Sæbø får ros for jobben i «kriserammede» Morgenbladet: - Passer inn i avisas profil

- Vi har flere gode søkere, sier styreleder i Morgenbladet Amund Djuve om den faste stillingen som redaktør i avisen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Sun Heidi Sæbø får skryt for jobben hun har gjort som midlertidig sjefredaktør, men vil ikke røpe om hun har søkt på den faste stillingen som ansvarlig og administrerende redaktør i Morgenbladet. I mellomtiden sier flere av Morgenbladets journalister til Kampanje at stemningen internt nå har snudd.

- Her jobber vi så mye vi kan mens vi venter på hvem som skal bli ny redaktør. Vi er fornøyde med Sun Heidi som konstituert, og har endelig arbeidsro til å lage best mulig journalistikk, sier klubbleder i Morgenbladet Jo T. Gaare til Kampanje. 

Gaare vil ikke kommentere ansettelsen av en fast redaktør – som vil skje i løpet av de neste ukene – men sier at «arbeidsmiljøet er normalt bra igjen» i Morgenbladet. 

Friskmeldingen, som flere av de ansatte bekrefter, kommer etter en høst der den kriserammede avisen var preget av et høyt konfliktnivå mellom de ansatte i redaksjonen, skribentene og NHST-ledelsen. Åtte ansatte tok sluttpakke, skribenter holdt tilbake bidrag, og ifølge Journalisten ble flere sykmeldt på grunn av det dårlige arbeidsmiljøet.

Konflikten skal ha roet seg da Anna B. Jenssen trakk seg som redaktør, og Sun Heidi Sæbø ble konstituert som redaktør.

Også Morgenbladet-journalist Håkon Gundersen mener arbeidsmiljøet har bedret seg etter at Sun Heidi Sæbø tok over som redaktør. 

- Vi lider selvsagt kvalitetsmessig av at vi er åtte færre, men stemningen er kjempegod, selv om flere av de vi mistet var unge og hadde også den digitale kompetansen som konsernet etterspør, sier han. 

Les også:  Var positive til et nytt Morgenbladet under nytt navn

- En redaktør med godt humør

- Hva har endret seg siden i høst?

- Et enkelt svar er at det siste året med forrige redaktøren manglet humør på toppen, og nå har vi fått en med godt humør og energi igjen. Det er en underkjent egenskap hos en redaktør, sier Gundersen. 

- Flere ansatte gir utrykk for at Sun Heidi Sæbø har vært svært godt likt som midlertidig redaktør, stemmer dette? 

- Det skriver jeg under på, fullt og helt. Jeg har ikke hørt noen mene noe annet.

Mangeårig journalist i Morgenbladet Sten Inge Jørgensen bekrefter også til Kampanje at arbeidsmiljøet i Morgenbladet nå er langt bedre enn i høst.

- Det er langt bedre stemning her nå, og folk synes Sun Heidi Sæbø er dyktig, sier han. 

Jørgensen ønsker ikke å kommentere rundt ansettelsen av fast redaktør, eller si noe om hvem han eller noen andre i redaksjonen ønsker som fast redaktør. 

- Hvorfor har Sun Heidi vært så godt likt som midlertidig redaktør?

- På grunn av det hun kan som avismaker. Hun er kompetent innenfor journalistikk og hun passer inn i Morgenbladets profil, selv om hun kommer fra Dagbladet. Hun har teft i forhold til hvordan vi ansatte synes at avisa skal være, sier Jørgensen.

Får redaktør-skryt:

Konstituert redaktør i Morgenbladet Sun Heidi Sæbø får skryt fra kollegene sine for å ha lykkes i å skape et godt arbeidsmiljø i Morgenbladet igjen.

Dette ønsker de fra en fremtidig redaktør

Jørgensen sier det viktigste for han er at den fremtidige redaktøren er «en som forstår hva Morgenbladet er».

- Det er veldig mye det det handler om. Morgenbladet er en avis som skiller seg fra andre aviser på mange vis. Jeg ønsker en som kjenner publikum – akademiker- og kulturnorge - og som forstår hva som kreves for at leserne skal fortsette å abonnere på Morgenbladet, sier Jørgensen og legger til:


- Vi kan ikke bare ha kjapp journalistikk og en-kilde-saker, vi må ha gravesaker og grundigere saker der ting belyses fra flere sider – mer langsom journalistikk. Den type journalistikk er utfordrende å lage, og kan selvfølgelig bli lest men kan ikke deles på samme måte som ren nyhetsjournalistikk.

Videre sier Jørgensen at han ikke er bekymret for ansettelsesprosessen.

- Og jeg har absolutt inntrykket av at papir fortsatt er kjempeviktig.

Gundersen sier at det viktigste er at den nye sjefredaktøren «er god til å tenke på det faktiske innholdet».

- Google Analytics og innsikt og hva det nå heter kalles, det kan noen andre enn redaktøren ha. Han eller hun skal ha innsikt i verden, og ikke i tallene fra Google Analytics, sier han. 

Djuve: - Flere gode søkere

- Vi har flere gode søkere. Jeg håper vi er i mål med ansettelsen i løpet av noen uker, skrev styreleder i Morgenbladet Amund Djuve i en SMS til Kampanje forrige fredag. 

Han ville ikke si om Sun Heidi Sæbø er en av dem som vurderes til den faste stillingen. 

- Jeg synes Morgenbladet leverer god journalistikk, men jeg kan selvfølgelig ikke fortelle hvem som vurderes, skrev Djuve. 

Kampanje har kontaktet Sun Heidi Sæbø, som ikke ønsker å kommentere saken. 

Les også: - Dette mener kultur- og mediefolk om Morgenbladets fremtid: - Har ingen tro på avisa som digital dagsavis

Sæbø får ros for jobben i «kriserammede» Morgenbladet: - Passer inn i avisas profil