Aftenposten er tilbake med Oslo-nyheter på papir: - Har blitt enda viktigere for vår totale vekst

Papiravisabonnentene til Aftenposten får torsdag et helt nytt Oslo-legg i avisen. Digitalsalget har også skutt fart. Se ferske tall her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det går bra i en av landets største aviser, Aftenposten, for tiden. Selskapet har ikke lagt frem sine tall for fjoråret enda, men sjefredaktør Trine Eilertsen sier til Kampanje at det blir bedre tall i avisen som i 2020 hadde en omsetning på over 1,4 milliarder kroner og et driftsresultat på 106 millioner kroner.

- Vi kommer til å få et veldig godt resultat. Såpass kan jeg røpe allerede nå, sier Eilertsen.  

Samtidig slipes knivene ytterligere i den store aviskrigen i hovedstaden, der mediekjempene Amedia og Schibsted har lagt seg ut med hverandre i kampen om Oslo-leserne. Rett før jul i 2020 lanserte Amedia en helt ny digital nettavis med sin lokalavis Avisa Oslo, og dermed måtte rivalen Schibsted svare. Aftenposten-sjef Trine Eilertsen gikk raskt ut og hentet inn rundt 25 årsverk, i hovedsak journalister, for å møte satsingen fra konkurrenten.

- Da vi startet med vår oppgradering av Oslo i fjor, var utgangspunktet at vi må ha mer Aftenposten-journalistikk om byen. Journalistikk av høy kvalitet om de store utviklingstrekkene, de store konfliktene og guider, sier Eilertsen til Kampanje.

- Hvordan har konkurransen med Amedia i Oslo vært det siste året?

- Vi merker at interessen for Oslo-innhold øker når det er flere, samtidig opplever vi at Amedia har en annen tilnærming enn oss. De er veldig gode på å drive lokalavis, bygge det digitalt og få god økonomi i det. De gjør mye riktig som jeg tenker vi kan lære av, så vi følger tett med på dem, sier hun.  

Les også: Amedia skyter inn 50 millioner for å vinne lokalaviskrig i Oslo: - Ikke gratis å starte avis

Det er den digitale veksten som er viktig, men innlegget blir en ekstra driver i den digitale veksten for Oslo-satsingen. Trine Eilertsen, Aftenposten

Kommer med nytt papirprodukt

Nå tar imidlertid Aftenposten konkurransen et skritt videre. I torsdagens utgave av Aftenposten åpner Eilertsen for å tilby abonnentene et helt nytt papirprodukt i form av et eget Oslo-legg. Tanken er at leserne skal få produktet, som skal hete Aftenposten Oslo, en gang i uken.

- Vi kommer til å tydeliggjøre Oslo-innholdet for våre papirlesere med et eget ukentlig legg på torsdager, sier Eilertsen til Kampanje.

- Mer nyheter på papir?

- Det er den digitale veksten som er viktig, men innlegget blir en ekstra driver i den digitale veksten for Oslo-satsingen, sier Aftenposten-redaktøren.

Nylig hentet også Aftenposten inn avismakeren Audun Solberg fra søsteravisen VG.

- Vi ser noen nye muligheter i papirproduktet. Det ligger et signal her, sier hun.

Les også: Aftenposten henter fra VG i papirsatsing

Har solgt 12.000 abonnement på Oslo-innhold

Da Aftenposten bestemte seg for å satse tyngre redaksjonelt på det som rører seg i hovedstaden, var det aldri aktuelt å bygge opp en satsing utenfor avisen.

- Det var en grunn til at vi ikke valgte å lansere et nytt nyhetsnettsted og det er at det er veldig tungt å løfte, både på annonser og på abonnementssiden. Du konkurrerer mot VG og Dagbladet på annonser, og det er veldig, vanskelig å løfte et nytt, digitalt avisprodukt med abonnement. Leserne våre sier at det er ikke det vi vil betale for, sier Eilertsen.

