TV 2 spiller om over 700 millioner kroner og et titalls ansatte i Premier League-oppgjøret

- Alle følger med på dette nå, sier klubbleder i TV 2.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag gikk fristen for å legge inn bud på Premier League ut, og som Kampanje tidligere har skrevet, er det ventet at TV 2, som sitter på rettighetene i dag, Discovery og Nordic Entertainment Group vil by på den engelske fotballen. Kampanje har tidligere anslått verdien av den nye rettighetspakken som TV 2 skal by til et sted mellom fire og fem milliarder kroner for totalt seks år.

Det er bare et og et halvt år siden rettighetene sist var i spill og for første gang kan man nå by på seks sesonger av gangen. Det er også første gang Premier League som rettighetshaver går ut på det nordiske markedet først. Flere Kampanje har vært i kontakt med de siste dagene, tar det som et signal om at en av de nordiske aktørene har flagget sin interesse og gitt et bud, og at det høyst sannsynlig er Viaplay-eieren Nent Group som nå utfordrer TV 2.

Kilder tett på TV 2 forteller at nervene er i høyspenn i hele kanalen. Premier League genererer nemlig store inntekter for strømmetjenesten Sumo. Dersom man legger til grunn at en gjennomsnittlig Premier League-kunde betaler 400 kroner i ti måneder i året, gir det TV 2 inntekter på 400 millioner kroner, etter at momsen er trukket fra. Det vil utgjøre omtrent halvparten av inntektene TV 2 henter fra Sumo, som nå er i ferd med å nærme én milliard kroner.

I tillegg kommer inntektene TV 2 henter fra distributørene. Disse inntektene kan tilsvare rundt 300 millioner kroner, etter at distributørene har fått sitt, ifølge Kampanjes beregninger. 

Det betyr at TV 2 kan hente inntekter på rundt 700 millioner kroner på Premier League, og det uten at vi har tatt med reklame- og sponsorsalget kanalen har på sendingene. Det totale markedet for Premier League ligger på 250.000 kunder i Norge fordelt på TV 2 Sumo og øvrige distributører.

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Sarah C.J. Willand i TV 2 ønsker ikke å kommentere Kampanjes anslag.

- Det er godt kjent at TV 2 ønsker å fortsette å forvalte Premier League-rettighetene i Norge, det er en rettighet vi har hatt siden 2010, og fortsatt har i to år. Utover det kan ikke vi kommentere eventuelle budprosesser, skriver hun i en e-post.

Les mer: - Tiårets viktigste fotballkamp spilles denne uken

Klubbleder: - Alle følger med på dette nå

Det er spesielt skjebnesvangert for TV 2s sportsredaksjon dersom rettighetene ryker. Da må på sikt et titalls ansatte gå, og det er heller ikke usannsynlig at TV 2 Sumo etter hvert må nedbemanne, etter det Kampanje erfarer. I tillegg til de tapte arbeidsplassene, vil et Premier League-tap ramme motivasjonen og arbeidsmoralen i TV 2 Sporten knallhardt.

Sarah C.J. Willand ønsker ikke å kommentere bemanningssituasjonen dersom Premier League skulle glippe.

- Nå konsentrerer vi oss først og fremst om å forvalte disse rettighetene ut perioden. Det er først naturlig å se på behovet vårt når den nåværende avtalen utløper, slik er det med alle rettigheter. Vi planlegger alltid for at rettighetene vi forvalter er tidsbegrenset, Premier League er som alle andre rettigheter til leie, ikke odel og eie, sier hun.

Også klubbleder Henrikke Helland i TV 2 tar den usikre Premier League-fremtiden med ro, men hun erkjenner at det er mange som er spente på utfallet.

- Vi har rettighetene i to år frem i tid og vi er veldig klar over at i et kommersielt mediehus, så er sportsrettigheter for leie. Vi er selvsagt kjempespent på prosessen og håper vi får rettighetene videre. Alle følger med på dette nå, sier Helland.

- Er det nervøsitet blant de ansatte?

- Jeg vil ikke kalle det nervøsitet, men vi er spente. Vi håper selvfølgelig at det går veien, for det har vært og er en viktig rettighet for TV 2.

- Har dere fått signaler hva konsekvensene vil være dersom TV 2 ikke får rettighetene?

- Nei, som sagt vi har rettighetene to år frem i tid, og vi leier rettigheter løpende. Dette er ikke noe vi ser på nå.

Flere kan utfordre TV 2

Fristen for å legge inn bud på rettighetene gikk ut kl. 13.00 onsdag. At det ikke har kommet en avklaring på rettighetene i løpet av det påfølgende døgnet, kan tyde på at Premier League har gått i gang med en finalerunde med flere aktører.

Som Kampanje tidligere har skrevet, er det Nordic Entertainment Group som er nærmest å utfordre TV 2 om rettighetene.

- Flere kilder med kjennskap til rettighetsmarkedet peker på Nent som den aktøren som har mest å tjene på å sette i gang denne kampen nå. TV-konsernet har gode relasjoner inn mot Premier League etter å ha hatt rettighetene på det svenske, danske og det finske markedet de siste årene, har ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger skrevet i en kommentar.

Også Telenors utskilte datterselskap Canal Digital, som er ventet å slå seg sammen med Nordic Entertainment Groups Viasat denne våren, følger budkampen. De har tidligere ikke utelukket at de vil by på sportsrettigheter.

- Premier League er en stor og viktig rettighet som det blir spennende å se resultatet av, sier nordisk kommunikasjonsdirektør i Canal Digital, Scott Engebrigtsen, til Kampanje.

Les mer: Telenor-selskap følger milliardkampen om Premier League: - En stor og viktig rettighet

TV 2 spiller om over 700 millioner kroner og et titalls ansatte i Premier League-oppgjøret