe problem med at Eva Sannum reiser kritikk mot oss. Det synes vi bare er positivt og får oss til å tenke over det vi gjør og at vi har et bevisst forhold til det vi gjør, sier Andersen.

- Mediene må gjøre sine vurderinger

En som også har vært kritisk til mediedekningen av selvmordet til Ari Behn, er kjendismanager Erland Bakke som i et innlegg på Vårt Land stilte spørsmål om norske redaksjoner i løpet av noen minutter fra pressemeldingen kom, til saken lå på topp i alle medier, tok seg god nok tid til å gjøre sine vurderinger. «Få timer etter dødsfallet ser det ut til at redaktørene og journalistene konkluderer med at barna, barnas mor, Aris foreldre og søsken ikke var i sjokk og ikke hadde sviktende dømmekraft», oppsummerer Bakke.

- Her må familien gjøre sin vurdering også må mediene gjøre sine vurderinger. Men jeg mener det var riktig å gå ut med dette, sier Andersen.

Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener også å vite at Se og Hør skal ha gitt foreldrene en form for godtgjørelse for å stille opp i bladet og at bladet skulle dekket minnestunden for vennene på Theatercafeen etter begravelsen av Ari Behn i Oslo Domkirke. 

Se og Hør skal også ha vært til stede inne på Theatercafeen i forbindelse med markeringen.

På spørsmål om det forelå en for avtale eller godtgjørelse mellom Se og Hør og foreldrene til Ari Behn svarer Se og Hør-redaktøren.

- Vi kommenterer aldri sånt. Det har vi en regel på og det er ett viktig prinsipp for Se og Hør, sier Ulf André Andersen. 

Heller ikke familiens talsperson Geir Håkonsund, som bistod familien med all mediekontakt i forbindelse med Ari Behns bortgang, vil bekrefte eller avkrefte disse opplysningene, men sier familien har vært rådgitt hele veien.

- Men vi kommenterer ikke på slike spekulasjoner som dette, sier Håkonsund til Kampanje.

Står inne for Behn-forside: - Har ikke noe problem med at Eva Sannum reiser kritikk mot oss