Aftenposten baker derfor inn Oslo-innholdet i nettavisen og selger innholdet som en del av Aftenposten-abonnementet i motsetning til Amedias, Avisa Oslo, som er en egen nettavis.  Satsingen har så langt båret frukter i form av nye abonnenter som i snitt legger igjen rundt 200 kroner i måneden. I dag sier hun avisa har rundt 260.000 abonnement løpende hvorav rundt 140.000 er digitale.

- Vi har god vekst i antall nye abonnenter fra Oslo, og tror potensialet er mye større med det vi skal lansere i 2022. I 2021 kjøpte mer enn 12.000 et Aftenposten-abonnement på en sak fra Oslo. Oslo-innholdet har dermed blitt enda viktigere for Aftenpostens totale vekst, sier hun.

Ser et marked for lokale annonsører

Amedia har også økt sin tilstedeværelse i storbyene det siste året med en rekke oppkjøp. I Oslo har mediekonsernet kjøpt de digitale bydelsavisene Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis og Oslo-avisen Akersposten.

- De bygger noe i Oslo som er spennende. Vi skal ikke undervurdere Amedia. Men begge merker nok at det å vokse vilt i Oslo med betalt stoff, det går ikke av seg selv, sier Eilertsen.

- Kan du si at Oslo-satsingen har betalt seg så langt?

- Nei, det kan jeg ikke si. Det er for tidlig. Vi må ha et par års perspektiv på dette, sier hun.

Men i tillegg til salg av abonnement, tror Aftenposten-redaktøren at det også er mulig å hente ut på annonsesalget. Spissingen av innhold fra hovedstaden er også rettet mot det lokale annonsemarkedet, der Aftenposten ifølge Eilertsen «er i en posisjon der de allerede er i kontakt med de lokale annonsørene».

- Vi ønsket å se om vi kunne ta en del av det innholdet og pakke det inn i papir og tilby annonsørene nye flater å møte Oslos innbyggere på. Både lesere og annonsører ønsker et tydelig og rikt Oslo-tilbud som guider dem i alt som skjer og er et attraktivt miljø for kommersielle budskap, sier Eilertsen.

Det kan saktens komme godt med for Schibsted-avisen som har blødd mye på annonsesiden de siste årene. Siden toppårene har Aftenposten mistet over én milliard kroner i annonseinntekter. I dag henter avisen inn rundt 250 millioner kroner annonser og reklame.

- Aftenposten eide Oslo-posisjonen

Dermed skrur ikke bare Trine Eilertsen ytterligere til i konkurransen med Amedia, Aftenposten-redaktøren gjør også et forsøk på å ta tilbake tapt terreng i hovedstaden.

- Vi har jo hatt posisjoner her som vi på en måte har gitt fra oss. Vi hadde Aften Aften og vi hadde Oslopuls og eide denne posisjonen, og det er også noe mange husker og satte pris på. Da tenkte vi at det trenger ikke koste så mye å ta dette tilbake, sier hun.

Hun sier Aftenposten med sin Oslo-satsing har satset journalistisk på flere områder. Hun oppsummerer det med «flere avsløringer, «mer krim», «mer byutvikling» og «mer byliv».

- Våre data og vår brukerinnsikt tyder på at vi er på riktig vei med disse temaene, sier hun.

Artikkelvisninger på Oslo-innholdet er ifølge Eilertsen opp 40 prosent fra i fjor, mens antallet abonnenter som bruker det samme innholdet er opp 50 prosent opp fra i fjor.

- Det er opp fra et lavt nivå og et resultat av at vi har mye mer innhold. Men vi er veldig fornøyde med utviklingen, sier hun.

Slik ser det ut:

Her kan du se hvordan designet på det nye Oslo-legget til Aftenposten vil se ut når papirabonnentene får avisen i morgen.

Aftenposten er tilbake med Oslo-nyheter på papir: - Har blitt enda viktigere for vår totale vekst