PR-byrå fikk McDonald’s som kunde i julegave: - Fjoråret gikk bedre enn vi hadde grunn til å frykte

Men byråinntekten til Wergeland Apenes faller til under 20 millioner for første gang siden 2014.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er fortsatt bare januar, men PR- og kommunikasjonsbyrået Wergeland Apenes er allerede klare med sine 2020-tall og der kommer det frem at omsetningen og resultatet gikk ned sammenlignet med 2019. Det er andre året på rad at PR-byrået har den utviklingen, men så var da heller ikke fjoråret noe år som var i nærheten av det normale. At omsetningen og byråinntekten falt i 20209 sammenlignet med 2019 bekymrer ikke Wergeland Apenes-sjefen.

- Det blir marginale endringer, og vi er som alltid mest opptatt av å levere kvalitet til kundene og få faglige utfordringer. I 2020 flyttet vi inn i lokalene til nye Deichmann i en ny bydel og sammen med nygamle venner i SDG, så i 2021 håper vi å få til noe spennende sammen med dem. Der er vi allerede godt i gang og 30-40 prosent av alle de nye kundene våre, har vi med SDG. Det er en herlig gjeng med veldig flinke folk og vi merker at vi kan erobre mye større deler av markedet skulder til skulder med dem og da særlig innenfor B2B. Det er et marked som vi sammen med SDG er veldig godt skrudd sammen for å ta andeler, sier daglig leder i Wergeland Apenes, Martin Apenes, til Kampanje.

Han sier det var mindre aktivitet i privat sektor som barberte bort noe av omsetningen i 2020.

- Hadde privat virksomhet stått for samme andel som i 2019 i fjor, hadde vi økt omsetningen betydelig. Men vi klandrer ingen og nå ser vi at det kommer tilbake. Vi vil heller skryte av de kundene som ikke dro i bremsen, sier Martin Apenes.

Les også: SDG og Wergeland Apenes inngår samarbeid - flytter sammen i nye Deichman

Vi har vunnet én av to konkurranser vi har vært med i, og det er vi veldig fornøyde med. Martin Apenes, byråleder i Wergeland Apenes

Fikk julegave fra McDonald’s

Han sier PR-byrået Wergeland Apenes har tre bein å stå på hva gjelder kunder, og de tre områdene er organisasjoner, offentlige og private.

- Offentlig sektor var flinke til å forstå at de hadde et ansvar for å holde hjula i gang, og det ble mye tilbudsskrivning.  Etter noen uker hvor det var helt dødt så ble det også bedre på privat side og vi ble invitert inn i mange veldig morsomme prosesser og det toppet seg da vi fikk McDonald’s som ny kunde. I den konkurransen danket vi ut hele banden av toppkonkurrenter, sier Apenes.

Det var rett før jul at byrået gikk seirende ut av McDonald’s-pitsjen etter at en av verdens største hurtigmatkjeder og mest kjente merkevarer har vært parkert hos Gambit de siste årene.

- Oppdraget spenner over hele feltet av hva du forbinder med PR og vi hadde burger og pommes frites på kontoret her før jul så vi vet hva det dreier seg om, sier han.

I tillegg til McDonald’s kan daglig leder Martin Apenes fortelle om en styrking innenfor maritim næring og teknologi samt flere seiere i offentlig sektor.

- En har fått inntrykk av at det har vært et race på oppdragssiden i offentlig sektor, stemmer det?

- Det har vært mange oppdrag og mange som har vunnet ulike offentlige kontrakter, men vi har vunnet én av to konkurranser vi har vært med i og det er vi veldig fornøyde med, sier han.

Les også: WergelandApenes slår av én million kroner på overskuddet

Her kan du se talle til Wergeland Apenes for 2020. Alle tall i MNOK. Slår av på resultat og omsetning

Wergeland Apenes 2020 2019 Endring i %
Omsetning 25,7 26,7 - 3,7
Driftsresultat 3,6 5,2 - 30,7
Resultat  før skatt 4,0 5,4 - 26

 

- Bedre enn fryktet

Rune Mørck Wergeland og Martin Apenes startet WergelandApenes i 2011, og er fortsatt kommunikasjonsbyråets største eiere. PR-byrået har alltid holdt en langt lavere profil enn konkurrerende byråer som Geelmuyden.Kiese, Trigger eller nykommeren Try Råd.  

- For oss er det viktig at det er kundene som skal skinne og det får vi gode tilbakemeldinger på, sa Wergeland et par år etter oppstart.

- Dere har alltid holdt litt lav profil og sagt at det viktigste er at kundene skal skinne –men har dere holdt i overkant lav profil?

- Det kan godt hende at vi er det svenskene vil kalle for doldis; under radaren, men med innflytelse, men så er det klart at synlighet hjelper. Samtidig virker det som om vi blant kundene er synlige selv om vi ikke er så synlige i det offentlige, men her kan jo Kampanje hjelpe oss litt, sier Apenes.

Omsetningen i Wergeland Apenes endte til slutt på 25,6 millioner kroner, mens byråinntekten så vidt falt under 20 millioner kroner for første gang siden 2014. Det var en nedgang på ti prosent for PR-byrået.

- Det her vært en justering av omsetningen, men resultatet er bedre enn vi hadde grunn til å frykte i starten av mars takket være en fantastisk innsats fra alle medarbeiderne våre og at vi har fått inn flere kunder i høst, sier han.

Driftsoverskuddet falt fra 5,2 millioner kroner i 2019 til fjorårets 3,6 millioner kroner og dermed sank marginen fra sterke 30 prosent til 19 prosent.

- Da vi så inn i glasskula den 12. mars var det mye usikkerhet, men vi valgte å se lyst på det og det var aldri aktuelt å permittere ansatte. For oss var det bare å jobbe på også er vi glade for at vi har mange veldig lojale kunder, sier Martin Apenes og legger til at byrået heller ikke har mottatt noen form for kompensasjonsordninger fra staten.

Tar utbytte på over tre millioner

Han sier koronapandemien økte behovet for tjenester og rådgivning Wergeland Apenes tilbyr og som går på «arbeidslivskommunikasjon», «lederkommunikasjon» og «internkommunikasjon».

- Medarbeidere sitter hver dag og spør seg om «hvorfor skal jeg jobbe her i morgen når jeg verken treffer kollegaer eller får spennende oppdrag?» Da må de tenke på institusjonen som noe sterkt og noe som setter pris på meg som arbeidstaker og det løses ikke uten kommunikasjon internt i selskapet og fra ledelsen, sier han.

Wergeland Apenes sier de ved inngangen til det nye året er rundt 12 ansatte og at det var på nivå ved inngangen til 2020.

- Vi kommer til å ansette tre-fire til i løpet av året og er offensive og satser, sier han.

- Koronaen fortsetter å herje også i år, men dere unner dere likevel tre millioner kroner i utbytte?

- Ja, vi har tro på fremtiden og unner oss utbytte. Det vi ser er at arbeidslivskommunikasjon, lederkommunikasjon og internkommunikasjon, tre områder der vi er veldig sterke, har fått et oppsving under korona. Når folk flytter hjem og institusjonen består, trenger alle ledere og medarbeidere å styrke kommunikasjonen innad, sier han.

PR-byrå fikk McDonald’s som kunde i julegave: - Fjoråret gikk bedre enn vi hadde grunn til å frykte