Amedia-direktør «ikke truet» av ny byråallianse: - Forventer at de holder seg nøytrale

Schibsted og Dentsus nye samarbeid vekker oppmerksomhet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tidligere denne uken kunne Kampanje skrive om «et utvidet faglig partnerskap» mellom Schibsted og mediebyrågruppen Dentsu som skal resultere i høyere verdi og bedre effekt for annonsørene. Dette er den første avtalen av denne typen som Dentsu gjør med et mediehus i Norge, og de er blant annet i gang med en større felles studie som måler effekten av innholdsmarkedsføring.

- Forhåpentligvis vil vi kunne komme med flere pressemeldinger etter hvert. Noe av dette er forbeholdt oss og våre kunder, men det er meningen skal bringe ny kunnskap til torgs som skal bli tilgjengelig for alle. Vi håper å se at våre kunder skal lykkes med forhåpentligvis ny og bedre markedsføring, sa medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu, Harald Eide-Fredriksen, til Kampanje da nyheten ble kjent.

Dentsu driver byråer som Carat, Iprospect og Red Dentsu X, og er landets største mediebyråaktør med over tre milliarder i omsetning. Begge parter avviser at avtalen sier noe om mediekjøp eller volum, og dette biter konserndirektør for salg og marked i Amedia, Victoria C. Shultz, seg merke i.

- I utgangspunktet ser vi ikke på dette som en trussel. Vi forventer at alle byråene som vi samarbeider med forholder seg nøytrale sett i lys av at de skal rådgi sine annonsekunder på best mulig måte og at man har en såkalt medienøytralitet, sier Schultz til Kampanje.

Hun viser til at de sitter på «skarpe data» om 1,75 millioner AID-brukere.

- Vi i Amedia har vårt verdiforslag som vi er veldig stolte av, og det er at vi er best på lokaltilpasset annonsering. Det er det mange av Dentsus kunder som har behov for og som vi har jobbet godt sammen med, som vi forventer å jobbe like godt med i fremtiden, sier Schultz.

Amedia har ikke vært i dialog med Dentsu om en lignende avtale, forteller hun.

- Du er ikke bekymret for at en større del av omsetningen som går via Dentsu nå skal tilfalle Schibsted?

- Jeg forventer at Dentsu forholder seg profesjonelt til dette og at deres hovedmål er å levere best effekt for deres kunder.

Les også: Schibsted og Dentsu knytter tette bånd før cookie-død: - Gir noen tydelige signaler

- Vi har en stor felles utfordring

Hun er enig med Christian Haneborg i Schibsted at det går mot tettere samarbeid på tvers av bordet i reklamemarkedet.

- Jeg tror annonsører, mediehus og mediebyrå kommer til å jobbe tettere sammen. Vi har en stor felles utfordring nå, og da må alle være enige om hva som er valutaen her. Hva er det som gir kvalitet og hva gir effekt, sier Schultz.

Amedia-direktøren mener det er viktig at de norske aktørene ikke overlater styringen til de store teknologiselskapene

- Vi vet at mediene sitter på førstepartsdata som annonsørene har behov for. Vi er alle ute etter kvalitet og dokumentasjon, sikkerhet, måloppnåelse, og det å være godt kjent med hvilken data du bruker og måler. Hele bransjen har godt av at man snakker enda tettere sammen for å finne ut av hvordan vi skal løse dette sammen. I altfor lang tid har vi overlatt dette til de store internasjonale gigantene.

- Viktig å ha minst en armlengdes avstand

Konserndirektør for salg og marked i Dagbladet-eier Aller Media, Bente Klemetsdal, har også noen velvalgte ord om konkurrentens nye mediebyråsamarbeid.

- Vi har fått med oss samarbeidet mellom Dentsu og Schibsted. Vi ser på Dentsu som et seriøst mediebyrå og Schibsted som et like seriøst innholdsselskap, og vi ser ingen grunn til å tro at de skal gjøre beslutninger som er i konflikt med kundenes ønsker om gode, kostnadseffektive og trygge medievalg. Vi regner dessuten med at Dentsu kommer til å gjøre mange og gode medieinvesteringer hos oss i tiden fremover også. Det ene utelukker ikke det andre. Det er viktig med samarbeid og samspill, men alt må gjøres med omhu, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Klemetsdal legger til:

- Samtidig vil det alltid være viktig å ha minst en armlengdes avstand mellom mediebyrå og medieselskap, men dette både vet og kan Schibsted og Dentsu. De begge lever av troverdighet – både ovenfor annonsører og forbruker. Så per nå ser jeg ingen grunn til å være bekymret over at Dentsu og Schibsted gjør sitt samspill. I stedet får jeg ønske dem lykke til.

Ønsker ny allianse lykke til:

- Det er viktig med samarbeid og samspill, men alt må gjøres med omhu, sier konserndirektør Bente Klemetsdal i Aller Media.

Anfo: - Skeptisk til bindinger og føringer

Daglig leder i Annonsørforeningen (Anfo), Jan Morten Drange, sier til Kampanje at de på generelt grunnlag synes samarbeid er bra.

- Og et samarbeid til annonsørs beste applauderer vi selvsagt. Akkurat dette samarbeidet hvor to giganter og respektive markedsledere i sine deler av bransjen finner hverandre, er også jeg nysgjerrig på. Jeg kjenner jo ikke avtalen, men har jo vondt for å tro at en aktør som Schibsted legger alle eggene i en kurv, sier han.

Han forstår at utfasingen av tredjeparts-cookies gir et sug i markedet etter å erstatte det som har vært, og mener det gjøres mye spennende «på alle sider av bordet» rundt dette nå.

- På den annen side; De endringene som skjer er lik for alle og vi er følgelig alle i samme båt. Med alle i samme båt kan vi mest sannsynlig også klare oss veldig godt under et nytt regime som hensyntar økte krav til personvern, legger han til.

- Det jeg alltid vil være litt skeptisk til i en slik konstellasjon, er knyttet til bindinger og føringer. Det sies at det ikke ligger krav til vridning av omsetning og volum i en spesifikk retning. Jeg håper at det er sant.

Positiv:

- Faglige samarbeid og nye studier for å fremskaffe relevant innsikt kan vi ikke være annet enn positive til, sier Anfo-sjef Jan Morten Drange.

Amedia-direktør «ikke truet» av ny byråallianse: - Forventer at de holder seg nøytrale